• maritbinge

    Vill börja fotografera "på allvar". Var ska jag börja?

    En systemkamera vore bra, eller åtminstone en kompakt kamera med manuella inställningar. Kameran behöver inte vara jättedyr, personligen skulle jag nog satsa på att köpa begagnat. Sedan kan man komplettera med bra objektiv och köpa på sig bättre efterhand. (Canon har ett mycket prisvärt objektiv med fast 50 mm brännvidd.) Nästa steg är att lära sig hur kameran fungerar, förstås. Lär dig grunderna genom att läsa på internet och öva öva öva. Man måste verkligen våga och orka prova sig fram, "lära känna sin kamera", typ.

  • maritbinge
    Aniiee skrev 2014-04-12 14:03:39 följande:
    Tack!

    Är det någon som hellst mening med att köpa en systemkamera för under 4 000? Ny, då. Eller är det slöseri med pengar? Kompakt systemkamera, är det nåt att ha?
    När jag började fota hade jag en väldigt billig systemkamera och den tog mig en bit, absolut. Jag lärde mig om komposition, om manuella inställningar och man blev ganska kreativ med en sådan kamera. Men rätt snabbt började det kännas som att man hade nått taket för hur mycket den kameran klarade av och när jag väl uppdaterade utrustningen köpte jag en proffskamera istället. Det är väldigt mycket roligare med en bra kamera. Det är klart att det går att ta bra bilder med en billig kamera men man är mycket mer begränsad. Därför skulle jag personligen hellre köpa en begagnad kamera med ett dyrare nypris och sedan komplettera med bra objektiv efterhand. Jag kan tänka mig att andra inte håller med mig utan det är ju något av en smaksak. Samtidigt skulle jag inte gå så långt som att säga att det inte finns någon mening alls med att köpa en billigare kamera, för det gör det. 

    Det beror ju också på lite vilken typ av bilder du är mest intresserad av att ta. Jag fotade t.ex. mycket inomhus och på kvällstid och för mig blev det viktigt med en kamera som klarade av att gå upp mycket i iso utan att bilderna blev för korniga. 

    Det finns en del kompakta kameror som faktiskt är rätt bra men de brukar kosta en hel del de också och då är det kanske bättre att lägga pengarna på en kamera där man kan byta till bra objektiv. 

    Jag vill dock poängtera att det viktigaste verkligen är att fota loss så mycket du kan. Att få ett öga för vad som är en bra bild och utforska de olika inställningarna och få en känsla för vad som fungerar. 
Svar på tråden Vill börja fotografera "på allvar". Var ska jag börja?