traveler skrev 2013-11-30 15:15:01 följande:
Vi hade tänkt steka den lite bara och sen i ugnen. Ska den ändå vara rumstempererad innan?
Ja, ABSOLUT.
3-4h innan plockar ni ur den ur kylen.
problemet är att om den är för kall.
Är att det tar för lång tid att få den upp till 52-57grader i mitten.
Och få resten att bli bra.
Är den för kall, så kommer den bli torr en bit in.
Men saftig inne, inte bra.
Hur vill ni ha den?
Satsa på medium brukar de flesta gilla.
De som inte gillar medium, så är det bättre att ni har två bitar istället.
Där ni kör upp den till +60 grader.
Allt kött stiger i graderna efter ni tar ut den.
Smalare bitar som oxfilé, stiger ca3-5grader efter ni tagit ut den ur ugnen.
Oavsett vilka grader ni tagit, så ska köttbiten vila i MINST 10min.
15min brukar vara perfekt.
För vilar ni den mindre, szå när ni skär i köttet.
Så kommer all vätska rinna ur, gjort det felet många ggr.
Och då rinner allt ur, och det blir torrt och segt.