Inlägg från: En pedants memoarier |Visa alla inlägg
  • En pedants memoarier

    Ska spädbarn ha täcke och kudde?

    Nu får ni erfarna hjälpa mig och sprida lite ljus i min förvirring. Gravid med första barnet och känner mig såklart helt lost, vet knappt var jag ska börja. Var på IKEA nyligen och kollade in deras barnsortiment för att få ett hum om vad de har, och såg att deras täcken och kuddar rekommenderas för barn från 1 år. Jaha, vad ska barnet ha innan? Antar att det har med att barnen har svårt att själv reglera värme innan och kanske risk för kvävning, men hur är det med platthuvud och så? Är det sovpåse som gäller fram till ett halvår/ett år?


    Hjälp mig ni erfarna!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-30 14:00
    Barnet kommer födas i april och vi bor i ett hus som värms upp via eldning, vilket betyder att temperaturen kan sjunka en del nattetid.
  • Svar på tråden Ska spädbarn ha täcke och kudde?
  • En pedants memoarier
    Flickan och kråkan skrev 2014-09-30 13:56:22 följande:

    Alla mina tre har sovit i bara pyjamas, ibland strumpor. Yngsta är 15 månader och blir förbannad om man försöker lägga täcke på honom

    Man kan ha en platt kudde om man vill för att motverka platt huvud. Personligen tycker jag att det hjälper så marginellt mot platt huvud så vi har inte haft det, men istället varit väldigt noga med att regelbundet skifta huvudets läge under nattsömnen och undvikit ryggläge dagtid.

    Det är för att minska risken för psd som man ska undvika täcke och liknande.


    rere88 skrev 2014-09-30 14:01:37 följande:

    Har haft en platt kudde och ett täcke på båda mina barn.

    tjock kudde rekommenderas från 1 år för om barnet hamnar på magen kan det vända huvudet så den inte kvävs av kudden.

    bästa o göra när det gäller platt huvud så är det om barnet ligger bara på ena sidan med huvudet som det kan bli så.

    variera sovställning.

    är du rädd att täcket ska komma över bebisens huvud så kan du använda filt och bara ha halvvägs upp för magen.


    Tack för era svar, kanske ska fundera på eventuellt en liten platt kudde då och inget täcke. Vad tror ni om en sovpåse, är det något att ha? La till en kommentar ovan om att barnet kommer födas tidigt i april och vi bor i ett hus där värmen kommer från elduppvärmning, vilket betyder att temperaturen kan sjunka nattetid då vi inte eldar. Finns risk att det blir lite för kallt för lilla knodden, tänkte jag.

Svar på tråden Ska spädbarn ha täcke och kudde?