Inlägg från: Anonym (aldrig kopia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (aldrig kopia)

    Varför köper du kopior?

    TS, jag köper inte kopior, och jag vet inte varför folk gör det. Kanske för att de tycker att de hittar fina varor till bra priser och struntar i varifrån de kommer och vem som tjänar på försäljningen? Uppenbarligen struntar de som köper kopior (medvetet) också i immaterialrätt och andra lagar och regler.

    Jag har bott i Italien. Väldigt mycket av lyxmärkenas produktion av skor och handväskor finns i Italien.

    Den bild jag fick av det hela är att det finns en hel del olika typer av kopior och illegal försäljning av dessa. Personligen stödjer jag ingen typ. Låter hellre bli att köpa i så fall.

    En del är helt enkelt stöldgods - äkta varor blir helt enkelt stulna (någon maffiarelaterad grupp gör ett tillslag t.ex. mot en leverans och säljer sedan vidare de stulna varorna). Äkta väskor alltså, men pengarna går till t.ex. Camorran eller någon annan ljusskygg organisation.

    Sedan finns det väskor som görs i samma fabrik som de äkta väskorna, av samma människor, men som kanske görs efter arbetstid eller på annat sätt hålls undan "den officiella produktionen". Ibland med arbetsgivarens goda minne (så har jag förstått att t.ex. Hermes "shooting star" väskor görs - personen som tillverkar den får göra någon enstaka väska för eget bruk). Dessa exemplar har typiskt sätt samma kvalitet som originalen men är få och svåra att komma åt, kräver kontakter. Är de gjorda utan tillstånd från arbetsgivaren är de ju stöldgods de med. De får normalt inte säljas vidare men det händer ibland.

    Sedan finns "kinakopiorna". Det finns regelrätta privatfabriker i Italien, bredvid den riktiga produktionen finns ett gäng kineser som skapar kopior (ofta är camorran etc. inblandad här med). De kan vara mer eller mindre bra - det är klart att hantverkarna inte är de samma och frestelsen att höja marginalen och börja spara på material och arbetstid är hög.

    Sedan finns det riktigt många skräpiga kopior made in china eller annorstädes - det är lätt, de köper en väska och så gör de kopior, men materialet och kvaliteten är inte densamma alls. De flesta kopior jag ser (och som man lätt ser att är kopior, framför allt när de använts ett tag, är nog av denna typ).

    Jag tror alltså inte att det stämmer att de flesta kopior görs i samma fabriker som originalen - de har inte den produktionskapaciteten - de allra flesta av kopiorna görs billigt t.ex. i Kina. Köper du kopior göder du svarta pengar och  ljusskygga organisationer som har sina smutsiga händer i det mesta som skadar våra samhällen (tro inte att deras tentakler inte når hit).

  • Anonym (aldrig kopia)
    Anonym (me too) skrev 2014-03-01 11:30:17 följande:
    Den "'äkta varan" stöttar också en hel del grisar, som gör otroligt grova pengar på folks dumhet.

    Jämför du t.ex. aktieägare som lyfter utdelning (som de betalar skatt på någonstans) ur lagliga företag verksamma inom en bransch som går bra (trots att du personligen inte förstår varför) med kriminella organisationer? Visst, båda typerna är kapitalister och det kanske är illa nog för dig. En dock inom lagens regler, den andra utanför.

    Det blir en ganska stor skillnad tycker jag. Företag genererar i alla fall skatteintäkter och skapar (lagliga) arbetsplatser och har ganska goda incitament för att hålla sig inom lagens ramar. Den andra typen betalar ingen skatt, drar sig inte för t.ex. mord och kan återinvestera i helt andra lukrativa branscher än den "laglige kapitalisten", som t.ex. kokain- eller vapenhandel. 

    Visst, multinationella företag kan kritiseras för mycket, men i alla fall KAN de kritiseras och vi ser vad de håller på med och kan i viss mån komma åt dem. Betydligt svårare med den organiserade brottsligheten (och farligare för den enskilde individen).
  • Anonym (aldrig kopia)
    Arbetsvegan skrev 2014-03-01 11:45:39 följande:
    Men seriöst, det finns massor av led mellan konsumenten och aktiägarna... Praktiskt att helt "glömma" det, allt för att få det att se ut som man vill... eller?
    Kära du det blir väldigt långa inlägg om man ska skriva allt som finns att skriva om allt. Jag glömde inte, tyckte dock inte att det var relevant.

