Inlägg från: Kajsakanel |Visa alla inlägg
  • Kajsakanel

    istället för välling?

    Håller helt med om att välling är onödigt, eller till och med dåligt! Innehåller massor av gluten, maltodextrin (rena, snabba kolhydrater som finns i sportdrycker mm = dåligt!!!), palmolja och solrosolja som båda innehåller alldeles för mycket omega 6. Dessutom huggs regnskog ned för palmplantagen. Om du inte ammar, vilket jag tolkar det som att du inte gör, ge ersättning (som några redan har skrivit). Det är MYCKET bättre. Eller testa att göra äggmjölk! Recept är lätt att hitta på google.

  • Kajsakanel

    Fast jag håller inte med om att välling är som vilken annan mat som helst, och det går absolut inte att jämföra med potatis eller andra "grund"råvaror. Däremot går det såklart att jämföra med en del andra processade industritillverkade livsmedel. Dvs väldigt långt från råvarorna i sin ursprungliga form, och så spetsat med lite onödiga och till och med ohälsosamma tillsatser.

    Palmolja är för det första inte en helt klart bra fettkälla. En del menar att det höjer kolesterolet. Dessutom är det ett stort hot för miljön då regnskog huggs ner för att plantera palmerna.

    Emulgeringsmedel har jag inte hört något bra om heller, men har inte så stor koll på.

    Maltodextrin är rena kolhydrater som har högre glykemiskt index (alltså påverkan på blodsockret) än ren glukos! Förutom i välling finns det i olika sporttillskott då det sägs vara bra vid hård träning...

    I majsvällingen är första ingrediensen inte majsmjöl (vilket kanske hade varit lite mer okej) utan majsstärkelse. Alltså maizena. Endast stärkelsen från majsen är alltså utvunnet.

    Gluten som finns i en del av vällingarna är inte heller bra, skadar tarmarna. Ingen som tycker det är skumt att det måste introduceras långsamt, lite i taget under skydd av amning?

    Dessutom är vitaminerna som tillsatts kemiskt framställda, vilket inte heller alla är överens om ifall det är bra.

    Så för att sammanfatta välling: En bas på extremt snabba kolhydrater (socker!!), lite dåligt fett och några andra ytterst tveksamma tillsatser. Varför ge det till sina barn? Och hur kan man jämföra det med potatis?!

  • Kajsakanel
    Natulcien skrev 2013-11-04 21:50:31 följande:
    Du utgick från att välling enbart finns som industrivälling? Man kan faktiskt göra den själv också. Bara att koka ihop havre, mjölk och vatten....eller något annat sädesslag.
    Havremust är t.ex. enbart finmald havre. Endast en grundråvara, alltså. Därav jämförelsen med potatis. Potatis finns dessutom också i industritillverkad pulverform, om man nu ska vara sån... Glad
    Men när man gör egen välling på det sättet är den för näringsfattig för bebisar.

    www.aktavara.org/guide.aspx

  • Kajsakanel

    Palmoljans påverkan på miljön är väl inte alls irrelevant? Ts frågar inte om näringsämnen etc utan egentligen vill hon bara ha alternativ att ge istället för välling. Eller så förstod jag det som.

    Sen att semper säger det är väl klart. De har ju liksom ett ekonomiskt intresse i det hela. Själv tror jag inte att mättat fett är farligt, men alla är ju inte helt överens om det. Men den största anledningen till att palmolja används i så mycket olika produkter är för att den är BILLIG och snabbväxande.

Svar på tråden istället för välling?