• Sansa Snark

    Vi finns, vi som ångrar barn

    Anonym (Ja) skrev 2014-06-14 12:31:35 följande:
    Snälla du, det är klart att om du läser proletärlitteratur så får du den uppfattningen men du måste väl ändå förstå att det var inte majoriteteten. Det finns snälla människor och har alltid funnits så länge vi har funnits på denna jord som hjälpt till. Självklart fanns det människor som råkade illa ut men också många som fick bra hjälp. De som hjälper te x fattiga männsikor idag, frälsis och stadsmissionen varav frälsis uppkom 1887 och startades av en kvinna. Vilka alltid har hjälp fattiga och ensamstående kvinnor. I Stockholm t ex så byggdes det ett hus i slutet av 1800-talet (ett helt kvarter Jungfrug/Sibylleg för just kvinnor). Så vem är naiv.
    Men det var inte så länge sedan som den allra största majoriteten i Sverige var arbetare. Det fanns organisationer och enskilda som erbjöd hjälp, men för de som exempelvis bodde på landet så var den hjälpen svår att få. Jämför med USA idag, där många fattigare kvinnor inte kan göra abort för att det bara finns en abortklinik i hela delstaten och de inte har möjlighet att resa dit. 
  • Sansa Snark
    Anonym (Tankeställare) skrev 2014-06-16 09:29:40 följande:

    Skolar man in sitt barn vid ett års ålder så är det nått fel.
    Eh, vad bra att du har kommit på ett 100% säkert mått på att utvärdera föräldraskap. Vad tänker du om länder, ex USA, där mammaledigheten är 12 veckor, obetalt? Är det fel på alla amerikanskor som över huvud taget skaffar barn?
  • Sansa Snark
    Anonym (Ja) skrev 2014-06-16 10:37:07 följande:
    I USA har du rätt att vara tjänstledig för att vara hemma med barn om du är fast anställd.

    Jag har släkt där så jag vet.
    Nej, det är helt upp till arbetsgivaren om den vill ge mer än de lagstadgade 12 veckorna utan lön. Vissa arbetsgivare har bättre avtal, men många har det inte. Obama tog till och med upp i sitt senaste State of the Union-tal  att det var dags att USA fick en föräldraförsäkring "som inte var som hämtad ur ett avsnitt av Mad Men". Jag har bott i USA så jag vet . Annars kan du läsa mer på exempelvis wikiiedia: en.wikipedia.org/wiki/Maternity_leave_in_the_United_States

    Och visst, för de som tjänar bra kan man ha en nanny eller stanna hemma väldigt länge. Men det är långt ifrån alla amerikaner som har löner på de nivåerna. Och de får också barn, vet du. 
  • Sansa Snark
    Jeaninne skrev 2014-06-16 21:31:41 följande:
    ...fast du kan ju inte räkna så att de har det sämre, för att de sparar undan..! Det är ju frivilligt. Att spara till sitt barns college är också frivilligt. Barnet kanske inte ens vill gå på college. Eller så kanske han är så duktig att han får ett stipendium, och jobbar extra vid sidan av, och söker privata lån av olika slag.
    Fast nej, det är inte "frivilligt". De som inte sparar riskerar mer eller mindre att hamna på gatan vid sjukdom, dödsfall, arbetslöshet, skilsmässa....  

    Och som vanligt så glömmer alla sådana som du att långt ifrån alla amerikaner har de medelklassinkomster som krävs för att kunna spara så mycket som behövs. Väldigt många har väldigt små marginaler. 
  • Sansa Snark
    Jeaninne skrev 2014-06-17 08:03:28 följande:
    Nej då, det är jag medveten om. Men det beror ju på att de lägsta lönerna är så skamligt låga där. Det jag sa om skattetrycket är sant - skatten ÄR så låg, att har du bara en HYFSAD inkomst så kan du försörja både partner och barn med den. Och likadant är det ju i t.ex. Storbritannien, Tyskland, Österrike, Schweiz.. Andra länder har ju, till skillnad från Sverige, dessutom olika skattetabeller för gifta och ogifta. En gift man betalar lägre skatt än en ogift, för att det är tänkt att det han får över ska räcka att försörja familjen på. Dessutom är det sambeskattning i nästan alla länder utom Sverige, vilket också gör det mera lönsamt att ha mamman hemma. Marginaleffekterna på det hon tjänar blir ju så stora, att det inte är någon idé att betala en nanny för att hon ska jobba utanför hemmet.
    Och i Sverige har vi arbetslinjen. Vi skulle inte ha råd med välfärd om vi hade hälften av arbetskraften i fertil ålder hemma. 

    Utöver argumenten om kvinnofälla, att föräldrar faktiskt kan tycka om sina jobb och så vidare. 
  • Sansa Snark
    Jättekul skrev 2014-06-17 11:24:39 följande:
    Hindrade av ekonomiska skäl finns inte i USA. Det finns studielån till college och universitet även där. Dessutom finns det en herrans massa stipendier.
    Eh jo. Har du kollat vad det kostar att gå en termin på ett delstatligt universitet (de privata är oftast ännu dyrare)? Lägg till mat och uppehälle och det blir en hel del. Det finns stipendier, visst, men de täcker oftast långt ifrån hela avgiften. Och de lån man kan få är inte i närheten av så förmånliga som de vi får i Sverige, och de jobb man kan få som student är ofta minimum wage, alltså runt 60 kronor i timmen. Jag skulle kunna dra massor av anekdoter om folk jag känner som knappt hade råd att äta under studietiden.

    Nä, gratis utbildning och fömånliga studielån är något av det bästa vi har i Sverige. 
  • Sansa Snark
    Jeaninne skrev 2014-06-17 11:20:29 följande:
    Har du missat att det faktiskt råder stor arbetslöshet i Sverige..? I synnerhet bland ungdomar. Tvärtom skulle det vara mycket bättre, om unga människor - utan barn och annat att leva för - skulle kunna få en del av mammornas jobb, och kunna börja sitt vuxenliv med egen lägenhet o.s.v.. Något som inte går idag.
    Fast anledningen till arbetslösheten är inte att så många småbarnsföräldrar jobbar, utan att ungdomar inte har den kompetens som krävs för att fylla de jobb som finns.
  • Sansa Snark
    Anonym (undrande) skrev 2014-06-17 13:51:59 följande:
    Till ett par andra: kan ni hålla er till ämnet snälla? Politik i Sverige (RUT/ROT) och förmåner eller utbildningssystem i USA har knappast med ämnet i tråden att göra?
    Sorry TS. Jag blir bara så irriterad när folk "vet" hur det är i US.  Jag ska hålla snattran om OT framöver.

    Det är en bra och viktig tråd du har startat, verkligen! Jag undrar verkligen hur någon som är tveksam om barn ska kunna fatta rätt beslut för henne/honom om ingen någonsin får andas om att barn, med facit i hand, inte var det rätta. 
Svar på tråden Vi finns, vi som ångrar barn