Inlägg från: slemtorsk i din bralla |Visa alla inlägg
  • slemtorsk i din bralla

    Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!

    Vilken rolig tråd... och extra kul eftersom jag o maken bestämde oss för att köra frystömning nu, dels av ekonomiska skäl då vi ligger lite back (ja ja..vi har sparpengar men vill inte gärna ta av dem utan försöka leva på det vi faktiskt HAR) men också för att vår frys behöver frostas av och vi har MASSOR i den underligt nog och det är för varmt nu att ställa ut maten i väntan på avfrost så vi tänkte att vi käkar allt och frostar sen *S*

    Bröd och pålägg köper vi och fryser in, i övrigt försöker vi hålla oss med det vi har så långt det går... ska kolla runt lite i tråden och få inspiration. Vi har rätt mycket kyckling i frysen av någon orsak, lite nötkött (köpte nån slags låda för en tid sedan med olika typer av nötkött) och massor massor av frukt och grönt som är fryst men mycket av det får jag nog slänga för det är frysbrännt frukt håller sig ju inte så bra i frysen

  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (fattig) skrev 2014-01-06 11:23:22 följande:
    Lät bara så fantastiskt med 100 kg kött!
    här där jag bor är det ganska lite *S* Mycket bönder runt omkring mig och en slaktad tjur eller ko väger ganska mycket. Jagar man sen så får man kanske en halv älg i frysen rätt vad det är.

    Jag tror att jag o min familj är de enda som INTE har en extra (eller två) frys där vi har allt kött....grannen har till och med en extra frys för fisk då både hon och barnen (och framför allt maken) fiskar väldigt mycket året om och tar till vara fisken. För dem skulle en frystömning ta några år De har också ett extra elagregat som slår på om vi får strömavbrot.....och det får vi rätt vad det är. Det måste man ha när man har så mycket kött i frysen.

    I VILKET FALL....

    Här blir det pastagratäng i dag, hittade en förpackning färdig ostsås i kylen, minns inte när jag köpte den eller varför, brukar göra egen till llassagne och sånt, utgångsdatum var i mars så den är okej iaf
    Tänkte göra just lassagne men såg att plattorna vi hade inte räcker så jag tänker en gratäng, vi har en hel del "slattar" med pasta i skafferiet då vi aldrig kokar en hel förpackning utan oftast 3/4 typ, så jag ska ta alla de förpackningarna och använda. Har en halv vitlökssalami (som var 1 meter från början) i kylen också som ALDRIG tycks ta slut, funderar på att använda den att krydda upp gratängen lite med och lite rivna morötter i köttfärsen.
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (Går icke) skrev 2014-01-06 11:52:22 följande:
    Detta är ju 1800-tal. Nu med dagens vakummaskiner så håller köttet betydligt bättre.
    man behöver inte ens vacuum-maskin om man packar rätt, har gamla "husmorstricks" för sånt också, man pressar ur all luft och packar dubbelt helt enkelt, gärna gladpack om typ biffar och sånt så de inte ligger "ihop" utan styckförpackade, en påse utanpå som man pressar ur all luft ur och lindar hårt om köttet och fäster runt om med frystejp och sen en påse till utanpå som man pressar ur luften ur och knyter ihop rejält.

    Men en vaccum maskin vore ett måste om vi hade egen köttproduktion helt klart för det är smidigt och går fort
  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (behov av plats) skrev 2014-01-06 12:02:33 följande:
    Om lasagneplattorna inte räcker kan man "dryga ut" med bitar av spagetti eller annan pasta i mitten av lasagnen. Det finns även lasagnetti, som är små lasagneplattor som man kan pussla med. Fast tanken var ju att rensa ut, så smartast är väl att ta den pasta man har. Solig
    ja precis Lasangett har vi haft och det är poppis hos sonen men han är hos sin pappa nu. Det är lättare för honom att skära och äta när det är mindre bitar. Men en riktigt geggig gratäng är ju skitgott också.. hittade ett par bitar ost också som jag köpte till mig själv för uppesittarkvällen, riktigt starka..mannen gillar inte alls såna (han äter bara Gouda och Edamer) men om man river ner lite i gratängen så går det ner..det vet jag av erfarenhet

    Förr var jag så duktig (när jag var föräldraledig) att jag inventerade frysen varje vecka och skrev på en lista som satt på frysen vad som fanns där i..... kan ha att göra med att jag inte hade körkort då heller och inte kunde dra iväg och köpa något som eventuellt fattades eller som man var sugen på. Nu har jag körkort och bil så det är jag som handlar...när jag vill (tyvärr) och då plockar jag ju på mig när det är extrapriser....

