• Kajsakaj

    Avsaknad av spermier

    MariaC skrev 2016-01-15 20:39:47 följande:

    Vi hade sån tur att det hittades spermier vid biopsin i en av testiklarna , trots väldigt högt FSH värde och små testiklar. Men pga att spermierna var så få och långsamma så rekommenderades vi att plocka ut spermierna via Mikro-tese pga att då ökar chansen väldigt mkt. Vid biopsin så måste de använda de spermierna de får ut även om de inte är så bra. Vid Mikro-tese så kan de välja de bästa spermierna.

    Det var skönt att få svar på vad det var. Hade själv inte hört talas om det innan. Får googla lite =)

    Kram!


    Oj förlåt, har missat det! Men vad härligt för er :) då har ni stora chanser att få en liten snart då!! Vad spännande!
  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-16 11:29:38 följande:

    healthcare.utah.edu/andrology/services/infertility-causes/tese.php

    Här jämför de vanlig biopsi och mikrotese, och att i 56% av fallen där ingen biopsi gjorts innan så hittas spermier via mikrotese jämfört med 51% om biopsi gjorts innan för att fastställa om man ska gå vidare till mikrotese eller inte. Med andra ord, i nästan hälften av fallen där biopsi gjorts först så hittas inga spermier vid mikrotesen. 

    bacandrology.biomedcentral.com/articles/10.1186/2051-4190-23-5

    Här står de om vilka faktorer som påverkar resultatet av mikrotese, står också om Klinefelters syndrom. 

    www.maleinfertility.org/new-retrieval4.html

    Här jämförs olika biopsimetoder. Den metod som användes på min man är TFNA eller Percbiopsy, men tror att det är den förstnämnda om jag minns rätt och i denna studie står det att chansen att hitta spermier med denna metod är generellt mycket mindre än t ex via tese, Då undrar man varför de valde den metoden? 

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17822417

    Det finns många fler studier och forskningsrapporter, det här är bara ett axplock av det jag läst sedan vi fick det tråkiga beskedet, har också läst en jättebra forskningsrapport som jag försökt hitta nu men utan framgång. Ska försöka leta efter den!  Kanske har länkat till den tidigare här i tråden, minns inte. 


    Jätteintressanta länkar!!! Usch känns nästan jobbigt. Här står ju så mycket positivt om m-tese och klinefelters... Känner att jag börjar luta mer och mer åt att vilja göra det. Var det ni som hade försökt få m-tese bekostat av landstinget? Hur gick ni till väga? Och har du något tips!?
  • Kajsakaj

    Jag kommer garanterat kämpa för att få detta bekostat. Med tanke på alla de studier jag läst nu så är det ju microtese garanterat är medicinskt motiverat. Skriva ut allt jag hittar och ta med. Kommer kräva faktan de utgår ifrån när de inte anser att det är bästa behandlingen för någon med ks.

  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-16 19:38:15 följande:

    Ja det stämmer, men vi har fått blankt nej. De anser att chansen att lyckas är så liten att de inte vill bekosta det. Vi hade samtal med vår ansvarige läkare om det och sedan när vi var i Carlanderska så berättade vi att vårt landsting vägrar att bekosta ingreppet, så då tog Carlanderska kontakt med vår läkare för att hjälpa oss att få det bekostat men icke.

    Jag har läst hur mycket studier och rapporter som helst, men man ska ändå ta siffrorna med en nypa salt. T ex har Göran sagt att vi har en chans på ca 15% så det är inte så upplyftande som i studierna som jag läst, men läkaren gör ju en bedömning i varje enskilt fall. I vårt fall har ju fem fina vävnadsprover tagits från varje testikel utan att en enda spermie hittats och då gör man bedömningen att sannolikheten för att det överhuvudtaget finns spermier är liten. Men ja, microtese är klart den bästa chansen man kan få om man har gravt nedsatt spermieproduktion.


    Eftersom läkaren på sahlgrenska sa att det kan hända att de börjar med m-tese i framtiden känns det väldigt konstigt att de inte vill bekosta. De låter alltså privatpersoner betala för behandling på Carlanderska för att sedan kunna använda sig av resultaten som underlag. Det blir ju väldigt billigt och bra för dem såklart. Att någon annan bekostar forskningen. De borde skämmas. Universitetssjukhus ska de ju vara.

    Läkaren på Carlanderska sa ju generellt 30-50% chans för klinefelterspatienter. Det tycker jag garanterat motiverar ett ingrepp. (tycker iofs 15% gör det med.)

