• Redaktör

    Tävla med ditt bästa lektips och vinn tvättmedel!


    Våren är snart här och det spritter i benen på stora och små barn. Varför inte testa några nya lekar? Vi på Familjeliv har samlat många roliga tips och idéer på vår nya avdelning Lekliv - men vi behöver fler förslag!


    Bidra ditt bästa tips på en lek eller aktivitet här i tävlingstråden och du kan bli en av tre som vinner tvättkapslar som räcker till många smutstvättar.
    Spana in nya Lekliv här och inspireras!


    Tävlingsregler:
    Leken/aktiviteten ska rikta sig till barn eller ungdomar (under 18 år)
    Ditt tips ska innehålla en beskrivning av leken, eventuella tillbehör, ungefärlig ålder på barnen och om den passar inomhus eller utomhus.
    Berätta gärna också vad som är så roligt med just den här leken/aktiviteten.
    Det kan handla om alltifrån pyssel till bollekar till skattjakt - bara fantasin sätter gränser.


    En jury från Familjeliv kommer sedan att utse de tre bästa förslagen som vinner 5 förpackningar med tvättkapslar från Via. Det är tillåtet att tävla med flera bidrag, men man kan bara vinna en gång. Du skriver ditt bidrag direkt här i tråden. Vinnarbidragen och andra utvalda bidrag kommer sedan att publiceras på vår avdelning Lekliv.

    Tävlingsperiod: 7 april – 21 april. Vinnarna kommer att meddelas här i tråden. Inom en vecka behöver vinnarna återkomma med namn och adress, annars går vinsten vidare. Beslutet går inte att överklaga.

    Om vinsten:
    Tre vinnare belönas med 5 förpackningar tvättkapslar från Via (cirka 85 kapslar).
    Kapslarna är färdigdoserade med Vias effektiva tvättkoncentrat. För bästa resultat placeras den i tvättrumman innan kläderna läggs in – en kapsel räcker för tvätt i normalstor maskin (3-5kg).  Kapslarna finns som Color, White och Color Sensitive och alla varianterna är miljömärkta med Svanen. Color Sensitive är parfymfri och rekommenderas också av Astma- och Allergiförbundet.

  • Svar på tråden Tävla med ditt bästa lektips och vinn tvättmedel!
  • eldfluga73

    Plantera tillsammans


    Kanske inte är en lek, men det är en mysig grej att göra ihop. och enkelt! Låt barnen göra det mesta själv.
    Ta lite jord och häll i en kruka eller tex på en bricka. Strö ut frön, tex krasse, gräs, vetekorn... tryck till lite lätt och vattna. Om man vill att det ska gå fortare kan man lägga lite plastfolie över med små hål i. Låt stå ljust och låt barnet kolla varje dag om det börjat gro. Jättekul när det kommer upp små groddar och så småningom blir grönt! Ännu roligare är det om man kan äta det som man planterat.
    Funkar även bra med kärnor från tex avokado eller clementine.
    Passar väl för typ 3-åringar och uppåt.

  • scanmia

    Strumpnappning:
    (Bästa leken för en grupp i varierad ålder. Vuxna kommer ner på barnens nivå och även den är aktiv utan att bli våldsam.)
    Välj en mjuk, stor matta att leka på. Alla är i strumplästen och på alla fyra. Leken går ut på att dra av de andras strumpor utan att bli av med sina egna. 

  • Erfdgt

    Vad vi här kallar för "Burträskbingo" ;) Jag vet inte om det kallas så i hela landet kanske.

    Man gör iallafall en lista över olika saker och det kan vara hur enkelt eller avancerat som man själv vill. Det beror ju lite på barnens ålder, vart man håller till osv. Den här leken går att göra inomhus hemma, utomhus hemma, i skogen, på stranden.. ja, överallt.

    Är man hemma, så kanske saker som "En grön tröja", "En elvisp", "En högersko", "En leksaksbil" och sådant kan vara något att skriva på listan. Utomhus kan man istället ha "Ett björklöv", "En gul blomma", "En tallkotte", "En snäcka" och liknande. 

    Antingen kan man leka att den personen eller det laget som först hittat allt vinner, eller så kan man sätta en tid, tex 10 minuter, och den som hittat flest saker under den tiden vinner. Vi brukar ibland också skriva poäng, att saker som är enkla att hitta ger 1 poäng, svårare saker 5 poäng och jättesvåra saker 10 poäng. När tiden sedan är slut, så räknar man ihop poängen och ser vem som vinner.

