• annarebecca89

    någon som har gjort fler än 3 kejsarsnitt??

    Hej, jag har 3 barn som är födda med kejsarsnitt september 2011, augusti 2013 och december 2014. Jag har nu utav misstag råkat bli gravid igen ???? Kan man ens göra fler än tre kejsarsnitt och vilka risker finns? Med tredje barnet låg jag inlagd i 14dagar innan snittet pga jag hsde en total placenta previa. Själva snittet gick bra trots utgångsläget jag förlorade 2,5literblod men det var aldrig någon fara för varken mig lr bebisen sa läkaren som operarade ut. Allt hade sett bra ut inne i magen på mig. Är det någon här inne som har gjort 4 snitt och dessutom ganska tätt? Hur gick det?

  • Svar på tråden någon som har gjort fler än 3 kejsarsnitt??
  • Sorkan

    Hej du. Jag har gjort fyra snitt och ska om två veckor göra mitt femte. För mig har det aldrig varit några bekymmer, jag har bett kirurgen att kolla hur det ser ut med ärrvävnad och sammanväxningar. Det är väldigt individuellt hur många snitt en livmoder klarar, hade läkarna avrått dig från att bli gravid igen skulle de sagt det förra operationen.

    En del kvinnor kan bara göra ett snitt, andra kan göra 7-8 utan bekymmer (sa min läkare på specialistmödravården på SUS i Malmö)

  • Embla twopointoh

    Jag har gjort fem snitt, ska snart genomgå det sjätte (och sista).

    Man måste komma i håg att här i Västvärlden så får inte kvinnor generellt så många barn, och sällan föds samtliga med snitt. Därför har våra läkare begränsat med personlig erfarenhet och kunskap om många snitt hos en och samma kvinna.

    Jag läste att i rika arabländer såsom Saudiarabien, är det tydligen vanligt att kvinnorna får samtliga barn med snitt, och 8 barn och uppåt är inte ovanligt. I de flesta fall går det bra.

    Risken för komplikationer som har samband med tidigare snitt ökar något för varje snitt man gör. Jag tror att en av de vanligaste komplikationerna är att om man har moderkakan i framvägg, att den växer in i ärret. Det kallas för placenta accreta.

    Förra graviditeten upptäcktes det vid snittet att jag hade en ruptur på livmodern, den hade öppnats i ärret. Det var dock ingenting som märkts under graviditeten och några komplikationer till följd av det hade jag varken under graviditeten eller snittet. Jag rekommenderades inte fler barn. Nu råkade det bli så ändå, och jag har gått på kontroller på SpecMV. Denna gång ser livmodern fin ut, den är bara obetydligt tunnare över ärret, men inte alls så illa som läkarna hade förväntat sig. Och moderkakan sitter i bakvägg, så placenta accreta är ingen riskfaktor heller.

    Så länge läkaren som snittade dig inte sade något som inte rekommenderade fler barn, tycker jag att du ska vara helt lugn.

  • Greifing

    Jag har gjort fyra och ska förhoppningsvis om allt går bra göra snitt nr 5. Kontaktade min bm innan jag blev gravid och hon i sin tur pratade med spmvc där läkaren sa att de ser inga problem med det :)

    Lycka till!

  • Mimmie 2014

    Hej !
    Vad glad jag blev när jag hittade denna tråden :) Jag har gjort fyra kejsarsnitt och det har gått bra alla gångerna ! Nu går vi i tankarna på en sista bebis... Har varit och träffat läkare som varnar för riskerna med Placenta accreta.. annars ser dom inga hinder till ett sista snitt så men att jag ska vara medveten om risker med just placenta accreta. Hur har de gått för er andra som skulle göra snitt fem o sex ?

Svar på tråden någon som har gjort fler än 3 kejsarsnitt??