• Helly

    varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?

    Cornellia skrev 2014-04-10 09:52:38 följande:
    Det är ju jättebra att du fått en remiss till en psykolog som kan hjälpa dig att komma över det här, eftersom du verkar ha ett behov att bearbeta din förlossning.
    Sjukvården har ett behov av att börja behandla kvinnor som människor.
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-10 14:03:37 följande:
    Får man fråga TS utan att du tar illa upp: Varför är det så hysteriskt viktigt med maximal smärtlindring? Av min ringa erfarenhet är det bättre att läsa på om smärtan, förstå den och omfamna den. Utan epidural mm så är risken att gå sönder betydligt mindre också.
    Du kan ju fundera på vad som är så förbaskat viktigt med smärtlindring när du själv går till tandläkaren för att dra en visdomstand. Det är TS kropp, då är det TS som bestämmer hur mycket smärtlindring hon behöver. 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-10 16:20:48 följande:
    Får man inte ha någon åsikt eller komma med en fråga bara för man inte har upplevt något själv?

    Jag har inte gjort lumpen, men kan ändå ha åsikter om försvaret.
    Jag har inte för avsikt att aktivt delta i politikens maktspel, men kan ändå ha åsikter om politik.
    Jag spelar inte fotboll, men kan ändå ha åsikter om hur fotboll ska spelas.

    and so on...

    Men återigen, vi är sjukt off topic. Någon som vill diskutera smärtlindringens för- och nackdelar (jo det finns nackdelar!) kan starta en egen tråd.

    Men eftersom jag inte är kvinna får jag ändå inte delta i den diskussionen, eller?
    Eftersom du inte är kvinna kanske du inte bör uttala dig om att "omfamna smärtan" när det gäller kroppsdelar som du inte ens har? 

    Det är ungefär lika bisarrt som att vi kvinnor skulle tjafsa om att du borde "omfamna smärtan" när du får en rejäl pungspark. 

    Att uppleva smärta i en utsatt situation, när man är omgiven av människor som kan hjälpa men inte gör det, det är faktiskt en klassisk form av tortyr. 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-10 16:36:17 följande:

    Absolut!

    Min poäng är att TS i viss mån satt sig i den utsatta situationen själv genom att inte (på de 6-7-8-9 månaderna man har på sig) förbereda sig på optimalt sätt. Hon har istället riktat alla sina förberedelser inför förlossningen på att få så mycket smärtlindring som möjligt. När detta sen inte sker så brakar TS värld naturligvis ihop. Det är fullt förståeligt.

    Kan jag få ha den åsikten?

    Och de som inte håller med: Anser ni att det inte på något sätt överhuvudtaget hjälper en att visualisera och förbereda sig mentalt inför en förlossning?
    Om man har en förlossningsplan där smärtlindring ska användas, då ska man väl för sjutton inte behöva bli utsatt för att den uteblir! Det är lika bisarrt som att du skulle gå till tandläkaren för en lagning och tandläkaren bestämmer sig för att skita i bedövningen. Vill du då få höra "äsh, det här är bättre för dig, visualisera smärtan och gå in i den bara!" 

    Vilken smärtlindring som ska användas är en överenskommelse mellan patienten och vårdaren. Den planen ska följas såvida inte en livshotande nödsituation uppstår. 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-10 16:42:00 följande:
    Nä det ska man inte. Förmodligen fanns det en anledning till varför en del av smärtlindningen uteblev. Denna anledning kommunicerades eller inte kommunicerades till TS (inte speciellt lätt att ta till sig information under kritiska skeden i en förlossning så det är mycket möjligt att hon faktiskt fick vad barnmorskorna ansåg var adekvat information).

    Felet ligger ju snarare i att hon inte efteråt har fått tillräcklig kommunikation/uppföljning av/med ansvariga barnmorskor...
    ???? 

