Inlägg från: Sebbe |Visa alla inlägg
  • Sebbe

    Kuvertarvgift??

    Hej!

    Jag har lite frågor kring fest, beräkna pengar och det här med kuvertavgift.

    Jag är student och har med andra ord inte jättemycket pengar, men jag vill jättegärna ordna en överasskningafest för mina föräldrar som båda fyller 60 iår. Tanken är att bjuda ca 80 pers av deras deras vänner och familj. När man fyller 60 eller "120" känns det som om att man vill ha en viss "klass" på festen. Lite bättre mat, avec, att gästerna inte behöver ta med alkohol till maten (men det de vill dricka efteråt får de ta med). Tårta och så. (Med klass menar jag att det liksom inte är okej med bara almondy tårta och ost å baconpajer i folieformar).

    Jag har hittat en lokal med, kostar 2500. Jag har INGEN Möjlighet att bjuda på allt detta så därför vill jag ta ut en kuvertavgift. Jag kan tänka mig att stå för en viss del per person, eller tex själv betala en viss del av festen, men allt har jag inte råd med.

    Så jag undrar:

    Vad tar man ut för kostnader vid kuvertavgift? Brukar det vara för ALLT splittrat på antalet personer?

    Brukar man ta ut lite " mer " än vad som behövs för att täcka ifall tex 5 pers faller bort?

    Eller bestämmer jag bara en summa?

    Vad är en bra summa? Vad skulle vara en okej summa att lägga som kuvertavgift för middag, tårta, avec, alkohol till maten (lokalhyra)? Vad brukar det ligga på? Har aldrig varit på denna typen av fest själv?

    Slutligen undrar jag om det är någon som har lite tips på hemsidor eller så där det står om att beräkna avec, mat och alkohol till stora sällskap.

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Kuvertarvgift??
  • Sebbe

    Oj, wow, tack så jättemycket för så många snabba svar!

    Nej jag vet att det lite är två läger. Jag utgår även lite från mina föräldrars familjer och kompisar när jag väljer att ta ut kuvertavgift då jag vet att några av dem har haft den sortens fester men däremot har mina föräldrar aldrig varit på knytkalas hon någon av dem.

    Kanske skulle förtydliga också att jag i inbjudan kommer tydligt skriva att kuvertavgiften liksom är presenten.

    Jag VILL hellst inte att kostnaden blir mer än 250kr.

    Hur har ni som haft kuvertavgift formulerat det i inbjudan?

  • Sebbe
    Butterscotch skrev 2015-07-01 07:32:12 följande:

    Jag är generellt sett emot kuvertavgift, men i ts fall tycker jag att det är ok. H*n är student och det är en överraskningsfest det handlar om, till skillnad från snåla värdar som vill ha mer kaka än de har råd med. Om jag var ts skulle jag 1) göra en kalkyl för att se vad festen kommer att kosta och 2) kontakta alla potentiella gäster för att fråga om de vill komma på en överraskningsfest till en kostnad om x kronor per person. När man vet hur många som är intresserade kan budgeten anpassas därefter.


    Hej, du tänker alltså att jag typ borde ringa runt till alla? Det funkar inte att bara bjuda in?
  • Sebbe
    JA77 skrev 2015-07-01 07:48:40 följande:

    Kuvertavgift ska bara täcka maten!


    När du skriver så, menar du även att kuvertavgift hella inte ska täcka alkohol till maten? Vill bara ha ett förtydligande, tack för hjälpen annars.
  • Sebbe
    Mascaraklumpar skrev 2015-07-01 07:46:59 följande:

    Det tråkiga är ju att föräldrarna inte får några presenter då, deras överraskning blir bara en fest som annars skulle kostat kanske 2-300 per person. Jag hade försökt ordna en billigare lokal, fixat relativt billig men ändå god mat (inget fel på paj ju, men man behöver ju inte köpa färdig micropaj utan kan göra egna) och serverat ett enkelt bordsvin till.


    Hej!

    Tack för ditt svar, ja alltså dethär baserar jag ju också lite på mina föräldrar, jag vet att presenter inte är viktiga för dem, däremot vet jag att de skulle älska överasskningen och att alla deras vänner och familj är samlade. De har pratat om att åka bort för att fira sin födelsedag. Av olika anledningar ( bla sjukdom) så vet jag att de jättegärna skulle vilja ha en fest, de orkar inte organisera den.
  • Sebbe
    Kriya skrev 2015-07-01 07:58:40 följande:

    Eftersom det är föräldrarnas 60-årsdag tycker jag att det är viktigt att på något sätt ta reda på vad de tycker om kuvertavgift. Borde ju gå att fråga dem på något 'inlindat' sätt. Om de är personer som inte gillar kuvertavgift skulle de kanske annars känna sig obekväma att bjuda sina gamla vänner på betalkalas.


    Ja men precis, det kan jag göra, känner ju flera av deras vänner osäker så jag kan säker fråga dem om mina föräldrar eller andra i gänget brukar ha kuvertavgift, nag vet att det har varit på kuvertavgiftffester men inte vad de egetligen tyckte om det. Tack för tipset.
  • Sebbe
    Butterscotch skrev 2015-07-01 07:58:50 följande:

    Jag tänkte mig ett massmail där du förklarar vad du vill göra. Kanske med ett save the date så att folk kan bedöma om de har möjlighet just den dagen. Be alla att svara inom någon/några veckor och skicka sen den "riktiga" inbjudan till de som är intresserade när du hunnit planera detaljerna. Fördelen med ett sånt upplägg är att du får bättre kontroll på intäkterna i god tid innan festen, om du nu inte har råd att ta kostnader själv. Mindre risk alltså.


    Hej, ja det hade varit en otroligt bra ide, om inte bara för min egen chans att hålla koll på läget. Vet inte riktigt hur jag ska säga dethär utan att låta lat men jag känner ju de flesta av mina föräldrars vänner, så ett massmail innebär att jag måste hitta alla telefonnr och sedan ringa runt till alla för att samla in mailadress, alt ringa alla, vilket känns lite som om man tränger sig på. Att ge svar på om man vill beta och gåpå festen och om man kan känns inte som en fråga man vill svara på raketuppskjutning och ner i telefon. Dessutom vet jag att långt ifrån alla mamma och pappa vänner och familj har en mail, det är liksom inte den generationen där det är självklart men jag skulle kunna höra av mig till ett par stycken av vänner och familj och kolla av vad de tycker av kuvertavgift för att bilda mig en uppfattning om den allmänna åsikten. Tack för tipset!
  • Sebbe
    viseversa skrev 2015-07-01 10:35:46 följande:

    Man bjuder inte på fest om man tar betalt för den.


    Jag har aldrig påstått att jag ska bjuda på festen heller. det jag menar är att jag bestämmer en summa per gäst eller en klumpsumma som jag kommer stå för som jag inte slår ut på kuvertavgiften, förmodligen typ lokalhyra och tårta. 

    Det jaq vill göra är att överraska mina föräldrar, vilket jag inte har råd att göra på egen hand. 

    tycker det är så jävla tråkigt när personer i den här tråden har berättat och förklarat varför de inte gillar kuvertavgift, på ett JÄTTETREVLIGT OCH HYFSAT sätt. och så måste det komma en spydig kommentar från en person som inte ens läst trådstarten ordentligt. 
Svar på tråden Kuvertarvgift??