• Alexi

    48-timmsregeln, hur är det egentligen den skyddar?

    Kan någon förklara för mig hur man kommit fram till just 48 timmar och varför? Är det för att man har bakterier/virus kvar på kroppen som (typ som löss) kan hoppa över och smitta? Eller är det smitta kvar i utandningsluften som kan smitta? Men dessa bakterier dör efter två dygn? Eller vari består egentligen smittorisken hos en person som mår helt bra men inte gått 48 timmar?

  • Svar på tråden 48-timmsregeln, hur är det egentligen den skyddar?
  • Alexi

    Men hur ska smittan spridas då om den är i avföringen? Folk som mår bra och ger sig ut bland folk får ju antagligen inte bajsproblem mitt i affären?

    Jag tänker att ska man sätta upp en regel på 48 timmar måste den ju vara logisk och trovärdig. Men om en person kräks några gånger och sen ett dygn senare känner sig pigg, har duschat och bytt till rena kläder osv. På vilket sätt skulle den personen kunna smitta en annan i tex mataffären?

  • Alexi
    Natulcien skrev 2015-03-08 12:55:19 följande:

    Läser man på 1177 så är det bara för små barn som 48-timmarsregeln gäller vid vanlig magsjuka, och det beror väl på att de inte alltid är världsbäst på att tvätta händer efter toalettbesök.

    Men för vinterkräksjukan verkar regeln gälla alla:

    "Vinterkräksjukan smittar från och med inkubationstidens start till upp till två dygn, ibland längre, efter att de har tillfrisknat. För att inte föra smittan vidare ska man stanna hemma från arbete/skola/förskola 2 dagar efter att du inte känner av symptom. Viruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande eller genom mat som hanterats av smittad person."


    Aha, det har jag missat. Så det är skillnad på magsjuka och magsjuka och det är skillnad på vuxna och barn. Då skulle man ju kunna nyansera många diskussioner i ämnet, inte minst här på familjeliv...
Svar på tråden 48-timmsregeln, hur är det egentligen den skyddar?