    Om personalen vid en behandling vill avvika från den plan de har gjort upp med patienten, då ska de informera om detta och inhämta patientens åsikter. Hört talas om patientens rätt till medbestämmande? Personalen kan inte bara plötsligt bestämma att bedövning inte ska användas. Anledningen till att smärtlindringen uteblev var uppenbarligen inkompetens och/eller felbehandling. 

    Felet ligger INTE att hon inte fått information efteråt (även om det inte är okej det heller), utan i att hon utsattes för en form av övergrepp av personalen under sin förlossning. Det är inte acceptabelt att personalen tar beslut över huvudet på patienten, särskilt inte när beslutet strider mot den uppgjorda planen. 

    Sådant här agerande från personalens sida traumatiserar patienter för livet, och det ska anmälas. 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-10 16:58:23 följande:
    Jag tror dock inte att TS i den panik hon beskriver (ropar efter polisen exempelvis, vad har polisen med det hela att göra?) varit tillräckligt kommunicerbar för att vara med och fatta beslut.

    Och jag har inte någonstans skrivit att händelserna under förlossningen inte ska anmälas/följas upp.
    Om du läser TS så skriver hon att hon "bad" om bedövningen och att personalen svarade med "vi får se". Hon var alltså INTE icke kommunicerbar. Det är möjligt att hon blev det efter att de vägrade henne bedövning. 

    Att anta att en kvinna är icke kommunicerbar eller inte vid sina sinnes fulla bruk bara för att hon håller på att föda barn är dessutom rent oerhört nedvärderande av dig. 

    Självfallet får man panik och skriker efter polis om man känner sig övergreppsutsatt. Det hade jag också gjort om personalen på operation hade börjat skära i mig utan bedövning. 
  • Helly
    Anonym (trebarnsmamma,28) skrev 2014-04-11 12:35:31 följande:
    Håller med. Man blir helt matt.
    Jag undrar hur väl rustade de här hysteriska och neurotiska kvinnorna är för föräldraskapet, vilket ju som bekant är en värld av ständig oro och ovisshet i vilken man ofta INTE kan ha full kontroll över vad som komma skall.

    Och ja, jag har egen erfarenhet av både katastrofsnitt, prematurbarn och sjuka barn och har ändå fött vaginalt efter det helt på eget önskemål. Gick alldeles utmärkt. Utan "förlossningsbrev", det ni.
    Men förlossningsrädsla handlar ju om en fullkomligt rationell oro för att skadas och/eller traumatiseras av en händelse som medför enormt höga skaderisker, både fysiska och psykiska. Att vara rädd för att tappa kontrollen i en situation där man löper risk att skadas för livet är fullkomligt rationellt. Det har ingenting att göra med att man har något slags maniskt behov av att ha kontroll över alla situationer alltid. Man kan aldrig ha full kontroll över ett barn, men det är få situationer i det dagliga föräldraskapet som riskerar att sluta med bestående analinkontinens för någon inblandad, såvida inte lille Petter leker med elvispen på ett mycket olämpligt sätt. 

    Många rädslor har en fullkomligt rationell och konstruktiv grund. Att vara rädd för ormar och spindlar är en överlevnadsmekanism - den rädslan gör att vi undviker farliga djur som kan döda oss eller triggar oss att fly från dem om vi ser dem. Rädsla för höjder är också rationell - den håller oss borta från farliga platser där vi kan ramla och dö. 

    Förlossningsrädsla är rationell av precis samma anledning, men att vara rädd för att skadas har ingenting med föräldraskapet i allmänhet att göra. Man kan vara fullkomligt paralyserande rädd för att skadas under en förlossning, utan att det har någonting alls att göra med hur man skulle hantera slabb vid frukosten. Återigen, de flesta vardagliga situationer i föräldraskapet involverar inte risk för PTS, depressioner, spräckta analer och snippor, framfall eller övergreppsupplevelser. 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-12 03:18:31 följande:

    Att ha varit med vid två stycken och sett hur förlossningarna påverkar och upplevs av en jag känt i över 15 år (och vet hur hon reagerar på saker) ger mig förstås inte heller någon som helst rätt att ha någon åsikt? Ok.
    Åh, har du varit med och bevittnat hela två stycken! Jamen då är du ju expert och vet allt! 
  • Helly
    Anonym (:() skrev 2014-04-12 20:26:22 följande:

