Inlägg från: Anonym (rädd) |Visa alla inlägg
  • Anonym (rädd)

    Varför så mycket skador?

    mamaleona skrev 2014-08-30 11:52:22 följande:
    Det stämmer, vi stödjer mellangården o klipper vid behov. MEN man kan inte förutse en sfinkterruptur, det var ju det inlägget jag svarade på handlade om. Klipper gör vi om det känns att vävnaderna inte ger efter tillräckligt, om det skall utföras en åtgärdsförlossnig och /eller barnets hjärtljud så kräver. Dom flesta rupturer är ju 1 o 2 gradens - en sfinkter är 3 el 4 gradens ruptur och vilken slags som kommer att uppkomma kan vi inte förutse i krystskedet, detta konstateras först vid inspektionen efter att moderkakan framfötts. Dvs när vi tar beslutet om klipp eller inte klipp har vi ingen aning om det blir en 2a eller 3e gradens ruptur .. Blev det tydligare?
    Det är ju märkligt då att man inte får den informationen av bm, utan att de låter en tro att de hjälper en så att man inte spricker.
  • Anonym (rädd)
    Anonym skrev 2014-08-30 12:54:23 följande:
    Men det GÖR vi ju. Stöder. Det är inte = inga bristningar Sådana garantier kan ingen ge. Som jag ovan skrivit - beror på så mycket - vävnadstypen, anatomin,  krystställningen, förlossningslängden, krystandets längd, babyns storlek o inställning, ev åtgärdsförlossning.....Ingen bm kan säga o lova att "nu spricker du inte då jag stöder".
    Fast som jag säger är det ju inte den informationen man får. Bm säger att vid förlossningen så stödjer man för att förhindra bristningar. Man säger inte att man försöker förhindra bristningar genom att stödja men att många spricker ändå. Jag tycker det är en väsentlig skillnad. Speciellt när man tar med i beräkningen hur många som spricker för då inser man ju att det som BM gör inte hjälper sådär vansinnigt mycket.
  • Anonym (rädd)
    mamaleona skrev 2014-08-30 13:43:59 följande:
    Det skulle vara stor skillnad i hur mycket bristningar som kommer om jag jämför så som jag stöder nu jämfört med om jag inte skulle stöda alls,det kan jag lova. Stöder även mellangården när undre axeln skall framfödas.
    Ang infon man berättar vid förberedelserna - man kan ju helt inte berätta allt som kan ske, o allt vad si o så kan betyda o fortsättningen o ev senare besvär osv osv....Gäller ju allt hela vägen från graviditet till att man åker hem från BB med babyn - är ju ett axplock vi kan berätta. Epiduralen kan ge hemskt blodtrycksfall ex, inte berättas ju detta heller? eller andra om-ifall-ev-kanske- saker som kan ske. Hoppas du förstår. Tråkigt om ni fått den bilden att vi med att stöda kan förhindra ruputerer till 100%, låter ju märkligt att man ger sådan information.
    Jag förstår att man inte kan gå in på allt. Men när man ställer frågor om sånt som är ganska standard så räknar iallafall jag med att få ett ärligt svar, inte ett svar som försöker undvika eller försköna. Och även när man läser info som man fått med sig hem i förberedande syfte så är det väldigt förledande formuleringar.
  • Anonym (rädd)
    Anonym skrev 2014-08-30 14:16:15 följande:
    Jag minns inte att jag fick så mycket information om varken vad som kan gå snett vid ks eller vf. Det handlade mest om vilken bedövning som finns, när man ska åka in osv. Och det är ju egentligen det man behöver veta för det är det man kan påverka. Jag kände mer att det är bättre att lämna över resten till någon som varit med förr för jag hade ingen aning om något. Hade jag läst på mycket eller fått mycket information om allt som kan hända hade jag nog varit jätterädd. Ingen vet vem som kommer att spricka mycket och råkar man vara en av de fåtalen så får man ju ta det då. Inget blir ju bättre av att man stressar upp sig innan.
    För mig är det så att eftersom jag redan har förlossningsskräck så behöver jag veta så mycket som möjligt om vad som kan hända och vad som brukar hända. Om jag har en chans att vara mentalt förberedd på olika saker så kommer jag kunna hantera det mycket bättre än om jag plötsligt ligger där med ett söndertrasat underliv som jag inte hade en aning om att det kunde hända. 
  • Anonym (rädd)
    Anonym skrev 2014-08-30 14:35:42 följande:
    Nej och det är lite min poäng. Varför ska man få beskrivet för sig allting som KAN gå snett? Om jag ska opereras för blindtarmen så går doktorn igenom hur en vanlig blindtarmsoperation går till och inte hur illa det har gått för enstaka patienter. Det är ju lite onödig information eftersom man som patient ändå inte kan påverka händelseförloppet.
    Som jag skrev ovan, för att många har förlossningsskräck och för att det finns KS som alternativ om man inte vill utsätta sig för risken att förlora sitt underliv.

