Inlägg från: themia |Visa alla inlägg
  • themia

    Varför hatar folk MP?

    Flash Gordon skrev 2014-04-09 08:17:10 följande:
    Jag är både ointresserad av, och okunnig om, databaser och skulle sålunda inte lägga mig i en sådan diskusion. Jag har folk som gör sådant åt mig om det behövs.

    Men det är väl också ungefär därför jag undrar vad du menade att du var kunnig i eftersom det alltid tar stopp från dig när vi kommer in på detaljer kring MP:s förslag. Vad kan du om kärnkraftsteknik? Vindkraftsteknik? Vad har du mer än en släkting som har nåt hemligt recept på energibesparing?

    Tråden handlar om varför folk hatar MP. Nu hatar jag visserligen inte MP men att "dissa dem" i en sådan tråd känns ändå rätt naturligt då det trots allt finns en hel del att "dissa".
    Du har nog inte förstått en politikers uppgift i samhället.
    Politiker ska inte vara experter eller företagsledare.

    Politikers uppgift är att som allmänhetens representanter se till att våra gemensamma resurser fördelas så rättvist och effektivt som möjligt.
    Eftersom allmänheten består av människor med många olika behov och åsikter, så behöver vi flera politiska partier för att alla ska känna sig någorlunda hemma nånstans.

    Nu kan jag genom min utbildning en hel del om elproduktion i olika former, men det är inte viktigt.
    När jag behöver expertkunskap frågar jag experterna, kanske rent av dig, vem vet.

    Jag har en vision om ett samhälle, som jag arbetar för. Du delar säkert inte min vision, men det är helt ok för mig.
    Det är det underbara med demokrati och yttrandefrihet.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    Flash Gordon skrev 2014-04-09 16:46:16 följande:

    Fast det där är inte sant och en farlig inställning.

    Politikerna är de som har den yttersta makten och du nöjer dig med att reducera dessa till en hop menlösa knapp-tryckare som tar mest intryck av den som skriker högst.

    Så länge det (exempelvis) finns politiker, som på allvar tror att vi kan ersätta kärnkraften med vindkraft utan att detta får negativa konsekvenser, bara för att vindkraftlobbyn ännu har lite vind i bladen, så har vi ett problem i samhället.

    Det krävs mer av politikerna än att bara sitta och fördela resurserna.
    Du har fel och du har fortfarande inte förstått.

    Den yttersta makten innebär att fördela samhällets samtliga resurser, positiva som negativa, materiella som immateriella
    Verktyget är lagstiftning på riksnivå och fullmäktigebeslut på läns- och kommunnivå.

    Dina åsikter lämnar jag därhän.

    Och härmed även dig
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    Mentat skrev 2014-04-09 20:41:55 följande:
    Tvärtom, jag tycker att det låter mycket viktigt. Om du kan en del om elproduktion så måste du ju kunna förklara för dina partikamrater att idéerna om att ersätta kärnkraften med sol och vind är rena önskedrömmar?
    (Jag hade egentligen lämnat tråden, men eftersom jag uppskattar din sakliga hållning vill jag ge ett svar.
    M.a.o. kommer jag inte att svara dem som bara vill tala om hur dum jag är)

    Om det verkligen vore önskedrömmar, skulle jag inte tillhöra Miljöpartiet.

    Det är fullt möjligt, teoretiskt, att ersätta all kärnkraft med vindkraft, men det är knappast realistiskt, och heller inget som MP någonsin påstått. Vindkraft i bebyggda områden är inte lämpligt, men det är inte kärnkraft heller, vilket vi bryter mot i Sverige.

    Det vi hävdar i MP är att alla möjliga alternativ till kärnkraft skall användas, och det alternativ som idag framstår som den stora möjligheten är solceller. där priset redan nu nått nivån att det är lönsamt att investera i på enskilda byggnader, och det finns som bekant många byggnader.

    Vissa hävdar då att det inte går, eftersom vi inte har tillräckligt med vattenkraft att balansera med. Detta är dock ett tekniskt problem, (En möjlig lösning är s.k. "ellager" som är under utveckling. En annan möjlighet är en variant av rundstyrning, där producenter automatiskt kopplas bort från nätet när produktionen blir för hög.)

    Jag är kärnkraftskeptiker, men jag kan möjligen vika mig för att vi blir tvungna att behålla kärnkraften under en övergångstid för att klara miljömålen, men på sikt är det en dålig, för att inte säga farlig teknik.

    Vi har i princip fyra möjliga energikällor på jorden, solenergi (sol, vind, vatten,vågkraft, biogas mm), nukleär energi (fission och fusion), geotermisk energi (jordvärme) och fossil energi (kol, olja och gas)

    Fossil energi i alla former måste snarast avvecklas eftersom den har för stor negativ verkan på livsrummet.

    Fissionsenegin ger rikligt med energi, men dras med stora miljöproblem och är potentiellt farlig. Den är dessutom inte så billig som vissa vill framhålla.
    Det experimenteras med nya tekniker, vars eventuella framtid vi inte vet så mycket om.

    Fusionsenergin finns ännu inte, och ingen kan säga säkert om den kommer.

    Geotermisk energi finns i riklig mängd över hela jorden. Den kräver enkel teknik, men är oftast svåråtkomlig och därmed dyr. Den finns lätt tillgänglig i vulkaniskt aktiva trakter (t.ex. Island)

    Solenergin kan tillgodogöras i många former, där f.n. solceller ser ut att ha den bästa utvecklingspotentialen.

