• P30

    Vad gör jag för fel? Går inte ner.

    Hej på er. Min bakgrund är att jag gått ner cirka 50 kg. Jag har testat alla dieter, viktväktarna, appar, pulver och allt möjligt.

    Det som har fungerat bäst för mig är:
    1. Nuvarande diet
    2. Lchf
    3. Pulver

    Nuvarande diet går ut på att hålla kaloriunderskott och att registrera allt jag stoppar i munnen med en matdagbok i mobilen. Jag har ett minimimål att äta 1,5gr protein per kilo kroppsvikt och att ligga 700kcal på underskott per dag.

    Ett kilo kroppsfett innehåller lite vatten osv och innehåller 7500kcal. För att gå ner ett kilo kroppsfett i vikt behöver du alltså ligga 700kcal underskott knappt två veckor. Om din jämviktsnivå är 1700kcal skall du pricka 1000.

    Genom att äta mycket protein händer två saker: du behåller de muskler du har, eller med ökad träning kan du till och med bygga på muskler. Om vågen är det enda som räknas är det förstås smidigt att bränna muskler istället. Då tappar du vikt dubbelt så fort eftersom energiinnehållet är mindre. Enklaste sättet att tappa muskler är att fokusera på att äta kolhydrater, dvs frukt, knäckebröd etc.

    Nackdelen med att tappa muskler är att det är de som gör att du har någon som helst möjlighet att behålla vikten när du gått ner. Väger du 15kg mindre behöver du nämligen mycket färre kalorier. Om du återgår till tidigare beteende samtidigt som du gjort av med 5 kg muskelmassa kommer du att gå upp dubbelt så fort som förra gången - och kommer fortsätta uppåt fortare.

    Protein är det som mättar bäst sett på kaloriinnehåll. Kolhydrater är det som är sämst. Protein är också komplicerat att omvandla till fett, så så länge du får i dig under 2,5gr protein/kg kroppsvikt är det inga stora medicinska risker, men du håller dig mätt och kommer att förbränna fett.

    Det spelar ingen roll när på dygnet du äter och det spelar ingen roll vilka kalorier du äter. Du kan alltså absolut gå ner i vikt genom att enbart äta choklad, men du kommer att vara jäkligt hungrig på vägen eftersom du får äta så lite.

    Ju energitätare desto farligare. Avocado, matolja och nötter innehåller mängder med fett. Om du äter blandat med syfte att gå ner i vikt är detta mer eller mindre livsfarligt. Ett ägg mättar lika mycket men innehåller 1/5 av energin.

    Så tänk tvärt om: ät mat med högt protein- och lågt innehåll av fett. Ät kolhydrater, men långsamma, dvs grönsaker. Strunta helt i frukt och nötter om du inte skall gå ner i vikt halvårsvis. Unna dig i så fall fyra-fem nötter någon gång i veckan och en liten frukt - apelsin, äpple eller päron någon halvtimme innan träning.

    Räkna inte träningen som "bonus" som du får äta för. Praktiskt taget alla appar och maskiner räknar träningen som 2, 3 eller 4 gånger mer energi än vad du faktiskt gör av med.

    Det enklaste sättet att se till att din kropp inte hamnar i svält är att hålla intaget över 750 kcal, att promenera minst en halvtimme varje dag (eller snarare är det sträckan som räknas, tiden det tar är ointressant... Minst 3 km/dag, helst mer...)

    Om LCHF: det funkar för många, men personligen känns det inte rimligt att äta sådana mängder mättat fett. Jag tror att det är livsfarligt långsiktigt. Att använda det ett halvår eller två för att hantera sitt sockerberoende och gå ner i vikt är säkert nyttigare än att ha kvar vikten.

    Om pulver: Det innehåller alla näringsämnen du behöver, men är ju inte ett sätt att skaffa en ny livsstil. Kan göra det enkelt att ligga på kaloriminus. Se till att du kör LCD och inte VLCD, komplettera med 1 dl extra proteinpulver två gånger per dag och ta en extra påse innan träning för att orka träna.

    Det finns bara tre rimliga skäl till varför du inte går ner:
    1. Du har en ämnesomsättningssjukdom. Kolla upp det.
    2. Du fuskar lite för mycket. Du äter saker som du inte vet om. Överviktiga glömmer bort saker de ätit fortare än normalviktiga, uppskattar att maten de äter innehåller mycket mindre energi än vad det gör (upp till 45%) och överskattar hur mycket motion bränner.
    3. Byt bort banan och nötter mot naturell lättkvarg och fun light.

    Sen är det ju så - om du frågar här: varför går jag inte ner i vikt så är det ungefär som att fråga: vilken mataffär är bäst? Du kommer att få hundra svar av folk som alla tycker att just de har rätt. Du behöver reda ut hur du fungerar, var du fuskar och framför allt hur du kan få till en långsiktig livsstilsförändring.


    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
  • P30

    För er som är intresserade av viktnedgång kommer tre länkar som jag tycker sammanfattar hur det fungerar för mig åtminstone. (Och för ungefär 90% av alla andra med...)

    1. Det enkla och jobbiga skälet till varför dieter sällan fungerar. Det beror på att din kropp, under minst fem år efteråt, alltid kommer att sträva efter att väga det den vägt som mest. Det är en överlevnadsstrategi som fungerat perfekt i miljontals år, men som inte fungerar så bra längre. Det enda som verkar fungera bra är att äta bra och mättande mat långsamt, att bara äta när du är hungrig och att inte äta tills du är mätt. Tråkigt men sant.
    on.ted.com/g0QII
    Denna TED är inte sådär superproffsigt framförd som många andra, men innehållet är verkligen tänkvärt.

    2. Träning och promenader ger din kropp större möjligheter att hålla vikten. Det verkar som om fysisk aktivitet ställer in matreptilhjärnan ovan så att den inte måste överäta på samma sätt. Tyvärr verkar det inte fungera när vi dricker kalorier, så juice av allt slag, saft, läsk, alkohol, mjölk etc verkar kroppen ha svårare att avväga att den inte behöver trigga ökad hunger för.
    tranastyrka.se/du-kan-inte-kompensera-for-skitmat/

    3. Skall du gå ner i vikt behöver du äta protein. Det är i själva verket många forskare som tror att skälet till att LCHF fungerar inte har något alls med att göra att man trycker i sig fett eller inte äter kolhydrater. Det har snarare att göra med att du, när du äter fett, får i dig mycket protein. Denna enda faktor verkar ha mycket stor betydelse.
    traningslara.se/proteinintag-vid-viktnedgang/

    4. Slutligen - flera inlägg - här länkas till starten, men när texten tar slut finns en länk till nästa del - som ju närmast är att betrakta som en bibel för att gå ner i vikt. Du behöver läsa detta om du är intresserad av viktnedgång. Om du inte får minst en aha-upplevelse tänker jag äta upp min gamla hatt. Eller katt.
    traningslara.se/viktnedgang-del-i-introduktion/


    Om du gör som du alltid har gjort får du det resultat du alltid fått.
Svar på tråden Vad gör jag för fel? Går inte ner.