Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Har jag rätt att ärva min pappa?

    Du kan och du ska klandra testamentet, men ta hjälp av en jurist. Du har rätt till din laglott som är halva arvslotten. Så om du inte har några syskon, så har du rätt till hälften av hans kvarlåtenskap

  • sextiotalist
    Anonym (Trixie) skrev 2014-06-29 09:21:17 följande:

    Den sorgliga sanningen är att det inte är din pappas frus fel att ni inte hade en relation, det är din pappas fel (märkligt hur många som helt lämpar över allt ansvar på kvinnan och gör mannen till ett viljelöst våp...)

    Men det var inte din fråga TS.

    Jag är kluven, var själv i en liknande situation och valde att inte kräva ut något arv. Jag hade dock själv valt att bryta med min far...

    Om du orkar och vill bestrida testamentet ska du göra det. Verkar dock märkligt att det godtagits vid bouppteckningen då man inte kan testamentera bort barnets laglott. För att kunna göra det måste du som arvtagare skriva ett brev där du avsäger dig din laglott.

    Jag förutsätter då att din pappa officiellt erkänt faderskapet.


    Man kan testamentera bort den, men man har som bröstarvingen rätten att klandra testementet och få ut sin laglott.
    Man kan skriva precis hur man vill ha det, göra alla sina barn arvslösa, det finns inget hinder mot det.

  • sextiotalist
    Anonym (Ärv) skrev 2014-06-29 10:23:59 följande:
    Nja, där var du allt för utsvävande.
    Ge exp på hur du gör barn arvlösa i Sverige ?
    Nu läser du en gång till, du kan i testamente göra bröstarvingar arvlösa, men lagen ger barnen rätt att klandra testamentet och därmed få ut sin laglott.

    Det jag ville få fram är att du kan skriva exakt vad du vill i ett testemente, accepterar bröstarvingarna testementet (de behöver inte skriva att de avstår sitt arv, de behöver bara acceptera vad som står i testementet).

  • sextiotalist
    Anonym (Ärv) skrev 2014-06-29 10:52:03 följande:
    Du måste vara en politiker !
    Alternativ en person som tycker om att irritera folk.

    Nu är det inte så verkligheten ser ut när ett testamente kommer upp på bordet.
    Det finns en boutredningsman, känner du till det ?

    Förresten, orkar inte ta diskussionen med en person som dig, lycka till med dina testamente och laglottslöshet.

    Kram
    Självklart känner jag till detta, mer än väl och jag vet att man inte praktiken inte kan testamentera bort allt. Men man fortfarande skriva rena rama gallemattias i ett testamente, det enda som krävs att det är bevittnat och att personen är i sina sinnes fulla bruk.
    Däremot så ska som du skriver, en bodelningsman upprätta boet och då är hans/hennes uppgift att sammanställa tillgångarna och göra en värdering, redovisa testament och gåvobrev.
    En kunnig bodelningsman upplyser självklart om vad som gäller
    Jag har varit med på två olika dödsbo och ja, min farmor fick oss arvslösa, så jag vet att det går (även genom testement, då hon såg till att vi inte skulle få något med hänvisning till några möbler vi hade fått innan, det var då jag fick reda på att det är lättare än vad man tror att göra bröstarvingar lottlösa)
    Jag har skrivit till TS att hon kan och ska klandra testementet och hon kommer, med lagen bakom sig, få ut sin laglott
    Själv behöver jag inte ens behöva skriva ett testamente, då jag bara har ett barn och inte är gift, så han kommer ärva allt efter mig och så ska det förbli.
    Om jag skriver testement så är det för att det kan finnas enstaka saker som jag vill ska gå till någon annan och köper sambon och jag en fastighet, så kommer det troligen bli ett testamente då.

  • sextiotalist
    P30 skrev 2014-06-30 01:15:04 följande:

    Sextiotalist: TS skall inte klandra testamentet om hen bara vill ha ut sin laglott. Det enda som krävs är att utkräva jämkning av testamentet. 

    Om det verkar "lurt" med testamentet kan man givetvis klandra det. För att det skall vara giltigt skall det ha bevittnats av två personer som inte själva är del av testamentet.

    Oavsett vad som står i testamentet är du ett särkullsbarn och har rätt till din arvslott direkt.

    Jag tycker att det är helt självklart att du skall kräva din arvsrätt under dessa förutsättningar. Det är minst lika självklart att du omedelbart tar kontakt med en advokat. Om du senare under processen ångrar dig kan du förstås ge tillbaka pengar till änkan, varför du nu skulle göra det.

    Om du själv har barn kan du ju se det som en möjlighet för dem att få en bättre start. Om inte hade jag hellre gett vidare pengarna till välgörande ändamål om de inte känts bekväma att hantera själv.

    Observera att det finns en tidsgräns på sex månader som du måste förhålla dig till.


    Ber om ursäkt, jag tänkte inte på att det var skilland på att kräva jämkning och klandra, men som du skriver, oavsett vad det står i testementet så har TS rätt att ta ut sin laglott, men det finns inget tvång, utan ts skulle kunna avstå och pappan har då fått sin vilja igenom och gjort ts arvslös.
    Men jag delar din uppfattning, ts ska snarast ta kontakt med en advokat kräva ut sin laglott
Svar på tråden Har jag rätt att ärva min pappa?