Inlägg från: Snällspiken |Visa alla inlägg
  • Snällspiken

    Snart 3 och vill kunna läsa. Hur göra?

    Hej! Vår son var 2 år och 10 månader när han lärde sig att läsa. Han satt och lekte med en app som vi tycker är kanonbra. "Stavningslek" heter den. Under en tågresa klurade han själv ut hur man gör. (Jag är f.ö. emot att barnen spelar meningslösa spel timme ut och timme in på iPad men som pedagogiskt verktyg är det suveränt). 

    Numera läser han dock hellre riktiga böcker! Han är drygt fyra.  

  • Snällspiken

    Ang. att läsa från rätt håll: Det verkar som om barn har olika lätt för att hålla reda på höger och vänster. Sonen kunde höger och vänster som tvååring och då lärde han sig även att läsa, någon har sagt att det hänger ihop ? alltså läsinlärningen går lättare om man har en känsla för höger och vänster. Kan stämma. Dottern har svårare för höger och vänster och för henne är det också svårare att läsa. Det tog ett tag innan hon blev säker på från vilket håll man började men med mycket övning har polletten trillat ner. Hon är dock sex år och då känns det OK att öva regelbundet; är de bara tre tycker jag att lusten är viktigare än något annat. M a o var vi väldigt försiktiga med att "traggla" saker med barnen när de var så små ? allt var på deras eget initiativ. 

  • Snällspiken

    Eller... såhär tänker jag nog helt ärligt kring "tragglande": Man ska inte vara så himla rädd för att öva saker med sina barn, regelbundet. Man kan till och med pusha dem en liten smula att inte ge upp, det är nog bara bra för dem. Så att de kan känna stolthet när de når över jobbiga trösklar. Dock inte samma sak som att få dem att känna sig dåliga när de trots allt inte klarar av saker men det handlar ju heller inte er situation om. 

    En del barn är mer ambitiösa än andra och en del föräldrar är mer ambitiösa än andra. 

    Det är positivt! Det stora problemet är nog snarare vissa föräldrars lathet och en överdriven rädsla för att barn tar skada av att lära sig vettiga och nyttiga saker. 

    Så jag tycker... traggla på bara ;) Vi gör det och våra barn har definitivt inte fått någon aversion mot varesig läsande eller något annat. För övrigt är det väl typ omöjligt att tvinga ett treårigt barn att läsa, eller..?

  • Snällspiken

    En sak som jag eventuellt tror kan hjälpa barnet med riktning och höger och vänster: 
    Sen vår pojke var typ två, har min man alltid frågat honom vilken fot de är i färd att ta på strumpan på. Liksom reflexmässigt ? varje dag. Dottern har alltid klätt sig själv så vi har missat den biten. Hon är följaktligen väldigt bra på att klä sig men kan inte höger och vänster. 

Svar på tråden Snart 3 och vill kunna läsa. Hur göra?