    Såvitt jag vet är operation det enda sättet att behandla en blindtarmsinflammation men om man tar ett annat exempel, som godartade cystor i livmodern som man kan operera men det innerbär stor risk att förlora livmodern, eller man kan låta bli att operera. I det här fallet är det mitt val om jag vill operera och riskera livmodern, eller låta bli och riskera smärta.

    När man får medicin på recept så medföljer ALLTID en packsedel med information om biverkningar. Varför ska just förlossning vara undantaget från regeln om att patienten ska känna till riskerna?
  • Anonym (rädd)
    Anonym skrev 2014-08-30 14:55:52 följande:
    Jag förstår att det är tänkt att det ska få dig att känna dig mer trygg. Och det kanske funkar. En svårighet som jag ser det är att man läser inte om normalförlossningar i samma utsträckning som man läser om förlossningar där det blivit problem.

    Jag vet inte alls procentsatsen men om vi säger att av 10 förlossningar så blir en komplicerad. Då läser man ju om den komplicerade man läser inte 9 st berättelser där allt gått bra. Ungefär som att tidningarna skriver när en tjej som går hem från krogen blir våldtagen så tror man att det är jättefarligt att gå hem från krogen eftersom det inte står något om de 1000 personer som kom hem oskadda.
    Ja jag tycker precis tvärtom. Jag tycker all information från sjukvården beskriver en perfekt förlossning där allting klaffar. Inget alls om några skador eller besvär efteråt. Tillochmed sugklocka beskrivs bara lite hastigt som att man får en bedövning och barnet tas ut. När jag pratade med BM om mina rädslor säger hon bara jaja alla vill ju ha en snabb och enkel förlossning.
  • Anonym (rädd)
    Drottningen70 skrev 2014-08-30 17:44:55 följande:
    Problemet handlar snarare om hur saker kategoriserats. Många komplikationer har liksom inte ens funnits med vare sig i statistik eller i proffessionens medvetande utan liksom räknats som "smällar man får ta" efter förlossning. Bara det faktum att man sys ihop i underlivet, fullt av nerver och viktiga funktionet av en BARNMORSKA istället för en typ plastikkirurg, som givetvis vore rimligare. Och detta är känsliga saker som folk inte pratat om öppet. Varför mörkertalet varit enormt. Vet själv flera väninnor som efter nåt år av lidande behövt operera sig då skador efter förlossning negligerats eller slarvsytts av nån utan adekvat kompetens. Varit allt från inkontinenser, till delar av slemhinnan som hängt utanför etc.
    Ja varför är det en bm som syr det är ju helt sjukt. De kan inte ens ge vettig information till gravida, skulle aldrig anförtro en sån som min bm att sy ihop mitt underliv.
  • Anonym (rädd)
    Anonym skrev 2014-08-30 18:06:18 följande:
    Fast vad är alternativet? Och jag vet inte om jag håller med om att det är känsliga saker, inte i mitt umgänge i alla fall. Kvinnor kan gå igång rejält när det gäller förlossningssnack tycker jag. Även kring inkontinens och sånt. Det var inte många mammor på studsmattorna när barnen var små. Gäller att göra sina knipövningar :)

    Men egentligen tycker jag att man inte behöver grotta ner sig i allt som KAN hända. Det kan hända massor med saker. Det vanligaste är att det inte gör det. Om det händer så får man ju hantera det då, det är ju liksom inget att göra åt innan.
    Jag tycker att man som gravid ska ställa krav på att få den bästa vården och framförallt vård som är anpassad till ens egna behov. Man ska inte behöva få en stor skada först och sedan inför sin andra förlossning bli lovad ett specialistbemötande pga att man haft en stor skada redan. Alla ska naturligtvis ha den bästa vården från början. Så jag tycker att det finns mycket man kan göra innan, framförallt då från vårdens sida.
Svar på tråden Varför så mycket skador?