• Kajsakaj

    Avsaknad av spermier

    Hej alla!

    Hoppas att det är okej att jag hoppar in. Jag har letat efter en liknande tråd ett tag. Jag och min sambo har nyligen fått reda på att han har klinefelters syndrom. Vi har fått remiss för att försöka hämta ut spermier med nål, pesa eller tesa eller vad det nu heter. Vi ska också ha en telefontid med läkaren vi fick provsvaren från (reproduktionsmedicin) på tisdag nästa vecka. Har ni något gott råd? Något vi ska tänka på? Vet ni någon klinik som specialiserar sig på klinefelter? Och hur är det med frysta/färska spermier? Någon skillnad på kvalitet? Och så vill jag bara säga att jag blir så lycklig i all denna misär när jag ser så underbara och starka kvinnor som stöttar varandra i livets tuffaste delar. Kärlek till er alla

  • Kajsakaj

    Hej hej tevira!

    Jag och min sambo fick reda på diagnosen på ett lite annorlunda sätt än de flesta andra, alltså inte i samband med en fertilitetsutredning. Jag har i flera år (redan innan jag träffade min sambo) haft en känsla av att jag kommer ha svårt att få barn. Så efter ett år av oskyddat sex kände jag att vi borde kolla upp det. Det finns inget hos mig som indikerar att något inte står rätt till, så vi valde att börja med min sambo.

    Eftersom vi då inte hade "försökt" få barn aktivt fick vi hitta en annan lösning än vanlig utredning. Han ansökte om att få bli spermadonator och fick ta ett spermaprov inför det, sen fick vi hem ett brev där det stod att de inte hade hittat en enda spermie.

    Efter det fick han ta blodprover som visade på kromosomavvikelsen xxy. Det kan tilläggas att jag redan misstänkt denna diagnos pga vissa symtom som stämde.

    Nu har vi alltså bara fått ett brev där det står i princip: "hej du har klinefelters". Och vi väntar på kallelse för att undersöka om det finns spermier i testiklarna.

    Just nu väntar vi inte på några provsvar, men ska prata med läkaren på telefontiden och kolla om något annat såg konstigt ut. De tog massa blodprover på första besöket.

    Jag är inte särskilt nöjd med hur de har hanterat detta. Inget informationssamtal om sjukdomen är bokat och jag fick själv ringa och försöka ordna en telefontid.

    Hoppas du orkar läsa allt!

  • Kajsakaj

    Lite små testiklar, svårt att bygga muskler, nästan ingen skäggväxt, längre än andra i hans familj, lätt att lägga på sig fett på buken och höfterna, lite mer bröstvävnad än "normalt". Sen är det också vanligt för de med klinefelters att ha svårare med att läsa och skriva, min sambo har alltid trott att han har dyslexi. Så mycket stämde överens. Men självklart behöver inte dessa grejer bero på klinefelter! Så ingen börjar noja i onödan :)

  • Kajsakaj

    Troligen har han inte klinefelters om det inte finns några symtom :) jag håller tummarna för er

  • Kajsakaj

    Ja, väldigt märkligt att de inte redan hade bokat in ett besök så vi kunde fråga lite. Jag har försökt få en tid för oss båda att komma dit, inte bara telefontid, men får svaret att de inte direkt är experter på klinefelter. Borde det då inte remitteras någonstans där de faktiskt vet något? Nåväl. Idag har iaf både jag och min partner enats om att gå vidare till donator om biopsierna inte visar positivt. Känns som att det blir för dyrt att lägga över femtio tusen på microtese och IVF. Om det inte finns något som tyder starkt på att det faktiskt finns något att hämta.

    Vad är era tankar om donation? Vet ni någon bra klinik i Danmark? Och har ni någon uppfattning om vad det kostar? (ni kanske redan har diskuterat detta tidigare i tråden, men ni har varit så flitiga så det är svårt att läsa allt :))

    Vad jobbigt med väntan på kromosomanalysen tevira. Hoppas att allt är normalt.

