• Veliga Mamman

    Behöver hjälp med schema för Autistisk

    Hej

    Vi ska börja med bildschema och "vanligt" schema för dottern. 

    Hur börjar man? Hur ska det se ut? 

    Jag har ingen aning i vilken ände jag ska börja men BUP säger att de tycker vi ska försöka med det då dottern har blivit orolig och ja jag vet inte hur jag ska förklara hur hon är egentligen

    Iaf så har vi väl insett att hon behöver mer hjälp än vi trott här hemma och står nu här och vet varken ut eller in...

    Finns det någon här som har tips och ideer att dela med oss?

    Tack från en förvirrad mamma...

  • Svar på tråden Behöver hjälp med schema för Autistisk
  • kajsaemma

    Ni kanske kan göra ett schema med pictogrambilder? Man kan sätta upp bilder på vad som kommer hända under dagen

    Ex duscha -> frukost -> borsta tänder -> åka till skolan osv.

  • Veliga Mamman
    kajsaemma skrev 2014-05-11 23:27:34 följande:
    Ni kanske kan göra ett schema med pictogrambilder? Man kan sätta upp bilder på vad som kommer hända under dagen
    Ex duscha -> frukost -> borsta tänder -> åka till skolan osv.
    Ja men hon vill ha mer som ett riktigt schema. jag vet inte riktigt hur hon menar för hon kan inte förklara för mig men hon vet i sitt tänkande precis hur hon vill ha det... 

    Vi har bilder på toaletten och i duschen.

    BUP tyckte också vi skulle ha "fri tids bilder" både hemma och i skolan... inte så lätt.

    Är det någon som vet om BUP har hjälpmedel?
  • Aspie
    Veliga Mamman skrev 2014-05-11 23:54:09 följande:
    Är det någon som vet om BUP har hjälpmedel?
    Är ni i kontakt med habiliteringen? Habiliteringen ska ha hjälpmedel för exempelvis scheman, har jag hört. Jag är 20 år och har nyss kommit i kontakt med dem och när jag sitter i väntrummet är det människor i alla åldrar som är där för att få stöd. Just scheman vet jag att min storasyster har fått hjälp med.
  • Veliga Mamman
    Aspie skrev 2014-05-11 23:56:59 följande:
    Är ni i kontakt med habiliteringen? Habiliteringen ska ha hjälpmedel för exempelvis scheman, har jag hört. Jag är 20 år och har nyss kommit i kontakt med dem och när jag sitter i väntrummet är det människor i alla åldrar som är där för att få stöd. Just scheman vet jag att min storasyster har fått hjälp med.
    Tack ska kolla upp det imorgon
  • Mrs Firren

    Jag har precis idag varit på utbildning på vår habilitering i hur man gör bildscheman. Vi har ett barn med autism. Kolla om er habilitering har något kurstillfälle som ni kan gå på.

  • Mumin80

    Bilder kan användas på två olika sätt: 
    1. För kommunikation
    2. För schemaläggning/struktur/tydlighet i vardagen. 

    Börja med att försöka få fram/bestämma vilket syfte ni har med bilderna.

    Är det för att underlätta/stöda kommunikationen så kan det ju handla om t.ex. pictogram, fotografier eller föremål som kan användas för att representera ord och meningar. Då kan det vara lämpligt med en bunt bilder som dottern kan ha att välja mellan eller själv råda över. 

    Är syftet att öka tydligheten i vardagen och hjälpa dottern med att organisera och strukturera, så finns det lite olika sätt att lägga upp det hela. Googla på "bildschema" så hittar du massor av varianter. Ni kanske kan titta på dem tillsammans med dottern, så kan hon visa vad hon menar? 

    Beroende på barnets ålder och utvecklingsnivå så kan man ju börja på olika nivåer, ett tips är dock att börja lite "under" barnets egentliga nivå, för säkerhets skull. Vi började t.ex. med laminerade fotografier och kortare sekvenser (ca 5 bilder), som beskrev vad som ska göras vid färd till/från förskolan (foto på klädbyrån -> foto på ytterkläderna och skorna-> foto på bilen/foto på vagnen -> foto på förskolans framsida/ytterdörren hemma). Sen började vi blanda in pictogram (med symboliska bilder) och började göra mera övergripande dagsscheman.