    Mvh arg
  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-16 21:56:06 följande:

    Jag förstår din ilska, jag är lika förbannad på vårt Universitetssjukhus. Men de å sin sida motiverade det med att det inte finns någon forskning eller några studier som påvisar positiva resultat om microtese, att det är en ny metod och inte väl beprövad. Vad de inte verkar veta att det är en metod som används världen över (men endast en läkare som behärska metoden i Sverige) och att det finns en hel del forskning och studier. Pinsamt värre! Vår läkare på Carlanderska skrattade när jag berättade det. Men jag tror att det handlar mycket om prestige också mellan klinikerna, dvs att de ser det som ett underlag att inte kunna hjälpa oss vidare medan en annan klinik har kompetens och kunskap att göra det möjligtvis.

    Det låter som goda odds. Men visst har ni inte gjort någon biopsi ännu? Försök att ta ett steg i taget, det gjorde vi och det hjälpte mig att inte bli fullkomligt galen. Man blir galen nog ändå av all oro och sorg. Vi har haft microtese som plan B hela tiden men vi planerade inte för det och la inte ner mycket energi på det. Vi fokuserade först och främst på biopsin. Har man tur så slipper man göra microtese (om spermier hittas vid biopsin) och då är det onödigt att ha ältat och grubblat över det. Ta en sak i taget är mitt råd! När biopsin misslyckades så ringde vi Carlanderska dagen därpå och bokade in ett första samtal. Det var skönt att ha en plan B. Eller så har man donerade spermier som plan B och då tar man tag i det istället. Jag tror det är viktigt att hela tiden ha en plan B... Men först ska man koncentrera sig på plan A och inte tänka för många steg framåt. Men visst är det du som skrivit att din sambo är helt emot att göra microtese?


    Ja det är svårt att ta ett steg i taget. Hatar att inte ha någon kontroll överhuvudtaget. Men du har rätt, får försöka fokusera på biopsin. Men det är svårt när det känns som att sjukhuset inte har den kunskap de borde ha. Fick t ex veta att testosteronprovet inte analyserades. Alltså att de på något sätt glömde det. Enligt läkaren är det inte relevant ändå, men det känner jag att det är.

    Ja det stämmer att han inte vill göra microtese om vi får bekosta själva. Då vill han hellre göra något annat för de pengarna. t ex spara till insemination osv. Men om landstinget skulle betala är han helt med på det.
  • Kajsakaj
    MariaC skrev 2016-01-16 23:11:45 följande:

    Jobbar ni som vanligt eller är ni sjukskrivna nån % eller så?


    Vi jobbar som vanligt. Men känner att det tär på mig. Är som att ha två jobb haha.
  • Kajsakaj
    lompan skrev 2016-01-17 09:10:27 följande:

    Jag jobbar heltid, men jag mår inte alls 100 och tankarna är på annat håll.

    Kan man få sjukskrivning i samband med ivf?


    Det är klart att du borde få sjukskriva dig om du känner att du inte orkar. Prata med läkare och beskriv hur du mår. Man måste ju inte vara fysiskt sjuk för att ha anledning att sjukskriva sig. En vecka kan du ju iaf vara hemma utan läkarintyg. Men borde inte vara något problem att få intyg efter det.
  • Kajsakaj

    Jag är intresserad av läkemedel som höjer kroppens egna testosteronproduktion. Som jag förstått det så kan det påverka resultatet på biopsi/tese. Om mannen har normal nivå eller svarar på behandling för att höja nivån kan det höja chanserna. (OBS nu pratar jag inte om att tillföra testosteron, utan behandling som stimulerar den egna testosteronproduktionen.) och jag kan tänka mig att det även finns örter/vitaminer/kost som kan göra det. Är det någon som har någon erfarenhet av hormonbehandling innan biopsi? Just för att höja testosteronnivå?

  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-17 16:54:44 följande:

    Tribulus terrestris eller tiggarnöt som det heter på svenska är en ört som stimulerar och ökar testosteron naturligt i kroppen. Denna ört sägs kunna hjälpa män som har utebliven eller låg spermieproduktion. Men om mannen redan har normala testosteronvärden vet jag inte om det hjälper, vet du?


    Jag har läst någon studie där de kom fram till att det inte hade någon markant effekt på män med normala nivåer. Ligger din man normalt? Vet läkaren på Carlanderska något om dessa metoder? Eller vem kan man rådfråga? Så man inte gör något som gör mer skada än nytta.
  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-17 18:41:02 följande:

    Du kan säkert fråga någon på er fertilitetsklinik. Men jag tror att så länge man håller sig till naturliga örter så kan ingen skada ske. Men om man t ex äter andra mediciner så ska man rådfråga läkare innan man äter örter eftersom det kan påverka medicinens verkan. Men är man frisk och inte äter mediciner så är det ingen fara. I andra delar av världen använder man örter och annat från naturen för att avhjälpa olika åkommor, till skillnad från i väst där man använder "kemiska mediciner". Tiggarnöt som jag nämnde finns som kosttillskott.


