Forum Inhandla - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Spjälsäng med öppningsbar sida

  Fre 24 jul 2015 16:14 Läst 3464 gånger Totalt 11 svar
  Fre 24 jul 2015 16:14

  Hej!

  Jag har en son som snart är 4 månader. Hittills har han sovit i en mindre variant av spjälsäng, en Troll bedside crib. Nu håller han på att växa ur den, så till min fråga;

  Jag har bara en arm och kommer ha svårt att lägga ner honom i en djup spjälsäng (nuvarande har fungerat för att den är så hög/har korta spjälar) Jag behöver nu en spjälsäng som är normal med höga kanter, men där ena sidan går att sänka MYCKET, eller helst öppna helt. Några förslag?

  Tack på förhand :)

 • Fre 24 jul 2015 22:47 #1

  Vi har en från IKEA (Sundvik tror jag det var) som man kan ta bort ena sidan på. Finns ett antal andra också med samma funktion, men mig veterligen är det bara äldre spjälsängar (tänk 70-80-tal) som har att man kan fälla ner utan att helt ha bort sidan. Är troligen en viss klämrisk så jag gissar att de inte är rekommenderade idag (om ens tillåtna).

 • Fre 24 jul 2015 23:10 #2

  Vi köpte Kaxholmen spjälsäng på Babyproffsen eftersom jag är så kort att jag inte når barnet om det ligger i spjälsäng utan nedfällbar långsida. Det är den säng som jag har hittat där långsidan går att fälla ner absolut lägst. Om sängen är i lägsta läget, och långsidan är nedfälld, så når jag precis sonen med fingertopparna om han ligger längst in mot kanten, mot väggen, men står spjälsängen i mitten av rummet så når jag honom bra eftersom jag då ställer mig vid den kant han ligger närmast. Jag vet inte om det hjälper dig, men om jag mäter ända från armhålan till där fingrarna börjar på handen så är min arm+hand 49 cm lång, om du behöver något att jämföra med.


   

 • Fre 24 jul 2015 23:10 #3

  Vi har en Brio (inköpt 2008 ) som man sänker sidan rätt långt på. Jättepraktiskt för oss även med två armar när man ska lägga ner en sovande bebis.

 • Fre 24 jul 2015 23:14 #4

  Jag vill tillägga att den spjälsäng som vi har är superlätt att fälla ner med en hand. Det är två haspar som man lyfter på vardera sida, som håller upp långsidan. Jag har för korta armar för att lyfta båda samtidigt så jag tar en i taget. En kompis till mig har en spjälsäng (vet inte märke) med nedfällbar långsida och den måste man ta tag i med båda händerna och det klarar jag inte av eftersom jag inte når.

 • Fre 24 jul 2015 23:18 #5
  Amanda84 skrev 2015-07-24 23:14:49 följande:

  Jag vill tillägga att den spjälsäng som vi har är superlätt att fälla ner med en hand. Det är två haspar som man lyfter på vardera sida, som håller upp långsidan. Jag har för korta armar för att lyfta båda samtidigt så jag tar en i taget. En kompis till mig har en spjälsäng (vet inte märke) med nedfällbar långsida och den måste man ta tag i med båda händerna och det klarar jag inte av eftersom jag inte når.


  Vår Brio krävs två händer för att fälla ner, kommer jag på nu när jag läser det här. Det är en spärr på båda sidorna som måste tryckas in samtidigt.
 • Fre 24 jul 2015 23:28 #6

  Jag får nog tillägga att båda sidorna inte är nedfällbara på Kaxholmen. Följdaktligen så puffar jag till 1-åringen lite genom att stoppa in handen mellan spjälorna, så att han kommer närmare den nedfällbara sidan om jag inte når honom. Jag vill dock tillägga att det nästan aldrig behövs. Han måste verkligen ligga som en liten boll i ena hörnet för att jag inte ska kunna nå honom ordentligt, och nu har jag som sagt korta armar. Om man har en längre arm än jag så torde det inte alls vara något problem att nå från den nedfällbara kortsidan.

 • Fre 24 jul 2015 23:29 #7
  Amanda84 skrev 2015-07-24 23:28:17 följande:

   nedfällbara långsidan menar jag givetvis!


 • Lör 25 jul 2015 11:28 #8

  Hej! Tack för era svar och smarta tips. Det är klart, men kan ju ha sängen så att man kommer åt bebis från båda håll, och kan puffa i rätt riktning så man når, inte tänkt på det Glad man lär sig väl att hantera det helt enkelt, men då skall jag kolla extra noga på Kaxholmen och Brio och se hur dem fungerar för mig, både med att lägga i och ta ur bebis och att hantera hasparna! Allra helst vill jag ha en med helt öppningsbar sida men antar att det finns säkerhetsskäl till att spjälsängar inte byggs på det viset. (Hensvik Ikea - det är ingen grind gissar jag utan mer att man kan montera bort den?) Tack igen {#emotions_dlg.flower}

 • Lör 25 jul 2015 11:29 #9

  *Sundvik Ikea menar jag givetvis

 • Lör 25 jul 2015 17:36 #10

  Jepp, precis. Man kan välja att ha båda långsidorna med spjälor eller så en med spjälor och en med endast ett "kantbräde".

 • Lör 25 jul 2015 22:10 #11

  Nu kanske det finns färdiga fungerande modeller, men tänkte ändå ge ett tips.

  Jag har en kompis som är väldigt kort plus att hon har problem med karpaltunnelsyndrom och därmed inte kan lyfta hur som helst. De köpte en vanlig spjälsäng (Hensvik begagnad om jag inte minns fel) och gjorde ett hemmabygge genom att såga av grinden och fästa haspar på ena sidan. Vad jag förstått har det fungerat för dem. Värre blir väl när barnet kommer på hur hasparna funkar, men har du styrkan i handen kanske det ändå fungerar med någon säkrare variant där.

  Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll