Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    Nyheter
    Stefan Löfven i KU-förhör om Romsons titel

    Mitt i Miljöpartiets kris och interna krav på språkrörens avgång förhörs statsminister Stefan Löfven på fredagen om varför han gett Åsa Romson titeln vice statsminister ? trots att hon inte ska leda landet om något skulle hända honom. Moderaterna anser att statsministern bryter mot regeringsformen.

    www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-i-ku-forhor-om-romsons-titel/


  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-04-29 08:42:33 följande:
    Och det du nämner är samma pengar som alltid måste fram, oavsett om befolkningsökningen kommer från invandring eller svenskar födda i Sverige.
    Du menar att invandring + infödda inte ökar befolkningen mer än bara infödda?
    Världsmedborgare skrev 2016-04-29 08:42:33 följande:
    Så det är ingen merkostnad, det är vad vi alltid kommer att få betala när vi blir fler, och fler måste vi bli om vi inte ska bli ett i välfärden backande rullatorland.
    Du har fel, dels ökar befolkningen i högre takt med invandring än av enbart barnavel hos befintlig befolkning och dels finns statistik på att utlandsfödda i vissa av nämnda utgiftsposter har större behov= kostar mer per person än inrikesfödda.
    Världsmedborgare skrev 2016-04-29 08:42:33 följande:
    Och ungar vill ju inte svenskar skaffa, inte så det räcker, plus att det tar minst 20 år innan en unge blir produktiv och våra kostnader för varje unge vänds till en inkomst.

    Så just nu behövs invandringen, den är billig och ger ett långt snabbare resultat än att "föda upp" egna ungar.
    Du måste även räkna in följande:
    -att svenskfödda föräldrar med svenskfödda barn har bott här, jobbat och betalat skatt, alltså varit med att betala för de utgifter samhället har för dem och deras barn.
    -att vissa bidrag för barn betalas retroaktivt till invandrade barnfamiljer
    -att utlandsfödda kostar mer per person och år, framförallt i början
    -att det tar lång tid för invandrade att komma i arbete
    -att nivån av arbetade hos utlandsfödda är lägre än för svenskfödda
    -att många invandrade är så pass gamla att det ihop med tiden det tar att få jobb lämnar betydligt färre år som de jobbar och betalar skatt som även ska täcka deras pension

    Nej, den är inte billig och det ger ett underskott.


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-04-30 08:25:21 följande:
    Extremt dyrt? Det får du nog förklara närmare. Nationalekonomen Jan Ekberg har beräknat kostnaden för invandringen till 1,5-2% av Sveriges BNP. Är det extremt dyrt?
    Mer än vad försvaret kostar, men det kanske är billigt/småpengar?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-04-30 08:25:21 följande:
    Extremt dyrt? Det får du nog förklara närmare. Nationalekonomen Jan Ekberg har beräknat kostnaden för invandringen till 1,5-2% av Sveriges BNP. Är det extremt dyrt?

    Hur förklarar du att Sverige är ett land som under flera decennier har legat i topp i flyktingmottagande samtidigt som vi under samma tidsperiod legat i topp när det gäller välstånd? Sverige har också under de senaste 25 åren lyckats med att halvera sin statsskuld samtidigt som många andra länder (med mindre flyktingmottagande) har gjort tvärt om och ökat sina statsskulder.

    Om det vore extremt dyrt med invandring borde då inte Sverige ha fallit som en sten i välståndsligan?
    Invandringen har inte sett lika ut hela tiden. Du måste räkna in hur folk intergreras och kommer in på arbetsmarknaden, vilket varierar beroende på vilka det är som kommer.
    Du måste även räkna på hur det hade kunnat vara med ekonomin med en mer återhållsam invandring.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-04-30 09:03:41 följande:

    Timothy Hatton, ekonomiprofessor vid Essex universitet i Storbritannien om sin forskning kring de ekonomiska effekterna av invandring: fokus.dn.se/timothy-hatton-valj-redan-i-lagren-vilka-som-ska-fa-asyl/


    "Har folk rätt i sin oro för ett raserat välfärdssystem?


