Inlägg från: Brumma |Visa alla inlägg
  • Brumma

    Hel kalkon i ugn?

    En timme ca per kilo kalkon. Obs - tinad först..

    Jag sätter en långpromenad med vatten längst ner i ugnen och kalkonen på galler ovanpå. Då hålls det "fuktigt" bättre - plus att allt dropp från kalkonen droppar ner i vattnet. Då är det enkelt att göra sås på vattnet efteråt (häll vattnet i en kastrull, koka upp, i med fågelbuljong och grädde. Koka upp o sedan redning).

    Ös vatten över kalkonen ungefär en gång i timmen. När den fått tillräckligt med färg så lägg lite folie ovanpå kalkonen.

    Jag fyller den enbart med äpplen (äter inte fyllningen). Gnider in kalkonen med citron och sedan salt. Jag har även lite citron i såsen eftersom det passar bra ihop.

    Lycka till :)

  • Brumma

    OH. Glömde... Efter att du fyllt den så bind ihop benen.. jag sätter ibland några stygn i skinnet med vanlig grov sytråd. Så ramlar inte fyllningen ut.

    Vi serverar kokt potatis och brysselkål till. Vinbärs- och rönnbärsgele är pricken över i till ;)

    Har du vatten under, öser ngn gång ibland och lägger folie på när den fått fin färg så lovar jag att den inte blir torr :)

    Jag glömmer alltid vilka grader det skall vara men det står på kalkonen ;)

  • Brumma
    Brumma skrev 2014-12-25 23:41:24 följande:

    En timme ca per kilo kalkon. Obs - tinad först..

    Jag sätter en långpromenad med vatten längst ner i ugnen och kalkonen på galler ovanpå. Då hålls det "fuktigt" bättre - plus att allt dropp från kalkonen droppar ner i vattnet. Då är det enkelt att göra sås på vattnet efteråt (häll vattnet i en kastrull, koka upp, i med fågelbuljong och grädde. Koka upp o sedan redning).

    Ös vatten över kalkonen ungefär en gång i timmen. När den fått tillräckligt med färg så lägg lite folie ovanpå kalkonen.

    Jag fyller den enbart med äpplen (äter inte fyllningen). Gnider in kalkonen med citron och sedan salt. Jag har även lite citron i såsen eftersom det passar bra ihop.

    Lycka till :)


    Långpanna..... inte långpromenad .
  • Brumma
    scrapparlotta skrev 2014-12-28 14:40:07 följande:

    Jo, jag tog upp den i tid och tinade den...så den var upptinad.

    Och SHIT vad gott det blev :) Inte sista gången jag gör detta. Min svärmor har varit och är fortfarande ganska krasslig, käkat mediciner jättelänge nu. Har ingen aptit längre och gått ner massa i vikt. Jäklar vad hon åt!! Det var det godaste hon ätit i år sa hon och hon visste inte när hon åt så mycket sist Så glad..

    Tusen tacka alla här för tips och råd :)


    Vad kil!

    Det är ju så otroligt gott. O egentligen ganska enkelt :)
Svar på tråden Hel kalkon i ugn?