  • Kajsakaj

    Ja det är tråkigt att det ska kosta så mycket. Speciellt när man inte har en aning om hur många försök som krävs. Mitt första mål är att sluta röka. Mer pengar att spara och bättre chanser vid inseminering/IVF :)

    Men håller verkligen med om det du skrivit tidigare lompan! Vilken tur att det finns alternativet donator!

  • Kajsakaj

    999, hej hej :) vet ni varför man inte har hittat spermier hos din man? Låter intressant med akupunktur och kinesisk medicin. Jag var i kontakt med ett par akupunktörer och frågade om just azoospermi, det verkar inte finnas några "bevis" på att det skulle ha effekt, men jag tänker att det kanske ändå kan maxa chanserna för spermier i testiklarna.

    Får jag fråga vad som är största anledningen till att du inte kan tänka dig donator?

  • Kajsakaj
    lompan skrev 2016-01-07 18:57:09 följande:

    Är de någon här inne som gjort biopsi och hittat spermier?

    Ni som inte hittat spermier, hade eran karl för små testiklar?

    var nämligen på samtal inför biopsi idag, dm jämförde hans testiklar med träkulor och sa att hans var normalstora och därför var chansen hög att hitta spermier, hade dom varit några storlekar mindre hade chansen varit noll.


    Jag undrar också över detta! Min sambo har ju mindre testiklar än normalt. Och varför ska man göra en biopsi om chanserna är noll? Fattar inte varför mikrotese inte är landstingsfinansierat! Borde det inte finnas ett intresse att utveckla vården? Man hade ju t ex kunnat gå direkt till mikrotese i vårt fall och därmed sparat in mycket på det.
  • Kajsakaj

    Popetot, vad spännande att läsa om er resa :) och grattis till spermierna! Hoppas verkligen det leder till ert efterlängtade barn!

    Jag antar att de gjorde ett öppet ingrepp pga att de misstänkte cellförändringar då, och att det var därför ni inte behövde stå för kostnaden själva. Men väldigt kul att höra om någon som lyckas hitta spermier trots tvivel, tack :) hur många spermier hittade de?

    Hur funkar det när man väntar på IVF? Är det någon väntetid eller hur ser det ut?

    Kram till dig och lycka till!

  • Kajsakaj
    999 skrev 2016-01-07 21:20:50 följande:

    Jag vet inte vad du syftar på med vetenskapliga bevis men det finns en hel del studier som visat att akupunktur och kinesisk medicin har satt igång spermieproduktionen hos män. För mig är det bevis nog att det KAN funka, även om jag är skeptisk för att jag inte vågar hoppas. Akupunktören vi går till har arbetat med detta i 30 år både i sitt hemland Kina och i Sverige. Hon har hjälpt många infertila par och enligt henne är chanserna goda, men jag vet inte.

    Anledningen till att jag har svårt att acceptera donerade spermier är för att det biologiska bandet är väldigt viktigt för mig. Jag vill se min man i vårt barn och kunna tänka att detta barn är hälften jag, hälften han. Även om jag rent logiskt inser att min man skulle vara lika mycket pappa till ett barn som kommit till genom donerade spermier som ett biologiskt. Men det är just det genetiska/biologiska som jag har svårt att acceptera att de i så fall inte kommer dela.


    Vad kul att ni har hittat en bra akupunktör! Att det inte finns bevis för att det hjälper med akupunktur för män utan spermier är det jag har hört från de akupunktörer jag har pratat med, förhoppningsvis har de fel! Jag förstod det som att det kan ha god effekt om det finns spermier men att de är för få eller att de har dålig kvalitet. Men jag har inte satt in mig i ämnet vidare så du har säkert bättre koll :) kanske är värt för mig och min sambo att kolla upp också.

    Förstår absolut dina tankar angående donation. Jag kan känna en väldig sorg över att kanske inte kunna se min sambos drag i vårt framtida barn. Försöker tänka på att likhet också kommer mycket från ansiktsuttryck, kroppsspråk osv. Tack för att du berättade hur du ser på det.
Svar på tråden Avsaknad av spermier