    Nä men, gud vad ledsen jag blev när jag läste att du var tvungen att svepa in din dotter i ett örngott! KRAMAR till er båda! Jag var också förvirrad när jag låg på BB. Förstod inte då ingen förklarade att alarmknappen kunde användas till vad som, jag trodde bara det var typ till livshotande ärenden. Jag klarade inte ens av ta mig ur sängen för att gå på toa, visste inte var jag skulle lägga dottern, hade ont i underlivet blev sydd. Längtade bara hem eftersom jag då hade fått mer hjälp av maken. Frös som satan gjorde jag också och höll hela tiden om min dotter och ammade henne hela natten. Trots det var vi underkylda när de tempade henne på morgonen, fanns inga varma täcken/filtar. Sedan saknade jag handdukar eftersom jag blödde överallt.
    Jag tyckte också att det var väldigt dåligt organiserat på BB. Jag fick ingen information alls. Mitt barn låg på neo och jag var akutsnittad och fick inte gå så långt som till neoavdelningen, men rullstol var jättesvårt att få tag i. De var tvungna att leta och det kunde ta timmar. Helst skulle jag boka tid i förväg när jag ville förflytta mig. Oftast fick jag en rullstol som inte gick att köra själv, så jag var tvungen att ordna med personalen när jag ville flytta mig. 

    Övriga aktiviteter på BB blev jag inte informerad om. T.ex. kom en tjej ut till allrummet och informerade om amning och hur man badar barnet. Det upptäckte jag eftersom jag råkade vara där och ta en kopp kaffe. Jag hade inte blivit inbjuden eller informerad. Visserligen skulle jag inte amma, men bada barnet skulle jag väl förr eller senare? Och ställa frågor om matning och sådant hade jag väl kunnat göra, jag också? 

    Och när jag "checkade in" var det ingen som kollade matallergier eller något sådant, så när jag kom ut till matsalen första dagen och sade att jag var allergisk mot fisk blev mattanten skitsur och sade att det måste man anmäla i förväg, för då måste hon beställa extraportioner. Jag hade inte haft en tanke på det, jag anmälde ju mina allergier när jag checkade in på förlossningen. Tydligen skulle jag själv ha tryckt på larmknappen och informerat en sköterska? 

    Allting jag ville veta fick jag fråga om. Hur det fungerade med tvätt, hur länge man förväntades använda samma kläder... jag skickade min man att köpa bindor, för personalen fick bara lämna ut en i taget och jag orkade inte hålla på och tramsa med att ringa på personal var tredje timme för att få en ny binda. 

    "Välkomstfikat" med flaggor mm fick vi säga till särskilt om. 

    Jag kände mig bra bemött på förlossningen för det mesta (även om det fanns puckon där också), särskilt som jag skulle föda med snitt och visste om att jag slapp ha med dessa inkompetenta människor att göra i en krissituation, men på BB var det bara sunk. Ingen brydde sig. Hur svårt ska det vara att gå igenom allergier och hur saker fungerar vid incheckning, eller åtminstone inom de närmaste timmarna, och se till att alla blir inbjudna till de aktiviteter som faktiskt ordnas? 
  • Helly
    pappapappa12 skrev 2014-04-15 13:54:42 följande:

    Aldrig skrivit att jag är expert och vet allt...

    Jag skrev att jag anser att jag har rätt till en åsikt och att delta i diskussionen...
    Och din åsikt är ungefär lika vettig som att förespråka att man ska laga hål i tänderna utan bedövning, med motivationen att du har hållit din fru i handen när hon lagade två tänder utan bedövning. Om du presenterar en sådan åsikt, kan du inte förvänta dig annat än att folk säger åt dig hur dum den är. 
Svar på tråden varför kan man inte släppa ilskan mot förlossningspersonal en månad efter förlossning?