    Det vi jobbar med just nu är en rektangulär whiteboard där vi sätter upp bilderna (ca. 4*4 cm) med häftmassa, ca. 16 bilder för en vanlig dag (plus att hon har ett ca lika långt schema på förskolan för den delen av dagen som hon är där). Vi sätter upp bilderna lodrätt eftersom whiteboarden hänger så, förskolan hänger bilderna på en lodrät träpinne. Finns säkert andra familjer som sätter bilderna vågrätt  

    Fallgroparna som vi upplever är att schemat blir för detaljerat eller för generellt. Vi försöker se det mycket ur dotterns perspektiv, och fokusera på förändringar/övergångar. Så om det ska komma någon och hälsa på hos oss, så sätter vi upp deras bild i schemat när dom kommer till oss, men vi har ingen bild för när dom går. Samma med oss själva, vi har inga bilder på oss själva när vi lämnar på förskolan, däremot följs bilden på förskolan av en bild på den förälder som hämtar på förskolan (eftersom det att någon kommer är en förändring), och sen en bild på den andra föräldern innan middagen, när denne kommer hem. Vi har inte heller några tider i schemat (än), utan det är aktiviteterna i sig som är hållpunkter under dagen. En jätteavskalad dag skulle kunna vara (vakna, ingen bild för det) gå på pottan ->frukost ->borsta tänderna ->klä på sig ->leka ->mellis ->leka ->lunch -> leka ->mellis ->leka ->middag ->medicin ->tandborste ->sova. 

    En  annan sak vi försöker tänka på i schemat är att ha med sånt som måste göras, men lämna bort sånt som görs men vi gärna skulle slippa, så att säga Så när det gäller kvällsrutinerna så har vi med medicin och tandborste, för dom måste göras oavsett dottern vill eller ej. Men däremot har vi inte med napp och välling, trots att hon i princip alltid får detta i samband med läggningen. Och orsaken är helt enkelt att napp och välling är saker vi gärna ser att dottern slutar med, och då vill vi inte "befästa" dem genom att ha dem i schemat. 

    På nätet finns en gratis bildbank som jag gillar: papunet.net/kuvatyokalu/sv Enda nackdelen är att man måste kunna finska för fritextsök Sen har vi nyss fått InPrint utskrivet från Habiliteringen, som verkar bra också för att skapa lite mer komplicerade scheman. 

    I många av bilderna på scheman som du hittar på nätet så ser du förresten att schemat täcker in en hel vecka, och att olika dagar har olika färger. Dessa färger är standardiserade, och används även i Bolibompa , så det kan vara bra att försöka följa dem. Vi har än så länge inte övergått från dagsschema till veckoschema, eftersom dottern fortfarande behöver  så pass detaljerad och omfattande information om vad som händer en dag i taget. Däremot så kompletterar vi dagsschemat med en månadskalender, där varje dag är en ruta på ca 4*4 cm (lämpligt nog). Där kan vi rita in eller sätta upp bilder på enstaka händelser längre fram i tiden, t.ex. födelsedagar, nästa träff med avlösaren, när vi ska till doktorn eller liknande som vi vill förbereda dottern på lite extra i förväg (och så jobbar vi den vägen på det här med dagar och veckor, forntid och framtid ). 

  • Blixa

    Vi har ett stort whiteboard-schema som vi fått från habiliteringen. Liknande finns dock att köpa, har sett på t ex Rusta.
    Där skriver vi veckans aktiviteter på ungefär samma sätt som skolschemat. Vi försöker fylla i det varje söndag tillsammans med sonen, så att han kan vara med och säga vad som är viktigt att ha med. Vissa saker har han också inflytande över, t ex vilken dag han vill göra läxorna.
    Sonen är väldigt verbal och vill inte ha bildschema utan hellre skrivet. Ibland skriver vi på engelska eftersom han tycker det är roligt. ;)

    Jag upplevde en närmast magisk förändring till det positiva när vi började med schema. Lycka till!

  • Veliga Mamman

    Tack för era svar

    Vi har tillsammans titta runt på internet och kommit fram till hur hon vill att det ska se ut

    Nu har vi ett stort veckoschema som är ganska detaljerat och ett Husvagns schema Det ska alltid finnas i husvagnen.

    När det är "fritt" som vi kallar det (hon får göra vad hon vill) så har vi en symbol på schemat och då har hon ett aktivitetsschema hon ska titta på.

    Där finns olika aktiviteter hon kan göra och hon får då välja någon/några av dem. Hon har svårt att komma på något att göra om hon inte får förslag

    Hon har även ett aktivitetsschema i skolan för rasterna, speciellt för matrasten som är lite längre.

  • Veliga Mamman

    Veckoschema



    Husvagnsboken



    Dagschema i husvagnen (har inte hunnit skriva in dagarna ännu )



    Aktivitetsschema, det hon vill göra sätter hon på de övre raderna...


    Aktivitetsschema för skolan


    Kan säkert förbättras men vi provar med detta för det är så hon vill ha det just nu Hjärta

    Tack igen för all hjälp
  • Veliga Mamman

    Tack hoppas bara det fungerar nu...


    Blixa skrev 2014-05-14 08:06:16 följande:
    Ser ju helt toppenfint ut! :)

Svar på tråden Behöver hjälp med schema för Autistisk