Fusk före gbp
Tråkigt att se hur mycket okunskap som florerar kring sådana här frågor, lätt att bli förvirrad :) Min fru har gjort en GBP operation och gick via en klinik som är ledande inom forskning om fetma så både hon och jag fick ta del mycket kunskap som vi senare förstått att väldigt få GBP-patienter i landet faktiskt får. Kände mig därför nu tvungen att skriva ett lite längre svar.
Avfetta levern?
-Ja huvudsyftet med viktnedgången innan operationen är för att avfetta levern för att underlätta proceduren, däremot spelar det väldigt liten roll vilken typ av mat man äter/hur man går ner i vikt. Mängden fett som vi har runt inre organ (inkl levern) är relativ till din totala fettmängd och påverkas alltså inte av om födan är flytande eller ej. Min fru åt vanlig bra mat och gick ner närmare 30kg inför sin operation, ingen flytande föda alls.
Varför ens operera då om hon nu gick ner så mycket innan?
-Därför att personer som lider av sjukdomen fetma har flera andra bakomliggande problem till varför de i princip alltid går upp i vikt igen även om de flesta tillfälligt lyckats gå ner både 10 eller 30 kg vid flera tillfällen. En av dessa orsaker som min fru led av var förstärkta hungersignaler till hjärnan vilket helt enkelt betyder att man kan känna sig konstant hungrig även om man äter helt rätt. Ett tillstånd som är ohållbart i längden, ingen vill vara hungrig för jämnan. En GBP operation hjälper till att minska dessa signaler ett faktum som ofta har större långsiktig påverkan än den faktiska magsäcksförminskningen.
Så TS - jättebra jobbat att du gått ner 10kg, du riskerar absolut ingenting med att fuska lite med maten så länge du har såpass god marginal och tänker på helheten. En stor anledning till att de förespråkar just flytande kost är helt enkelt för att det ska vara så tokenkelt och tydligt som möjligt. Ett stort lycka till :)
Slänger med en länk också för den som vill fördjupa sig lite :)
www.ltdalarna.se/Halso--och-sjukvard/Specialiserad-vard/Kirurgi/Sater/Sjukdomen-fetma/