• Äldre 1 Jul 07:07
    5513 visningar
    28 svar
    28
    5513

    Kuvertarvgift??

    Hej!

    Jag har lite frågor kring fest, beräkna pengar och det här med kuvertavgift.

    Jag är student och har med andra ord inte jättemycket pengar, men jag vill jättegärna ordna en överasskningafest för mina föräldrar som båda fyller 60 iår. Tanken är att bjuda ca 80 pers av deras deras vänner och familj. När man fyller 60 eller "120" känns det som om att man vill ha en viss "klass" på festen. Lite bättre mat, avec, att gästerna inte behöver ta med alkohol till maten (men det de vill dricka efteråt får de ta med). Tårta och så. (Med klass menar jag att det liksom inte är okej med bara almondy tårta och ost å baconpajer i folieformar).

    Jag har hittat en lokal med, kostar 2500. Jag har INGEN Möjlighet att bjuda på allt detta så därför vill jag ta ut en kuvertavgift. Jag kan tänka mig att stå för en viss del per person, eller tex själv betala en viss del av festen, men allt har jag inte råd med.

    Så jag undrar:

    Vad tar man ut för kostnader vid kuvertavgift? Brukar det vara för ALLT splittrat på antalet personer?

    Brukar man ta ut lite " mer " än vad som behövs för att täcka ifall tex 5 pers faller bort?

    Eller bestämmer jag bara en summa?

    Vad är en bra summa? Vad skulle vara en okej summa att lägga som kuvertavgift för middag, tårta, avec, alkohol till maten (lokalhyra)? Vad brukar det ligga på? Har aldrig varit på denna typen av fest själv?

    Slutligen undrar jag om det är någon som har lite tips på hemsidor eller så där det står om att beräkna avec, mat och alkohol till stora sällskap.

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Kuvertarvgift??
  • Äldre 1 Jul 07:20
    #1
    +1

    alltså.. när det gäller kuvertavgift finns det två sidor. Dom som tycker det är helt okej och dom som tycker det är helt förkastligt.. Så bered dig på flera olika svar i denna tråd.

    Själv är jag starkt emot kuvertavgift oavsett vad det är för tillställning. Man har den fest man har råd att fixa.  Och jag tycker också att kuvertavgift verkar vara en lätt väg att gå istället för att orka tänka på alternativ. 

    Varför inte ordna knytkalas?  Hyr lokalen för 2500 kr , vilket kommer vara din enda kostnad typ...  Sen pratar du med dom du tänkt bjuda in och be dom alla komma med något i matväg, fixa en lista så inte hälften kommer med paj och hälften med bullar.  Alla står för sin egen dricka och är ni fler syskon tex så kanske ni kan stå för det era föräldrar ska dricka . 
    köp in lite ramlösa o läsk som alla kan dricka av.

    Billigare, enklare och tro mig mycket roligare! 

    Tänk på med kuvertavgift att du måste ligga ute med alla pengarna FÖRST innan du får tillbaka pengarna från dom inbjudna.  

  • Äldre 1 Jul 07:28
    #2

    Jag tycker att kuvertavgift i ts situation kan vara helt ok. Däremot hur mycket beror på vilken typ av gäst jag är. Är det en nära vän/släkting till mig kanske jag kan tänka mig att betala 200-300 kr men är det en mer ytlig bekant något mindre.

    Sen är jag en sån som inte gillar just knytkalas som föregående föreslår. Det är ok om det är på allas initiativ men att bli bjuden på knytkalas hade fått mig mindre sugen än kuvertavgift på att gå faktiskt.

  • Äldre 1 Jul 07:32
    #3

    Jag är generellt sett emot kuvertavgift, men i ts fall tycker jag att det är ok. H*n är student och det är en överraskningsfest det handlar om, till skillnad från snåla värdar som vill ha mer kaka än de har råd med. Om jag var ts skulle jag 1) göra en kalkyl för att se vad festen kommer att kosta och 2) kontakta alla potentiella gäster för att fråga om de vill komma på en överraskningsfest till en kostnad om x kronor per person. När man vet hur många som är intresserade kan budgeten anpassas därefter.

  • Äldre 1 Jul 07:36
    #4

    Jag tillhör det andra lägret som tycker kuvertavgift är toppen!!! Kommer använda det själv då jag gifter mig. Har varit på massor av bröllop med kuvertavgift.
    Jag tycker man får ut mer av festen. Bättre mat och dricka tex. Plus att man slipper fundera på present. Ser inga som helst nackdelar med kuvertavgift.

    Ska tillägga att kuvertavgiften har legat mellan 200-300).

  • Äldre 1 Jul 07:37
    #5

    Dvs att den inte täckt allt på bröllopet utan endast en del av matkostnader.

  • Mascar­aklump­ar
    Äldre 1 Jul 07:46
    #6

    Det tråkiga är ju att föräldrarna inte får några presenter då, deras överraskning blir bara en fest som annars skulle kostat kanske 2-300 per person. Jag hade försökt ordna en billigare lokal, fixat relativt billig men ändå god mat (inget fel på paj ju, men man behöver ju inte köpa färdig micropaj utan kan göra egna) och serverat ett enkelt bordsvin till.

  • JA77
    Äldre 1 Jul 07:48
    #7

    Kuvertavgift ska bara täcka maten!

  • Äldre 1 Jul 07:51
    #8

    Oj, wow, tack så jättemycket för så många snabba svar!

    Nej jag vet att det lite är två läger. Jag utgår även lite från mina föräldrars familjer och kompisar när jag väljer att ta ut kuvertavgift då jag vet att några av dem har haft den sortens fester men däremot har mina föräldrar aldrig varit på knytkalas hon någon av dem.

    Kanske skulle förtydliga också att jag i inbjudan kommer tydligt skriva att kuvertavgiften liksom är presenten.

    Jag VILL hellst inte att kostnaden blir mer än 250kr.

    Hur har ni som haft kuvertavgift formulerat det i inbjudan?

  • Äldre 1 Jul 07:52
    #9
    Butterscotch skrev 2015-07-01 07:32:12 följande:

    Jag är generellt sett emot kuvertavgift, men i ts fall tycker jag att det är ok. H*n är student och det är en överraskningsfest det handlar om, till skillnad från snåla värdar som vill ha mer kaka än de har råd med. Om jag var ts skulle jag 1) göra en kalkyl för att se vad festen kommer att kosta och 2) kontakta alla potentiella gäster för att fråga om de vill komma på en överraskningsfest till en kostnad om x kronor per person. När man vet hur många som är intresserade kan budgeten anpassas därefter.


    Hej, du tänker alltså att jag typ borde ringa runt till alla? Det funkar inte att bara bjuda in?
  • Äldre 1 Jul 07:53
    #10
    JA77 skrev 2015-07-01 07:48:40 följande:

    Kuvertavgift ska bara täcka maten!


    När du skriver så, menar du även att kuvertavgift hella inte ska täcka alkohol till maten? Vill bara ha ett förtydligande, tack för hjälpen annars.
Svar på tråden Kuvertarvgift??