    En jättekul lek som går att anpassa för alla åldrar, platser och tillfällen! :)

  • Erfdgt

    Jag kan tipsa om ett av våra favoritpyssel här hemma också - ljuslyktor! Det är enkelt att göra, man behöver inte så många saker och det är kul för barn i alla åldrar. Ju äldre barnen är, desto mer avancerat kan man göra det.

    I grunden behövs bara glasburkar, silkespapper och lim. Om man vill, så kan man dekorera med band, glitter och paljetter osv. Här nedan har vi gjort ljuslyktor till Halloween, så vi använde oranget silkespapper och sedan klippte vi ut mun, näsa och ögon i svart papper och limmade dit. Ljuslyktorna ger ett väldigt mysigt sken. Till ju kan man kanske gör tomtar och snögubbar, till påsk kycklingar och på sommaren kan man göra med blommor på, kanske en nyckelpiga eller liknande.

    Man ser helt enkelt bara till att burken är ren och torr, sedan limmar man fast bitar av silkespapperet på burken och låter det torka. När silkespapperet torkat, så kan man dekorera med vad man vill.


  • Liljan77

    Dans-följe john.
    Passar i alla åldrar o kan göras både ute o inne.
    Sonen, som har as o har lite svårt med det sociala, har sång o dans som speciallintresse.
    Genom sången o dansen kan han lättare leka med andra barn.
    En rolig träning för både kroppen, det sociala samspelet o toppen för humöret.

    Man väljer vem som ska vara "john" genom lappdragning
    Sen får " john" välja vilken sång/musik som ska spelas,
    Sen så ska deltagarna följa "johns" dansrörelser.
    Ingen förlorar eller åker ut.
    När musiken är slut, drar man en ny "john".
    Musik o utrymme är det enda som behövs.

  • Liljan77

    Kurra gömma.
    Kan lekas ute o inne.
    Det som behövs är utrymme o gömställe.
    Passar för alla åldrar. 
    Till o med 73-årige farmorn har varit med o lekt. Solig
    Leken är spännande o påhittig.

    En ställe sig o räknar medan alla andra som är med o leker, springer o gömmer sig på olika ställen.
    När den som räknat, är färdig, ropar den, *nu kommer jag* o så börjar den att leta.
    Den som hittas först, kan välja att hjälpa till att leta eller vänta på att alla ska bli hittade för att sen bli den som får räkna o leta.

  • Liljan77

    Alla barn i alla åldrar, älskar att busa o stoja.
    Nu när våren äntligen är här, vill det byggas koja.
    Brädor, spikar o gamla mattor,
    o gärna några stenplattor.
    Blir sen till litet hus,
    där det skrattas efter bus.
    Mamma, pappa, barn eller varför inte pirat,
    som fäktas o sen rövar gottemat.
    Fantasin är helt utan stopp,
    när flaggan vajar på sin topp.

  • Koppkaka

    Bokstavsleken! Man väljer en bokstav, sen får man säg 5 minuter pp sig att samla in saker hemma/ute som börjar på en bokstaven. Den som hittat flest vinner!

    Väljer man t ex bokstaven A, så ska man hämta Apelsin, Avocado, Anka... Ja, ni förstår inspirerad av Fem myror!

  • W Goldberg

    Då man åker bil kan tillvaron lätt bli tråkig.
    Vi brukar då köra igång lite billekar.
    Man gör som så att man väljer en färg var. Vinnaren är den som har gissat rätt färg på nästa bil man möter. Fungerar bäst på medelstora och mindre vägar då E-vägar oftast är allt för biltäta.
    Man kan också göra om leken till att se vem som först ser en sak. En ko, en kråka, en cykel, en skottkärra mm, mm. Försten upp till valt antal poäng vinner.
    Dessa lekar kan man roa sig med ganska länge vid bilfärd. 

  • passo

    yoghurtfärg! Perfekt för småttingar att leka med yogurt som man färgat med karamellfärg. Sätt den lilla i badkaret tex och låt de gå loss! Gör ingenting om de smakar, vilket är toppen då de små fingrarna vill smaka på allt annars. Det går självklart bra att göra i vilket rum som helst eller utomhus!
    Bara att skölja av sen=) 

Svar på tråden Tävla med ditt bästa lektips och vinn tvättmedel!