Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Varför hatar folk MP?

    themia skrev 2014-04-09 16:36:32 följande:
    Du har nog inte förstått en politikers uppgift i samhället.
    Politiker ska inte vara experter eller företagsledare.

    Politikers uppgift är att som allmänhetens representanter se till att våra gemensamma resurser fördelas så rättvist och effektivt som möjligt.

    Fast det där är inte sant och en farlig inställning.

    Politikerna är de som har den yttersta makten och du nöjer dig med att reducera dessa till en hop menlösa knapp-tryckare som tar mest intryck av den som skriker högst.

    Så länge det (exempelvis) finns politiker, som på allvar tror att vi kan ersätta kärnkraften med vindkraft utan att detta får negativa konsekvenser, bara för att vindkraftlobbyn ännu har lite vind i bladen, så har vi ett problem i samhället.

    Det krävs mer av politikerna än att bara sitta och fördela resurserna.
  • Flash Gordon
    themia skrev 2014-04-09 18:53:20 följande:
    Du har fel och du har fortfarande inte förstått.

    Den yttersta makten innebär att fördela samhällets samtliga resurser, positiva som negativa, materiella som immateriella
    Verktyget är lagstiftning på riksnivå och fullmäktigebeslut på läns- och kommunnivå.

    Dina åsikter lämnar jag därhän.

    Och härmed även dig
    Det är du som politiker som tycker att kunskap är mindre behövlig för att andra kommer att tala om för dig vad du ska trycka på för knapp. Politiker som överlämnar ansvaret till tjänstemän och lobbyister.

    Det är en galen och farlig inställning som har tagit oss till den position vi har idag där folk med makt alldeles för ofta inte har en susning om vad de beslutar.

    Jag har jobbat mot många politiker i mina dagar. Några få har faktiskt förstått vad de beslutar om. De flesta har däremot inte förstått vad saken handlar om.

    Jag förstår den emotionella  aspekten av politiken också men i slutänden väger till intet förpliktigande floskler om "att rädda planeten" och "våra barnbarns framtid" lätt när fakta och siffror visar på en annan väg än den som politikern pekar på för att uppnå det målet.

    Eller åtminstone BORDE flosklerna väga lätt. Fakta borde gå före känslor.
  • Flash Gordon
    effemgea skrev 2014-04-10 07:34:00 följande:
    Nja, nog tycker jag att det finns ett inslag av teknokratideal i diskussionen - och då inte bara i den här tråden utan överhuvudtaget på Familjeliv. Själv anser jag att teknokratidrömmar kan ha sitt berättigande i pojkböcker av science fiction-typ, men utanför den genren är de inte ens underhållande, bara omogen.

    Jag är knappast någon expert på MP och deras energipolitik - men jag uppfattar det som att de försöker ha en helhetssyn på energiförsörjningen ur ett miljö- och klimatperspektiv och att kärnkraft inte har någon plats i ett mer miljöanpassat samhälle.

    Jag är benägen att hålla med dem, åtminstone med dagens teknologi är kärnkraft en usel energikälla - men ur ett pragmatiskt klimatperspektiv så vore det synnerligen olämpligt att börja stänga ner kärnkraftverk om de inte kan fasas bort utan att de måste ersättas av klimatpåverkande energikällor.

    Jag tror att en del av MP:s motstånd mot kärnkraft ligger på ett känslomässigt plan. Kärnkraft är ofta en given del i en pojkboksdröm där jordens resurser är till för att utnyttjas utan eftertanke eftersom allt ändå löser sig i framtiden med hjälp av teknologiska framsteg.

    Själv anser jag att kärnkraft skulle kunna vara ett nödvändigt ont i en mer vuxen syn på den "jord vi fick ärva för att lämna vidare till våra barn".
    De som drömmer:

    http://gd.se/ledare/1.7046536-ta-steg-i-luften-eller-pa-marken-

    Miljöpartiet kan kritiseras för mycket, men inte för att inte ha en del godhjärtade visioner. Partiet föddes för att förverkliga drömmar. Problemet är bara att detta inte alltid låter sig göras i vaket tillstånd

    Ofta tar Miljöpartiet hellre två steg i luften än ett på jorden. Energifrågan är det tydligaste exemplet. Drömmen är att kunna avveckla både växthuseffektsneutral kärnkraft och klimatförstörande fossilkraft – samtidigt. Bara man nedtecknar drömmen i en plan, så ska det gå.

