• Anonym (nybliven far)

    Ska min sambo få som hon vill genom att vara föräldraledig hela tiden tills vår dotter börjar på förskola ?

    Jag känner att jag behöver lite råd angående angående:

    Jag är förlovad med min sambo sen 2 år tillbaka och vi fick en dotter för 2 månader.

    Min sambo sa nyligen att hon kommer att vara föräldraledig hela tiden tills vår dotter börjar på förskola.

    Jag jobbar själv heltid men jag känner att jag också vill vara föräldraledig med vår dotter.

    Hur ska jag få min sambo att förstå detta ?

  • Svar på tråden Ska min sambo få som hon vill genom att vara föräldraledig hela tiden tills vår dotter börjar på förskola ?
  • Kim Possible

    Går även att ta ut dagar omlott för att korta dagar på förskolan om man vill börja med t ex 15 timmar/vecka. Diskutera igenom lite olika alternativ, men låt henne inte köra över dig. 

  • mammalovis

    Om barnet ammas helt kan jag ändå tycka att det är lite väl tidigt att du är ensam föräldraledig när barnet är 3-4 månader. Däremot har ni ju 30 dubbeldagar, så ni kan vara hemma tillsammans ändå efter din semester, om ekonomin tillåter. Det finns ju heller inget som tvingar er att ta ut dagar före 1 års ålder, förutom er gemensamma ekonomi förstås och då räcker ju dubbeldagarna längre om man tar ut halvdagar eller liknande.

    Att du ger henne en massa extrapengar att shoppa loss för bidrar nog bara till att hon tycker det är lyxigt att vara hemma utan att behöva försörja sig. Ni får väl gemensamt räkna på när "hennes" dagar är slut om hon tar ut mesta möjliga som du skrev. Efter det kan hon ju inte vara hemma utan din försörjning eller överlåtande av dagar, oftast brukar det väl bli runt 9 månader, tror jag. Sedan förespråkar jag att man försöker låta barnet vara hemma längre än ett år som din sambo ändå verkar förespråka.

    Vi har väl lyckats sådär med det då första pappan inte fixade det p g a psykisk sjukdom och ett dyrt hus, så jag fick ta 7 dagar i veckan. Med nuvarande pappa har delandet inte heller varit så stort då det inträffat mitt i företagets högsäsong och det aldrig blev av att han tog ut dagar i vintras som det var sagt tidigare, så han har en del kvar och jag har fått en del lägstadagar för att behåll min sgi inför denna bebis då jag inte jobbat heltid.

  • MadHatter
    Anonym (nybliven far) skrev 2015-06-03 20:22:07 följande:

    Ja,1 år och 3 månader är en bra kompromiss.

    Både hon och jag har heltidsarbete, så ekonomin är inte problemet.

    Hon har alltid varit en sån som vill shoppa saker till sig själv men hon sa nyligen att hon är beredd att offra det för att komma igång med ett framtidssparande.

    Jag känner att hon och jag har en del att prata om.


    Men om ekonomin inte är ett problem varför kan inte förskelostarten vänta till 18 månader?

    I övrigt skriver Kim P väldigt bra. Så tänk igenom det hon skriver. Sortera upp det hela lite också, ekonmin, hur länge ni ska vara fl, vem som ska vara fl när osv så att ni inte diskuterar allt i en enda röra.

    Men det är ju väldigt viktigt att du är medveten om att hälften av föräldradagarna är dina (eller ditt barns med dig). Det är bara du som kan bestämma över de dagarna.
  • Anonym (bondläpp)

    Med tanke på en annan tråd
    Där det diskuteras vilt om förslaget om FP ska tvångsdelas 50/50 så kanske det behövs. När man läser vad TS skriver.

  • Dixie

    FörlåtTS, men du verkar vara en toffel.... Vad då " hon ska tydligen" ni är väl två i ett förhållande och optimalt är ju att man diskuterar dessa saker i förväg! Men det är ju enkelt, om ni inte kan diskutera saker - ni har ju hälften av föräldradagarna var och behåll du dina dagar!


    Anonym (nybliven far) skrev 2015-06-03 19:14:43 följande:

    Hon ska tydligen plocka ut så många dagar som det går och samtidigt leva på min lön.

    Hon och jag har delvis gemensam ekonomi.


  • Rainbow Dash

    Men ni kan ju inte kompromissa och säga att barnet ska börja på dagis vid 1år och 3mån när dagis är stängt på sommaren. Man måste ju anpassa sig efter sådant också. Om ni skolar in i Augusti nästa år är det närmare 1,5 år om barnet är 2mån nu.

  • nevermind

    Samma argument som hon har naturligtvis: för att du VILL.

    Dottern är lika mycket din. Hon har rätt till båda sina föräldrar. Skriv inte över en enda dag på sambon!

    Jag hade en väldigt närvarande pappa när jag växte upp, han var hemma flera månader med oss allihop. Guld värt!

    Din sambo kan väl jobba deltid sen när hon börjar igen? Så hon slipper vara ifrån dottern så många timmar om dagen.


    Anonym (nybliven far) skrev 2015-06-03 17:32:25 följande:

    Hon sa till mig att hon vill vara hemma med vår dotter i cirka 1,5 år till innan hon återgår till sitt heltidsarbete.

    Vad ska jag lägga fram för argument till henne?


  • Tow2Mater
    nevermind skrev 2015-06-03 22:42:24 följande:

    Din sambo kan väl jobba deltid sen när hon börjar igen? Så hon slipper vara ifrån dottern så många timmar om dagen.


    De kan ju båda jobba deltid!
  • Anonym (nybliven far)
    Tow2Mater skrev 2015-06-03 23:08:40 följande:
    De kan ju båda jobba deltid!
    Jag funderar på att föreslå att både hon och jag kan kan jobba deltid med tanke på att både hon och jag vill hinna med att träffa dottern så mycket som möjligt.


  • Dynastar

    Varför vill du att ert barn ska börja förskola vid ett års ålder??? Alla kan säga vad de vill men att ha burit ett barn i magen i 9 mån är annorlunda än att vara föräldern/ pappan som går och väntar. Vi är inte annorlunda än andra djur, bara för att det är teoretiskt möjligt för en pappa att vara hemma med en nyfödd så är det inte samma sak. Du kan bli pappa uran att veta om det, du kan dock inte bli mamma utan att veta om det . De första 6 månaderna med min son kändes det som om jag lämnade en arm hemma om jag var i från honom, spelar ingen roll att jag visste att pappan tog lika väl hand om honom som jag, det är modersinstinkt! Självklart ska du få vara föräldraledig med ditt barn men om det viktigaste för dig är att ni få snabbt som möjligt går tillbaka till er tidigare ekonomiska standard och barnet ska vara borta från er när någon av er vill vara hemma tänker du fel enligt mig, kom tillsammans fram till hur mycket ni kan/vill avvara och planera utefter det, ni är en familj på tre nu, vad är bäst för alla, vill du vara hemma lika stor tid eller vill du bara att ni ska få mer pengar? Vad är bäst för ditt barn?

Svar på tråden Ska min sambo få som hon vill genom att vara föräldraledig hela tiden tills vår dotter börjar på förskola ?