    Ja men troligen vet dom väl inget om det på sahlgrenska eftersom hon inte tyckte testosteronprovet var viktigt.

    Jag ska kolla upp lite mer om det, tack för tipset! Men tänker också att de har väl läkemedel som är till för att höja. Något med hcg tror jag.
  • Kajsakaj

    Svårt att veta vad som funkar bäst. Men som sagt måste vi ju veta hur han ligger innan man kan göra något.

  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-17 20:19:40 följande:

    Det är klokast att först ta reda på hans testosteronnivå först och om den är låg så kanske han får medicin för det. Men annars så skadar det inte att testa örten som jag tipsat om! Jag har som sagt sökt igenom Google och just den örten omnämns som bra kosttillskott om man har låg eller utebliven spermieproduktionen, speciellt kanske om man har låg testosteronnivå. Min man tar vanliga vitamintillskott Q10 och Cordyseps. En annan ört som omnämns mycket är också Asparagus Adscendens. Det är en sparrisväxt och anses vara bra om man saknar spermier! Det finns hur mycket som helst. Vi känner att det skadar inte att testa. I många delar av världen så använder man just örter och naturlig medicin för att "bota" avsaknad av spermier (t ex Indien, Kina, etc) så varför inte ge det en chans i väntan på bättre tider? :)


    Nej precis, det är absolut värt att testa. Och angående att det säkert hjälper mer för dom som redan har spermier; tänk om våra män också HAR spermier/produktion bara mycket lägre antal, då borde ju dessa örter vara bra även för dem. Eller fattar du hur jag menar? En sak om det var konstaterat att det inte är möjligt med någon produktion alls. Typ att de inte ens skulle ha testiklar, då skulle det såklart inte funka.
  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-18 19:20:44 följande:

    Ja precis, så kan det absolut vara! Och det skadar ju i alla fall inte! Spermieproduktionen är ju inte statisk, det går ju upp och ner, kanske inte från flera miljoner till noll, men som du skriver Kajsakaj att det kanske finns eller har funnits en spermieproduktion som är (väldigt nedsatt) och då kan man ju boosta den med vitaminer och andra örter, t ex så kanske det var så i ert fall MariaC. Min man går som sagt på akupunktur och enligt kinesisk medicin så är kroppen ur balans pga t ex inre stress eller vitaminbrist och då funkar inte kroppens alla organ som de ska, med akupunktur och vitaminer/örter så kan man sätta kroppen i balans igen och få igång signalerna mellan hjärnan och  t ex testiklarna som bildar spermier. Det låter lite hokuspokus, men jag vill tro att det är ganska logiskt ändå. 


    Ja och mycket handlar också om det mentala för mig. Att man sen oavsett resultat kan känna att man gjort allt man kan. Slippa gå och grubbla på vad som hade hänt om man gjort si eller så. Hur länge har han fått akupunktur och vad kostar det? Och vad ligger alla naturläkemedel på för priser? Har du tips på akupunktör i Göteborgsområdet?
  • Kajsakaj
    AnaC skrev 2016-01-19 18:46:00 följande:

    Hoppas att ni får ert efterlängtade barn! Håller alla tummar:) vi bara inge lite hopp idag! Jag plussade imorse:D vi har ju gjort donation. Vi är så glada och lyckliga idag!!


    Jättejättegrattis! Vad underbart att äntligen få det ni önskat mest ???? måste erkänna att det högg till av avundsjuka och längtan i hjärtat. Men är så glad för din skull fastän vi inte känner varandra. Jag vet i alla fall vilken smärta du känt och det är otroligt att den nu kan övergå i lycka. Stor kram
  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-19 21:28:59 följande:

    Exakt, så känner jag också. Han har gått på akupunktur i en månad samt ätit vitaminer/tillskott. Akupunkturen kostar 3000 kr för 10 ggr och han går två ggr i veckan första tiden och sen kommer det bli mer sällan tror jag, en gång i veckan. Vitamintillskott kan man köpa för en hundring på Apoteket, det hade vi inte behövt köpt via akupunktören, men jag vet inte om den hon ordinerat kanske innehåller lite annat bra också. Och det kinesiska naturläkemedlet kostar några hundralappar, räcker i kanske 1,5. Känner inte till någon akupunktör i Göteborgsområdet men kan be min man fråga henne om hon vet någon som hon kan rekommendera. Hon verkar känna väldigt många i branschen. Som jag sa förut så är hon från Kina och har arbetat med detta i nästan 30 år, så hon är väldigt kunnig och om hon rekommenderar någon så är säkert den också bra!