    Men ok du efterfrågar leden mellan aktieägaren och Anna som köper en väska i butiken i Stockholm. Som jag förstår det har vi  företaget (tänker här på toppbolaget, det finns säkert en hel massa dotterbolag i olika länder) som betalar bolagsskatt (olika hög beroende på i vilken stat bolaget ligger). Där finns bolagsledningen, som säkert har för höga löner för din smak, men skatt betalas på dem också. Sedan finns en hel massa anställda (med löner som det betalas skatt på - det betalas förstås en hel del annan skatt i verksamheten, moms tex.  också men det kan vi lägga åt sidan nu). Den här typen av företag har precis som någon annan påpekat (tyvärr enlig mig) lagt ut en hel massa produktion i låglöneländer med viss kvalitetstapp som följd vilket gör det mindre attraktivt att köpa lyxmärken. Dock betalas skatt även där (lägre naturligtvis). Arbetarna har mer eller mindre goda förhållanden, beroende på land och företag. Dock finns en hel del insyn i dessa förhållanden, det finns massor av csr scorecards, NGO:s som övervakar etc.  för att inte nämna arbetsmiljölagstiftning som behöver följas. En brand i en fabrik i Bangladesh kan påverka aktiekursen och leda till att ledande befattningshavare åtalas.
    .

    En kriminell organisation har också en hel massa led mellan senegalesen som säljer väskan på stranden och maffiabossen på toppen, men tro mig, det är inte många skattekronor där, och inte lätt att övervaka arbetsvillkoren hos de som är anställda i den organisationen.
  • Anonym (aldrig kopia)
    Arbetsvegan skrev 2014-03-01 11:52:49 följande:
    Se det understrukna. Det är mest fabulering, du uttalar dig om något du verkar helt sakna insikt i.

    Man vet att det ofta inte ger skatter alls utan att vinsterna placeras i skatteparadis. Man vet också att företagen inte har så stor koll på tillverkningen. I bästa fall kan det som efter dunskandalen uppkomma policys om att det ska ske kontroller... var 3:e år. Men det är ofta inte klargjort vem som ska sköta kontrollerna, det kan vara producentens kusin...
    Att arbeten är lagliga är inte liktydigt med att de är sjyssta arbeten, se tex textilindustrin (som i princip sörjer hela världens behov). De är lagliga men fortfarande fullkomligt vidriga.

    Så varken arbetsmiljö, skatt eller arbetstillfällen är hållbara argument. Poängen jag har är att oavsett om det är piratkopia eller äkta så är hanteringen lika illa och samhällsvinsterna likartad. Egentligen är konsumtionshetsen det stora felet, det som är roten till vidrigheterna. Det är just den äkta varan och den "status" det ger att ständigt ha mer och fler som gör att det finns vidrigheter.

    Jag har troligtvis lite bättre insikt än du antar. Jag har inte sagt att det fungerar perfekt i praktiken men i alla fall finns det CSR-arbete som pågår för att försöka komma åt oegentligheter  inom en de flesta stora internationella företag och det finns faktiskt exempel på c orporate scandals som skadar företag ordentligt. Försök jobba med CSR och arbetsmiljöfrågor inom Ndranghetan, lycka till med det.

    Vad gäller skatteupplägg så är det sant att en del investerare skattar för utdelningar i skatteparadis. Dock är det inte alltid det går att helt trolla bort skatten genom ett skatteupplägg men man kan nog sänka den i alla fall med en god skatterådgivare. Dessutom genererar ju företaget skatteintäkter på massa andra nivåer. Arbete pågår i många länder för att täppa till dessa möjligheter och man kan arbeta internationellt för att sätta press på skatteparadisen (där för övrigt kriminella organisationer har förfärligt mycket pengar).

    Konsumtionshetsen är jag inte heller så väldigt förtjust i. Men jag tycker att det naivt och okunnigt att undervärdera de kriminella organisationerna och den skada de gör. Du må avsky big Corporates - ok, men de spelar trots allt ett helt annat spel än t.ex  Camorran. Vissa av de här hemska organisationerna har omsättningar som USA:s största börsbolag men betalar inte skatt någonstans. Sedan ska de pengarna tvättas. Kanske investeras de aktier i just det bolag som producerar orginalväskan som de kopierar någonstans i sin organisation. Penningtvätt - där har du ett stort samhållsproblem om något.
  • Anonym (aldrig kopia)
    Anonym (me too) skrev 2014-03-01 12:01:53 följande:
    Äkta vara ger lite bättre slavvillkor alltså? Dvs när fabriken brinner ner så kan det bli åtal. Fast några hundra är ju innebrända redan så hur det hjälper dom har jag lite svårt att se.