    O
    m denna bryter samman redan efter ett år – som är fallet i MP:s energipolitiska idealland Tyskland, där kolkraft och gas nu ökar på grund av att man börjat med att stänga kärnkraft i stället för fossilt – så är det inget att oroa sig för. Planen gäller ju fortfarande.


    Modern kärnkraft är en utmärk, billig och miljövänlig energikälla. Men då måste man se bortom den 60-70-talsteknik som vi svenskar blivit påtvingade pga tankeförbudslagen, tidigare förbud mot nyproduktion och hot om nedläggning. Det räcker med att titta på vad sydkoreanerna bygger - i princip på löpande band.

    Kol, olja och gas är billigare men är en klart större och farligare miljökatastrof än någonsin kärnkraften är.

    Ingen alternativ elproduktion som vind, vågor, sol kan i Sverige någonsin ersätta kk som basenergi. Det är i praktiken inte fysiskt möjligt då de fungerar på totalt motsatt sätt.

    Baskraft som eldning av kol, kk och vatten kan du slå på när du vill. Vind, sol mm får du ta det du får när du får det - det styr inte du över.

    Det är inte svårare än så, faktiskt.
  • Flash Gordon
    themia skrev 2014-04-10 08:53:47 följande:
    (Jag hade egentligen lämnat tråden, men eftersom jag uppskattar din sakliga hållning vill jag ge ett svar.
    M.a.o. kommer jag inte att svara dem som bara vill tala om hur dum jag är)

    Om det verkligen vore önskedrömmar, skulle jag inte tillhöra Miljöpartiet.

    Det är fullt möjligt, teoretiskt, att ersätta all kärnkraft med vindkraft, men det är knappast realistiskt, och heller inget som MP någonsin påstått. Vindkraft i bebyggda områden är inte lämpligt, men det är inte kärnkraft heller, vilket vi bryter mot i Sverige.

    Det vi hävdar i MP är att alla möjliga alternativ till kärnkraft skall användas, och det alternativ som idag framstår som den stora möjligheten är solceller. där priset redan nu nått nivån att det är lönsamt att investera i på enskilda byggnader, och det finns som bekant många byggnader.

    Vissa hävdar då att det inte går, eftersom vi inte har tillräckligt med vattenkraft att balansera med. Detta är dock ett tekniskt problem, (En möjlig lösning är s.k. "ellager" som är under utveckling. En annan möjlighet är en variant av rundstyrning, där producenter automatiskt kopplas bort från nätet när produktionen blir för hög.)

    Jag är kärnkraftskeptiker, men jag kan möjligen vika mig för att vi blir tvungna att behålla kärnkraften under en övergångstid för att klara miljömålen, men på sikt är det en dålig, för att inte säga farlig teknik.

    Vi har i princip fyra möjliga energikällor på jorden, solenergi (sol, vind, vatten,vågkraft, biogas mm), nukleär energi (fission och fusion), geotermisk energi (jordvärme) och fossil energi (kol, olja och gas)

    Fossil energi i alla former måste snarast avvecklas eftersom den har för stor negativ verkan på livsrummet.

    Fissionsenegin ger rikligt med energi, men dras med stora miljöproblem och är potentiellt farlig. Den är dessutom inte så billig som vissa vill framhålla.
    Det experimenteras med nya tekniker, vars eventuella framtid vi inte vet så mycket om.

    Fusionsenergin finns ännu inte, och ingen kan säga säkert om den kommer.

    Geotermisk energi finns i riklig mängd över hela jorden. Den kräver enkel teknik, men är oftast svåråtkomlig och därmed dyr. Den finns lätt tillgänglig i vulkaniskt aktiva trakter (t.ex. Island)

    Solenergin kan tillgodogöras i många former, där f.n. solceller ser ut att ha den bästa utvecklingspotentialen.

    Visst kan vi och bör vi avveckla kärnkraften helt, men problemet är att vi kanske inte hinner bygga ut alternativen innan klimatkatastrofen slår till med kraft

    Allt handlar om politisk vilja i alla länder på jorden. Viljan att skänka våra barnbarnsbarn en jord där dom kan leva lika gott som vi.

    - Det ÄR önskedrömmar.

    - Det är INTE teoretiskt att byta kk mot vindkraft.

    -  MP vill byta ut all kk mot det de kallar "förnybart" och pekar särskilt ut vindkraft i detta utbyte.

    Til saken här att "förnybart" innefattar exemeplvis den vindkraft som nu visat sig inte hålla måttet, förbränning av sopor, "förnybar" torv, satsningar på energiskogar som tar mark från matodling och dessuton fungerar dåligt att bränna i pannorna samt skogsavfall som alltså delts tas bort från det naturliga kretsloppet och dels inte bär sig ekonomiskt att hantera. 