    Visst kan vi och bör vi avveckla kärnkraften helt, men problemet är att vi kanske inte hinner bygga ut alternativen innan klimatkatastrofen slår till med kraft

    Allt handlar om politisk vilja i alla länder på jorden. Viljan att skänka våra barnbarnsbarn en jord där dom kan leva lika gott som vi.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    Mentat skrev 2014-04-10 09:31:24 följande:
    OK, jag kan hålla med dig om att solenergi är utmärkt om man talar om andra former som är lagrad solenerg. Man kan ju kalla ved för lagrad solenergi för all del. Även kol skulle kunna räknas dit om man vill utvidga begreppen litet men det behöver vi inte ge oss in på.  Problemet vi har är bara att lagra den. Vad gäller elenergi, som vi använder kärnkraften till, så måste den ju produceras i samma ögonblick som den konsumeras.

    Vi har inga metoder att lagra elenerg för landets behov från juli till januari och det är DÄR som (mp):s energipolitik upplöses i drömmar. Om vi i stor skala kan få till en syntetisk fotosyntes så vore det utmärkt och vi borde absolut satsa forskningspengar på sådana projekt men innan vi har fått några sådana resultat så är det drömmar.

    Om man tar klimathotet på allvar så måste man förstås först sikta in sig på att ersätta de fossila bränslena och det kommer snarare att innebära ett ökat behov av el. Det går inte ihop med att stänga kärnkraften. (mp):s energipolitik hänger inte ihop.
    Jag nämnde inte den bästa "energikällan" (om uttrycket tillåts) av alla på kort sikt, nämligen effektivare energianvändning. Hor stor den potentialen är tvistas om, men den motsvarar åtminstone ett antal kärnkraftverk.

    Men jag inser att vi knappast kommer att enas i energifrågan.
    Det är helt ok, vi kan vara vänner för det Glad
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    Klotjohan skrev 2014-04-11 13:34:57 följande:
    En aspekt med MP där kritikerna faktiskt har rätt och det även på min tid förekom en hel del kritik inom partiet är energiomställningen. Man måste göra saker i rätt ordningsföljd iaf om man ser logiska samband mellan orsak och verkan. A ger B som ger = C men hos MP vill man ha C men väntar med A och B liksom.

    DE förespråkar nya banor med höghastighetståg (ökar elanvändningen) och vill ha elbilar (som ska laddas någonstans?) och vill snabbavveckla kärnkraften innan de har byggt ut alternativa energikällor som kompenserar bortfallet. 
    Det vore mer logiskt att först lägga grunden för ett lågenergisamhälle där man fokuserar på att effektivisera all användning för då blir delar av kärnkraften överflödig och kan lättare avvecklas. Eftersom vindkraft aldrig kan bli mer än en lokal energikälla och dessutom motarbetas hårt idag så skulle MP satsa på en solenergiplan de närmaste 10 åren och bygga ut vågkraft istället. 
    Kompenserar vi inte kärnkraft-el med förnyelsebart på en öppen europeisk marknad så kommer energibolagen att importera kolkraft istället. 
    Jag håller i stort med dig, om man enbart ser energiomställningen som ett tekniskt projekt.
    Men politik är inte teknik, projektering eller organisation.

    Politik är i första hand vision och vilja, och det leder helt hel om man blandar begreppen.
    Tids nog möts man av verkligheten, men utan visioner kommer man ingenstans.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    Klotjohan skrev 2014-04-12 02:38:15 följande:
    Jo men även inom politik får man skilja på vision och realpolitik. Visioner är t.ex. avskaffa monarkin och ha en folkvald ledare, realpolitik är att så länge kungahuset är populärt och har folkligt stöd vore ett sådant förslag totalt dödfött och man skulle förlora fler väljare än man vinner på det. Men man kan inte leva på visioner. 
    Alla partier får göra avvägningar men det är bättre att ta några steg på vägen och lägga grunden för en samhällsomvandling än att sitta och vänta på att allt ska falla på plats av sig självt. Tyvärr har MP ofta en förmåga att göra saker i fel ordning. 
    Naturligtvis kan man se olika på hur man bäst går till väga för att förverkliga sin vision.
    Det är därför vi har olika partier.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    maria diaz skrev 2014-04-12 18:27:13 följande:
    MP hade möjligen en funktion att fylla på 90-talet, men knappast idag.
    Fel, MP behövs mer än någonsin, det är därför vårt medlemsantal ständigt ökar.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    maria diaz skrev 2014-04-12 22:32:17 följande:
    MP har inget fungerande samarbete med övriga partier.
    Socialdemokraterna kan möjligen använda MP som ett redskap för att bilda regering.
    Att ge MP ansvaret för invandringspolitiken skulle innebära att Sverige inom några år tvingas stoppa all ytterligare invandring till landet.
    Dit vill vi inte komma.
    Ledsen, men du är dåligt påläst.
    MP har ett utmärkt fungerande samarbete med flera andra partier, lite olika i olika kommuner men oftast S och V.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    maria diaz skrev 2014-04-12 23:04:39 följande:
    Samarbetet fungerar i de flesta kommuner, oavsett vilka partier det handlar om.
    I fallet med MP, så handlar det mest om ett nödvändigt ont.
    Sossarna vill helst klara sig utan.
    Självklart, säg det parti som inte vill regera med egen majoritet.
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
  • themia
    grind skrev 2014-04-14 19:21:20 följande:
    @effemgea
    Ditt påhopp på äldre människor är minst sagt pinsamt. En av orsakerna att hata MP förövrigt. Deras ålders rasism.
    Tänk om du någon enda gång kunde skriva något som åtminstone var i närheten av verkligheten.

    (Förlåt, du är SDare, tänkte inte på det)
    Du har all rätt att säga din åsikt, men ingen rätt att slippa bli motsagd
Svar på tråden Varför hatar folk MP?