Inlägg från: Anonym (Nystart :-)) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nystart :-))

    Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!

    pearly01 skrev 2014-01-02 20:00:56 följande:
    Åh TACK!! Superbra tips! Skrattande Ska försöka hålla mig på detta januari ut, blir spännande att se om det går! Men jag bor ensam så det borde funka. Behöver bara komplettera med lite grönsaker, mjölk och kanske någon creme fraiche. 
    Du klarar dig absolut på detta januari ut! Lycka till och dela gärna med dig under månadens gång
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (fattig) skrev 2014-01-02 20:34:31 följande:
    Glömde!
    Har även halvt paket spagetti och 2 kg potatis samt en halv ost och kalkonpaj
    Där ser man! Du har säkert ett tiotal middagar hemma med endast någon mejeriprodukt/konserv att komplettera med!
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (fattig) skrev 2014-01-02 20:55:20 följande:
    Jag har en proppfull kasse med tomflaskor som jag ska panta och köpa lök och purjolök och mer frukt samt lite rotfrukter. Frukt är viktigt hos oss och med purjolöken ska jag göra potatis och purjolökssoppa och reda med lite av grädden, Sen ska jag göra en en stor köttgryta med högreven och massor av blandade rotfrukter och lökar!
    Gud så bra! Inspirerande  

    Grytor är perfekt för dessa kan man dryga ut med billiga grönsaker, exempelvis morötter, potatis och kålrot. 
  • Anonym (Nystart :-))
    Linthe skrev 2014-01-02 21:16:42 följande:
    Här vill jag vara med. Inte koll på vad som finns hemma just nu men säkert mer än man tror. Ska försöka planera mat utifrån det som finns och bara köpa det absolut mest nödvändiga.

    Började på nyårsafton med att äta kräftor, kött, vitlöksbröd och västerbottenost. Behövde bara köpa grädde, resten fanns hemma.

    Igår blev det spagetti och köttfärssås till lunch (blev matlåda och ett par lådor i frysen av det också) och andra rester till middag. Idag gjorde maken carbonara och även det räcker till lunch imorgon och några lådor i frysen.
    Härligt! Det viktiga är just att vara medveten om vad som finns hemma och hitta på flera rätter med det man har. Matlådor är riktigt bra!
  • Anonym (Nystart :-))
    Imorgon...

    Frukost:
    1 portion yoghurt (har hemma)
    1 kopp kaffe med mjölk (har hemma)
    1 rostad macka med smör, ost och marmelad (har hemma)

    Lunch;
    Rester från dagens pytt

    Middag;
    Dubbelpanerad torskrygg (har allt hemma)
    Potatismos (har allt hemma)
    Riven morot (har hemma)
    Skirat smör 

    Kvällsgott:
    Kladdkaka (har ingredienser hemma)

    Lördag...
    Samma frukost som fredagen (äter sen frukost så det blir aldrig lunch på helgen)

    Middag;
    Smördegsinbakad kycklingfilé

    Smördegspotatis (smördegsrulle utrullad, pressa över kokt potatis, strö över riven ost, salt och peppar, rulla ihop, skär som kanelsnäckor och lägg på bakplåtspapper och pensla med ägg- ugn 200 grader tills de fått färg)

    Rester av en god sås jag har i frysen

    Söndag...
    Då skall jag ha besök på förmiddagen så då bjuder jag på en frukost. Scones blir det med ost och marmelad och te. Allting finns hemma. Behöver nog köpa en liter mjölk..

    Middag; Skall äta ute med sambon  

    Måndag-Lördag
    Se matsedel i tidigare inlägg
  • Anonym (Nystart :-))
    Liten till skrev 2014-01-02 23:22:23 följande:
    Inspirerande och kul tråd! Ska också försöka att inte handla så mycket denna månad. Spännande och se om det fungerar!
    Man blir så peppad att tömma ut tycker jag! Och det sparar pengar. Bra oavsett om man behöver det eller ej
  • Anonym (Nystart :-))
    Alexe skrev 2014-01-02 23:51:30 följande:
    Hm, jag fattar grejen m att det är skönt att tömma o nystart o allt. Men sparar pengar? Ja, i stunden kanske, men hade ni tänkt slänga maten annars eller? För det ni äter upp måste ju så småningom ersättas, eller?

    Jag är mer inne på "går icke"s linje, har massor i frysen jämt eftersom jag köper när det är billigt o bunkrar. Sen omsätts det ju allteftersom.
    För egen del köper jag hem massor som jag redan har.. Vanligtvis kött och ris/pasta/potatis. Det slutar med att saker blir gamla och att vi lägger onödigt mycket på snabbmat för att vi inte tar oss tid att kolla kyl/frys. Så japp, det blir en ekonomisk vinst i stunden men också långsiktigt med ändrat tänk. 