    - Fossil energi (eller mer vattenkraft) är det som kan ersätta kärnkraft - varsågod och välj. Då har vi iofs inte ens outbyggd vattenkraft kvar för att ersätta kk.

    - Det finns många tekniska problem att lösa med dessa "miljövänliga" energikällor. De har varit "under utveckling" i snart 50-60 år nu utan att komma till verkliga resultat. Säger som i julspelet: "Vi väntar!"

    Vi kan dock notera att inlägget nu fokuserar aning mer på sol än på vind. Lite grand av en tillnyktring kan tyckas men tyvärr räcker inte heller sol ända fram. på Pett bra jäkla tag i alla fall. Men här är ett typexempel på ett försök i alla fall:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ivanpah_Solar_Power_Facility

    2,2 miljarder dollar för 392 MW.

    Att jämföra med 5 miljarder dollar för 1400 MW som är försäljnigspriset för ett kärnkraftverk typ APR1400 från Sydkorea (och halva det priset om de bygger själva på hemmaplan).

    Britterna har förövrigt just hittat kol och gas för över 100 års konsumtion inom landet ute i Nordsjön. Grattis till dem.

  • Flash Gordon

    Det säger sig självt att en solanläggning som Ivanpah dessutom kräver att man har en öken att ställa den i.

    Sverige saknar den typen av öknar, om någon skulle undra.

  • Flash Gordon

    Äh, var finns edit-funktionen?

    Ivanpah har alltså en effektivitet på ca 30%. Vilket är relativt högt för att vara en solanläggning och högre än den mesta vindkraften, vad jag vet.

  • Flash Gordon
    effemgea skrev 2014-04-12 09:41:40 följande:
     
    Ur mitt perspektiv behöver inte politiker nödvändigtvis vara experter - det är viktigare att de förmår vara generalister - vilket MP:s syn på kärnkraft kan vara ett gott exempel på. Det är inte specialistkunskaper som saknas, utan förmåga eller vilja att sätta in kärnkraft i ett miljöpolitiskt sammanhang där energiformen inte blir en symbol för storskaligt resursslöseri och betongpolitik utan i stället en nödvändig - om än tillfällig - del av en energipolitik som innebär minskande koldioxidutsläpp.

    .


    Alla MP-politiker kan inte vara kärnfysiker men det håller inte att bara vara "generalister" heller och bara lita på vad andra säger.

    Någon inom pariet, åtminstone en röststark person, måste kunna förstå mer på djupet vad varje enskild fråga handlar om så att politikerna själva kan ta ansvar för vad de beslutar om. Oavsett fråga.

    Man måste kunna genomskåda när lobbyisterna presenterar någonting som inte fungerar. Det behövs kunnigt folk även i de politiska partierna.

    MP har drömmar men en hel del av dem går på tvärs med, exempelvis, naturlagarna. DÄR behövs det någon som kan säga: "Hey! Vänta nu ...", men det finns det uppenbarligen inte.
  • Flash Gordon
    effemgea skrev 2014-04-12 10:00:44 följande:
    Citerar mig själv. En slags specialistkunskap är att kunna förstå innebörden i ett budskap, inte översätta budskapet till vad man önskar att det skulle stå. Motsättningen du skapar är konstruerad.

    "Ur mitt perspektiv behöver inte politiker nödvändigtvis vara experter - det är viktigare att de förmår vara generalister"

    Nåja, den slags specialistkunskap du vill föra fram bygger likväl på att politikern själv har en chans att skilja på sant och falskt i den aktuella frågan och även om jag citerade ditt svar så har vi alltså en aktiv miljöpartist i tråden som förfäktar idén att politiker inte skall vara "experter" utan istället ägna sig åt att fördela resurser - enligt vems kompetens och bedömningar då, kan man undra, när nu inte politikerna skall vara "experter".

    Det är en sorglig inställning där politikerna blir till verktyg för dessa "experter" och lobbyister i allmänhet.

    Å andra sidna är det bekvämt för politikerna. Så länge allt går bra kan de sola sig i glansen men när det går fel kan de skylla på dåliga rådgivare.
  • Flash Gordon
    grind skrev 2014-04-14 20:44:07 följande:
    SD är inget högerparti. De är nationalsocialister.

    På vilket sätt då?

    Vad grundar du den åsikten på.

    Men detta är MP-tråden så den motsvarande för SD vore kanske lämpligare att svara i.
Svar på tråden Varför hatar folk MP?