• pmb

    Hur sluta amma 1,5-åring?

    Hej. Jag kan berätta om hur vi haft det. Min son är 19 mån så det är ju samma ålder. Jag började jobba i mars så då försvann dagamningen, annars sprängdes jag på jobbet Men han fortsatte kvällar o nätter. Nu de senaste månaderna ville han amma hela nätterna praktiskt taget, det var jobbigt eftersom jag ska upp till jobbet vissa dagar. Så för att han inte ska bli förvirrad bestämde jag mig för att sluta helt på nätterna för en månad sen. Jag sover nu med en långärmad tröja. Vi samsover o det tog ett tag innan han slutade fråga efter bröstet på nätterna, ibland kan han fortfarande fråga nu med men utan att bli ledsen. Ofta har det funkat att pappan tar honom vid uppvak (tänder på g här med: vissa nätter gråter o vaknar han en gång i timmen) men pappan måste ju få sova de nätter han ska jobba dagen efter så jag måste ju såklart också ta sonen på nätterna. Vi går upp o erbjuder vatten, ev blöjbyte om han kissat mycket. I början blev han skitarg men inte nu längre (för det mesta).

    Jag tror att du bara måste bestämma dig. Jag är ingen anhängare av att låta barn ligga själva o gråta, så blir han ledsen på natten så går jag fram o tillbaka med honom i famnen, så han får vara nära. Till slut lägger han ner huvudet o då kan vi lägga oss igen. Ibland lägger vi oss på soffan istället, kanske dumt men han somnar o då får vi vuxna också sova, sen flyttar vi in till sängen igen efter ett tag.

    Jag ammar fortfarande på kvällen. Han älskar amningen.

    Men du får inte tro att du på nåt sätt är elak om du slutar nattamma. Du behöver inte resa bort, bara bestämma dig o se till att han kan vara nära så kommer han ju fortfarande känna att du finns där för honom. Sätt upp tex att ingen amning mellan godnatt o godmorgon, men vatten ist. Jag försöker undvika amning nära sömnen för att dom två inte ska flyta ihop igen.

    Barn är ju väldigt olika...min son har väl börjat sova lite lugnare än innan men han har alltid varit orolig på nätterna o vaknat ofta. Aldrig sovit hela nätter. Det är skitjobbigt men man får försöka hitta det som funkar i just ens egen familj. O försöka att inte bli påverkad av omgivningens tjat, för är det nåt omgivningen är experter på så är det andras barn Ofta utgår ju folk ifrån att alla barn kan följa samma mall men så är det verkligen inte, lika lite som vi vuxna kan det.

    Tyvärr kan jag inte råda kring det där med sängen. Det är nånting som ännu ligger i framtiden för oss...

  • pmb

    Och det där med att han vill hålla i ditt bröst. Min son vill ligga o gnugga/röra stubbigt hår, antingen i armhålan eller som nu senast eftersom jag har tröja på mig, mina ögonbryn. Väldigt jobbigt. Vi försöker ha med en gosedjurshund hela tiden o flytta över snuttandet till den, men ibland är han svårtflirtad. Ni kanske kan göra nåt liknande? Hitta nåt som han kan ligga o peta på, som han kan ha i sin säng sen också.

  • pmb

    Min pojke blev också ledsen o arg. Särskilt när vi försökte ge vatten de första nätterna, han försökte nog säga att det alls inte var vatten han ville ha utan bröstet. Men jag gick o gungade honom i famnen bara. Det tog såklart några nätter men det blev lugnare o lugnare.

    Han dricker inte ur flaska, han har aldrig gillat den, så han får i glas eller i pipmugg.

    Jag tror att det säkert går bra de nätter du åker bort, men tror du inte han ändå kan försöka ta vid där ni var innan du åkte? Så det kommer nog i vilket fall som helst bli en del försök från honom att amma på natten.

    Jag jobbar bara 50% så jag passade på att ta striden när min helg blev extra lång. Så jag kunde vila på dagen med honom om han var jobbig på natten. Du kanske kan göra nåt liknande?

  • pmb

    Det verkar som att många har lite svårare perioder med sömnen i den här åldern, runt 18 månader. Oavsett om man ammar eller inte! Så tro inte att ni är ensamma Antar att det är mycket som händer i barnens värld kring den här tiden, dessutom är dom ju så olika känsliga.

    Sonen accepterade till slut ett gosedjur som han vill ha med när han ska sova men på nätterna när han sover lättare pillar han gärna på mina ögonbryn o ögonfransar. Något påfrestande kan jag erkänna, det är svårt att sova igenom att nån han händerna i ens ansikte

Svar på tråden Hur sluta amma 1,5-åring?