    - Nej, den är ganska obefogad skulle jag vilja säga.


    - Många studier visar att invandrare ger ett litet nettotillskott till statens finanser. De betalar mer skatt än vad de får i bidrag.


    - Det finns också studier som ger en negativ effekt. Men i ingen av studierna är effekterna särskilt stora åt något håll. Jag tror de flesta ekonomer är ense om att de negativa följderna inte är i närheten av så stora som folk tror"


    Vi ska väl tillägga att ingen studie har gjorts om mer långtgående effekter eller har räknat in faktorer som kostnaden av religion, rättsväsendet mm som medförts av invandring.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2016-04-30 10:13:50 följande:
    Intressant att få tycka att du resonerar helt galet för en gångs skull, alltså när du börjar diskutera kostnader med Flash så köper du samtidigt skrikhögerns endimensionella samhällsmodell.

    Läser du Ekbergs ESO-rapport så kan du se att Ekberg själv poängterar att han inte gör anspråk på att beräkna kostnaderna för hela samhällsekonomin utan bara för transfereringarna inom den offentliga sektorn.

    I Sveriges jämförelsevis mycket goda ekonomiska utveckling ryms förmodligen en hel del av det Ekberg inte gör anspråk på att beräkna, till exempel att företag drar nytta av att få tillgång till arbetskraft, ibland till och med subventionerad med offentliga medel.
    Finns kostnaden av subventionering med?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-05-02 10:32:05 följande:

    Att älta kostnader för invandring är eg helt meningslöst, när det absolut viktigaste är att rätta till åldersfördelningen/demografin i Sverige.
    Vad det kostar är exakt den kostnad vi måste ta, då alternativet är skyhögt långt mer kostsamt för oss som bor i Sverige.

    Att flytta fokus från demografin till kostnader för invandring, är enbart ett sätt att framställa invandrare som ett problem, och det är nog det sämsta vi kan göra, och så långt ifrån problemlösning det går att komma.
    Vill vi behålla välfärden behövs fler i produktiv ålder opch fler ungar, så är det bara, att det kostar är en självklarhet, det gör det alltid, men över tid så är det alltid en god investering.


    Detta finns beräkningar på och det rör sig inte om 50-100 000 invandrare utan snarare under 10 000.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-05-02 17:29:36 följande:

    Att Sverige under de senaste 20 åren har tagit emot mer än 1 miljon invandrare, halvera statsskulden, och vandrat uppåt i placeringarna bland länderna med högst välstånd i världen talar emot att de omständigheter som du pratar om skulle ha några större effekter.


    Eller så granskar man vilka faktorer som bidragit till denna effekt och om de senaste 20 årens invandring bromsat, varit neutral eller bidragit till effekten.
    Om vinsten i det ena fallet är 100 kr och 200 kr i det andra fallet så finns ju någon faktor i det första som begränsade vinsten till 100 kr.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-04-30 09:23:10 följande:

     


    Kostnaden för den Svenska invandring utslaget på varje Svensk innebär enligt Ekberg en kostnad på mellan 16 och 21 kr per dag. Är det verkligen rätt att kalla denna ekonomiska uppoffring för extremt stor om du jämför denna uppoffring mot exempelvis det lidande som den syriska befolkningen tvingas utstå pga. det pågående inbördeskriget? 


    KillBill skrev 2016-05-02 17:11:17 följande:

    Det handlar om vad vi vill prioritera. 2013 så uppgick exempelvis Statens kostnad för jobbskatteavdraget till 90 miljarder.  


    Med tanke på hur få behövande i världen (inte minst flyktingar i eller från Syrien) som verkligen får hjälp med dessa pengar så är det enorma summor och enskilt en av vårt lands största utgiftsposter.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?