    Det får du jättegärna be honom göra! Tack :) känner att det säkert finns en del som inte är så erfarna så det skulle kännas bra att få någon rekommenderad av någon som är duktig!

    Förresten, ni som har gjort biopsier. Hur är det med vårdgarantin? Ingår testikelbiopsi i den? Läste att det inte gällde "provtagningar och undersökningar, t ex labbprovtagning" men blev så osäker på vad det klassas som.

    Läste också lite om medicinskt motiverade behandlingar från olika landsting. De verkar räkna de behandlingar som har en chans på 10% (och uppåt) att resultera i graviditet som medicinskt motiverat. Tydligen ej med microtese då.. Jag ska faktiskt ta kontakt med patientnämnden någon dag och höra lite allmänt med dem vad man kan göra i vår situation. Har du pratat med dem?

    Tack för svar på kostnad också! Alltid bra att ha koll på det :)
  • Kajsakaj
    AnneOfGreenGables skrev 2016-01-25 16:12:39 följande:

    Hej!

    Ville bara berätta vår historia. Vi försökte bli gravida för 6? år sedan. När det hade gått nästan ett år tänkte jag kolla upp varför min mens alltid hade varit så oregelbunden. Jag trodde inte riktigt det betöd något, tänkte mer att det var ett sätt att testa möjligheten att få påbörja fertilitetsutredning snabbare än efter 1 år av försök. Tog sambon med till kliniken. Läkaren konstaterade med ultraljud att jag har PCOS, enligt henne ett klassiskt fall, och hon tyckte att vi skulle kolla sambon också. Jag fick Pergotime så länge och sambon gick och lämnade spermprover. Senare damp det ner ett brev om att de inte hade hittat några spermier. Sambon blev förkrossad. Han fick en remiss till en androlog och där tog de blodprover. Sen kom vi till samtal där de berättade att han har Klinefelters. Vi kom fram till att det inte var värt att försöka med biopsier, både för att då lät det som att det stort sett aldrig hade hänt att man hade hittat spermier, samtidigt som sambon inte ville riskera att ge Klinefelter vidare till sitt barn. Vi undersökte därför donorinsemination. Innan svaret på spermieprovet hade sambon frågat om jag såg spermiedonation som en möjlighet (innan vi visste att där var något fel) och då kunde jag inte tänka mig det. När vi sen fick svaret kände jag plötsligt att då var spermiedonation inga problem, bara vi fick barn. Vi valde CFC i Danmark då där var 1-2 års väntetid i Sverige, man kunde inte välja anonym donor, och enligt folk härinne kunne man inte ens välja utseende på donatorn så denna kunde likna sambon. Dessutom var de just på CFC också experter på PCOS. Jag ringde dit och vi kunde komma dit redan efter min nästa menstruation. Sen blev det hormonpiller, ultraljudkoll av äggens storlek med jämna mellanrum och när de hade rätt storlek gav jag mig själv en ägglossningsspruta och inseminerades 1-2 dygn efteråt. Vi var beredda på att det kunde ta många försök att bli gravid, men till vår stora förvåning blev jag gravid på första försöket! När jag var höggravid ringde de om att nu hade det blivit vår tur att komma till samtal inför insemination. Kunde bara svara att det behövdes inte längre ;) När det var dags för syskon lyckades vi i andra försöket! Vi vill gärna ha ett tredje barn en gång, men vi har bara 1 försök kvar i spermiebanken och donatorn har slutat donera, så jag funderar en del över ifall vi inte lyckas i första försöket, då blir inte barnet helsyskon med våra två barn, vilket känns sådär. Att det sen blev funktionshinder och barncancer är sånt som man riskerar när man väljer att skaffa barn.


    Hej! Vad skönt att höra om någon som så självklart valt donatorinsemination. Min sambo har ju varit inne lite på samma grej, att strunta i biopsier, men vi har ändå valt att göra det. Han har också klinefelters syndrom. Var har du fått information om att det aldrig hittas spermier? Det jag har läst säger nämligen det motsatta; 50% chans med mikrotese. Och jag har försökt att hitta "negativa" resultat eller vad man ska kalla det haha.

    Vi har väl i princip ställt in oss på donator, men jag kan ändå inte släppa tanken på mikrotese. Inte direkt för att jag har några problem med donator men för att jag bara vill veta! Först och främst ska vi göra nålbiopsin.

    Vad har din man för symtom på klinefelters och vilken klinik/läkare hade ni kontakt med? Har du något tips till oss som relativt nyligen fått diagnosen? Får han testosteronbehandling?

    Hur oregelbunden var din mens och hade du fler symtom på PCOS?

    Grattis till två underbara barn! Beklagar verkligen att ni alla fyra får kämpa med sjukdom och allt vad det medför.
Svar på tråden Avsaknad av spermier