    Sen vill jag ju inte stå i dörren så det blir ännu mer is i frys-helvetet (är en gammal frys som inte riktigt är så bra som man skulle önska, den mullrar o låter i bland och att behöva köpa ny är inte riktigt tid för efter jul och makens föräldraledighet (det är han som drar in cashen) så jag är lite försiktig där)

  • slemtorsk i din bralla
    Anonym (Går icke) skrev 2014-01-06 12:29:51 följande:
    Självklart funkar gamla husmorsknep men vaccum är ju toppen. Det jag menade var att det är inte så att köttet måste slängas efter 6 månader bara för det är fläsk. nä


    nä absolut inte...Blir genast sugen på att skaffa en sån där vacuum-manick haha... älskar onödiga köksmaksiner
  • slemtorsk i din bralla
    tilj75 skrev 2014-01-06 13:36:04 följande:
    Jag har en halvhög, en Box och två fullhöga frysar.

    Ni pratar lasagne, jag brukar ta köttfärssåsen och bechamellen som blir över och blanda med okokt pasta (makaroner eller vad som finns i slattar), en geggig smet, ner i form, på med ost, in i ugnen.

    Jag brukar inte kolla datum på varor, jag kollar varan istället.

    Haha, slemtorsk, vad nyfiken jag är på var du bor. Vi är i vår stuga just nu hos mamma i Jämtland och här är det likadant. Fisk, bär, älg och stora frysar.
    vi bor i skogen mellan Vårgårda och Alingsås.. har själv varken skog, kor eller jägarlicens vilket i stort sett alla här har (inte kor numera för de har avslutat uppfödningen) men jag har planer att längre fram, när alla andra måsten är klara ta jägarlicens för det har jag alltid drömt om

    Rester av bechamell/ostsås och köttfärssås blir det aldrig här.. jag gör en stoooor lasagne och då går allt åt, det har hänt att jag fått göra mer ostsås för det inte räcker...

  • slemtorsk i din bralla
    tilj75 skrev 2014-01-06 13:55:07 följande:
    Själv bor jag i tierps-trakten. Jag tycker om sättet att äta och leva med så mycket närproducerat som möjligt. Jag köper kött och mjölk av bonden och gör egen yoghurt. Har snart höns igen för egna ägg (tog en paus men insett hur mycket matrester det blir från ungarna och jag saknar egna ägg).

    Jag var på väg att ta jägarexamen för några år sen men nu har jag inte tid, får göra det när ungarna är äldre.
    låter härligt.. skulle gärna ha höns men har inte möjligheten (utrymmet) just nu, matresterna får hunden om det blir några

    Jag tog körkort i höstas efter tre år i skogen ...hade nog inte brytt mig om det så mycket om det inte vore för den lilla bebisen vi har, måste kunna hämta o lämna på dagis och åka till jobbet o sånt utan att vara beroende av mannen hela tiden, pluggar så vi försöker leva snålt men egentligen har vi råd (utan att skryta) men mannen är ekonomisk och vill alltid ha en rejäl slant sparad. Mjölk vill jag inte köpa från bönderna, vill ha lättmjölk och det är svårt att framställa *S* men annars skulle jag gärna åka runt  här till bönderna, finns en hel del gårdsbutiker här på västgötaslätten, men först frystömning och se om vi genom det kan spara ihop pengar till vår ommöblering (ska flytta sovrummet till finrummet, vill tapetsera om där då o köpa nya gardiner och en dörr dit... och garderober)
  • slemtorsk i din bralla

    I dag blev det kycklingfilé som stektes och tilllsatte en creme fraiche med franska örter som plockades upp i mellandagarna, lite ris som jag hittade..Något som maken köpte att ha i sommarstugan, sånt där boil in bag jasmineris...ingen höjdare- Jag vill kunna smaka när riset är färdigt, lät det gå några minuter mer än det stod på förpackningen men likväl var det inte riktigt kokt

  • slemtorsk i din bralla

    I går var vi på en roadtrip hela dagen så vi köpte faktiskt frysta pizzor på vägen hem...i dag vette fanken vad vi ska ta, försöker engagera maken i detta och ja han tycker verkligen det är en bra idé men han har verkligen skitkass fantasi när det kommer till mat. Jag frågar: Vad ska vi ha till mat i dag då?
    han svarar:

    -Jag vet inte

    - Vad tycker du?

    - Jaaa duuu.... funderar lite på det och återkommer (och sen hör jag inget)

    Det är ju det att jag hatar att snabbtina mat, det blir äckligt, vattning och tappar smaken, men han kan lätt slänga in ett par kycklingfiléer i mikron och köra på 25% effekt i en halvtimma för att "tina".... HAN tycker det funkar ...

    SÅ nu ska jag fråga. Vänta en sekund............................................................................................................................................................................................................................................................................................
    Dagens svar.. haha

    -Du ställer så bra frågor älskling, vad är du sugen på?

  • slemtorsk i din bralla

    Det blev schnitzel som fanns i frysen med en röra av riven potatis och lök som vi stekte på. Dottern var för hungrig så hon fick köttbullar som fanns i frysen och smörgås, sen åt hon iofs av vår mat också  men en skithungrig ett -åring med humör låter man inte vänta på maten

    I morgon blir det till att fylla på färskvaror, och så ska vi ta tacos till kvällen.

Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!