    Det är klart att det är bättre om ingen brinner inne. Och det beror ju på - som sagt just väskor och skor produceras av de lyxmärkena fortfarande helst i Frankrike och Italien. Där har de anställda inga slavvillkor.

    Men lite bättre är trots allt bättre. Och någon kan åtalas. Hur många människor tror du inte försvinner spårlöst runt omkring i världen på grund av kriminella organisationer? Problemet är ju att det ofta inte ger några rubriker så du kan inte ens bli upprörd över flickorna som försvinner i trafficking, barnen i de svarta fabrikerna, människorna som skjuts i Centralamerika etc.  För att inte tala om alla de som dör i överdoser av droger som dessa organisationer tillhandahåller. Jag säger inte att alla stora internationella företag gör gott, en hel del av dem gör skada och vi bör fortsätta att ifrågasätta det som sker och arbeta för en bättre värld. Men vi talar trots allt om (till största delen) laglig verksamhet - maffior etc. är en helt annan cancer i vår värld och de kan röra sig betydligt friare.
  • Anonym (aldrig kopia)
    Arbetsvegan skrev 2014-03-01 12:11:23 följande:
    Att man inte vill slippa långa inlägg är faktiskt ingen ursäkt.

    Jo, jag insåg att du inte tyckte att alla mellanled är relevanta, det är där vidrigheterna äger rum. Självklart är det inte relevant....
    Vad ledningen har i lön har jag inte ens benämnt så dina påståenden om vad jag tycker är direkt befängda och något du drar till med för att du inte klarar av att leverera sakargument.
    Sanningen är fortfarande att vinsterna påfallande ofta hamnar i skatteparadis, de genererar inga eller blygsamma skatteintäkter.
    Inte ens arbetstagarnas skatt är ett argument eftersom även kopior skapar samma inkomster, precis som jag nämnde. De som handlar med dessa konsumerar och bidrar således till samhället. Och det genererar arbetstillfällen.

    Precis som jag sa finns det en del pappersgarantier om arbetsvillkor men i praktiken betyder de inte så mycket som jag förklarat. Man har det som ett försäljningsargument till de som inte vill ta reda på annat än att pappret finns. Men att arbetsförhållandena är "mer eller mindre goda" är ett direkt hån mot de som arbetar där och visar hur lite koll du har, att du bara sitter och fabulerar...

    Man kan tycka vad man vill om maffian och de metoder man har men sanningen är att de ofta gör mer samhällsinsatser än samhället själva. Tex delar ut gratis förnödenheter bland annat. Ytterligare en anledning till att världen inte är svart eller vit, ond eller god...
    Du kommer till en hel del befängda slutsatser om mig och jag kanske om dig också, ber om ursäkt för min del, det är helt onödigt.

    Företag delar också ut förnödenheter ibland. Och jag anser att deras papperspolicies i alla fall ger hopp - det kommer att bli mer och mer fokus på Compliance och CRS framöver, det tror jag faktiskt, i takt med att dessa frågor får mer uppmärksamhet och konsumenter blir mer och mer medvetna. Och det att man kan åtala någon är faktiskt betydelsefult. Och de måste trots allt förhålla sig till lagar och regler, och lagar och regler kan vi påverka i demokratier. Och är vi aktieägare kan vi rösta med fötterna.

    Jag ska lämna detta nu den här diskussionen har tagit tillräckligt mycket tid - men vill avsluta med att jag trots allt bott i ett land infekterat av organiserad brottslighet, och jag ser det som en ganska så nattsvart företeelse av väldigt många skäl. Det finns en hel del intressant litteratur om dessa organisationer, även på svenska, om du skulle vara intresserad. Sedan kan en eller annan medlem någon gång säkert gjort något som förde något gott med sig, men nej, om jag kan så kommer jag alltid att försöka se till att mina pengar inte går till dem. Därför köper jag inte kopior.

    Försöker i övrigt undvika att köpa produkter tillverkade i lågkostnadsländer också och tycker också att ett företags skatteplanering är av vikt då jag bestämmer om jag vill gynna det eller inte. Så jag försöker vara en medveten konsument. Och jag konsumerar dessutom ganska lite. Dock kan jag köpa en eller annan lyxprodukt made in italy för att stödja italienska hantverkare.
Svar på tråden Varför köper du kopior?