Håller med i det mesta i det du skriver. Förstår dock inte hur du kopplar könets olikheter till att färgerna bör kategoriseras.
Min son har ärvt i stort sett alla sina plagg, från både tjejer och killar. Använder det jag finner funktionellt. Han hade t ex nattlinne länge då jag tyckte det var lättare att kika i blöjan under natten. Förr var detta inget konstigt, men då hette det nattskjorta för män. När han är äldre får han i viss mån välja. Jag har som förälder ansvar att han klär sig efter väder och tillfälle. Även plagg som jag anser är olämpliga kommer jag inte tillåta på mina barn, t ex plagg som anspelar på sexualitet eller våld.
Varför jag kommee välja bort sockersöta kläder till mina barn är för att många kommer att bemöta dem efter deras utseende "åh, vad söt du är". Jag vill skjuta upp skönhetshetsen för dem så länge som det går. Av samma anledning vill jag även välja borde supercoola kläder. De får fel typ av uppmuntran av sin omgivning av dem, anser jag.
Embla twopointoh skrev 2015-08-17 19:48:31 följande:
Inte heller påverkar det spädbarnets hälsa och utveckling om det kläs traditionellt efter sitt kön.
Män och kvinnor är olika, fungerar olika (naturligtvis finns det individuella variationer, men nu pratar vi generellt) och det är verkligen inget fel med det. Det är bättre att lära barnen att alla egenskaper (och kön) är lika mycket värda, istället för att skicka signalen att det är fult med vissa och fint med andra beroende på vilket kön man tillhör. Dessutom värderas/belönas traditionellt manliga egenskaper högre inom många områden, och det är där vi behöver jobba på det. Inte att utplåna kön överhuvudtaget. Så länge barnet inte tvingas in i kläder det inte vill ha borde väl de kunna kläs i vad som helst oavsett kön.
När min dotter var si så där 3 år och uppåt, totalvägrade hon allt jag lade fram som inte var rosa, ryschigt och Hello Kitty. Och jag lade fram en hel del annat med tanke på att hon har två äldre bröder som hon fick ärva av. Skulle jag ha tvingat på henne kläder hon avskydde, bara för sakens skull? För det är någonting jag också observerat, att pojkar uppmuntras om de vill ha klänning och prinsesskrona, men flickor uppmuntras inte om de vill ha det eftersom det förstärker "normen". Och tvärt om.
Även så kallade genusmedvetna föräldrar är, som du uttrycker det, lurade av handeln och tror att de neutrala kläder de använder är just neutrala. I stället förstärker de bara manlighetsnormen, eftersom många så kallade neutrala barnkläder är mer åt det traditionellt pojkiga hållet i färger och stil. Om man nu ska se det ur den vinkeln.