    Jag köper också gärna när det finns billigt, och ja det äts upp. Men med ökad medvetenhet och kreativitet (exempelvis alla möjligheter med rester/slattar i kylen) så vinner man en del ekonomiskt. 

    Tänker jag
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-01-03 00:00:34 följande:
    Åh jag vill också försöka tömma kyl och frys den här månaden när jag känner mig lite fattig. Kom gärna med tips på olika middagar av det jag har.  Maten ska vara till 2 vuxna och en 2.5-åring halva veckorna och 3-4 vixna och en 2,5-åring halva veckorna.

    I FRYSEN
    1 kg kassler
    400 g chicken nuggets
    400 g kallrökt westfalisk skinka
    650 g lax
    400 g torskfilé
    3.5 kg blandfärs
    2 st kycklingfiléer
    500 g stekfläsk
    1 kg nötstek
    1 kg fläskkotlett i bit
    1.3 kg fläskstek
    1.1 kg bogfläsk i skivor
    800 g ytterfilé
    425 g smördegsplattor
    500 g nötfärs
    majs, ärt och paprika blandning
    3 burkar hemlagad tomatsås
    majs
    broccoli
    1 st wokmix
    hallon
    jordgubb
    blåbär
    mango
    dill 
    gräslök
    blandsvamp 
    2 påsar saffransbullar
    1 limpa rostebröd
    1 påse hamburgerbröd

    I KYLEN

    3 l mjölk
    5 dl grädde 
    juice
    jäst choklad ,mörk,mjölk och vit
    mandelmassa
    5 dl creme fraiche
    rökt skinka
    leverpastej
    saltgurka 
    ost
    lite bregott
    baconost
    18 ägg
    2 burkar kondenserad mjölk
    3 burkar tonfisk i vatten
    3 burkar krossade tomater
    ca 400 g tjälknöl
    lök
    paprika
    gurka
    rotfrukter
    morötter
    mildrökt kaviar
    majonnäs
    senap ketchup
    sötsur sås
    buljongtärningar kött, fisk, grönsak
    2 burkar kidneybönor
    potatis

    I SKAFFERIET

    vetemjöl
    rågsikt
    fullkornsdinkel
    grahamsmjöl
    socker flor, strö , pärl och brun farin
    sirap
    nötmjöl
    hasselnötter
    hackad mandel
    bakpulver
    vaniljsocker
    bikarbonat
    linser röda. gröna, svarta
    potatismjöl
    maizenamjöl och redning
    pasta
    lasagneplattor
    ris
    couscous
    1 förpackning creme brulee 
    1 förpackning chokladmousse
    polenta
    mannagryn
    sagogryn
    och en hel del mer av olika småskvättar med mjöl och nötter.

    Jag vet att jag har mängder med mat men tyvärr sviker fantasin mig och jag går och köper ny mat istället fast allt det här borde ätas upp. 
    Kollar gärna närmre när jag får tid. Dock orkar jag inte gå in i detalj kring åldersanpassat osv. Utan det blir väl mer att jag föreslår rätter så får du avgöra vad som passar... Men, inte ikväll- jobb imorgon
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (Går icke) skrev 2014-01-03 08:39:17 följande:

    Håller med. Nu när gevalias kaffe kostade 15:-/pkt köpte jag så vi har nog 35pkt. Mjöl köps när det kom 3:-/kg. Känner mig fruktansvärt slarvig o oekonomisk om jag skulle behöva köpa basvaror till fullpris. Har idag god ekonomi mycket tack vare att vi tänker noga innan vi handlar. Det gör flera tusen i månaden.

    Fast det är ju såklart en sak, att man bunkrar upp när det finns billigt. Självklart har ni kanske inte samma behov då av "tömning".

    För min del är jag oekonomisk på andra hållet. Köper dyra råvaror trots att saker finns hemma, kastar gammalt, köper skräpmat osv. Jag behöver bli mer prismedveten, säsongsmedveten och medveten om vad som finns hemma. Och det känns som en bra start att då tömma och använda det som finns innan man köper nytt.
  • Anonym (Nystart :-))

    Nyss hemkommen från en billig runda i mataffären.

    Har nu, för 534 kronor handlat kött och tillbehör till 12 middagar, och hemma har vi till minst lika många. Eventuellt behöver vi komplettera med någon mejeriprodukt. Men annars skall det räcka

    Kan säga att vi normalt gör av med 1000-1500/vecka, så detta är stor skillnad. 

    VET att det är saker som äts upp och att nästa månad måste en massa nytt köpas in. Men för mig är det en primär läxa att bli prismedveten och ha koll på vad som finns hemma. 

    Och bröd skall bakas för att komplettera till soppmiddagar, frukostar och eventuellt något mellanmål. 

Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!