Inlägg från: fornminne |Visa alla inlägg
  • fornminne

    Mångkultur

    Vad som anses vara ?normala? värderingar varierar. Den svenska forskningsrapporten Ung i Sverige: En mångkulturell generation växer upp, visar att det finns betydande värderingsskillnader även mellan andra generationens invandrare och etniska svenskar, samt mellan olika invandrargrupper. Framför allt när det gäller religion, sexualitet och jämställdhet. 

    Det är en myt att ungdomar med annat ursprung, tänker eller tycker ungefär som etniskt svenska ungdomar i dessa frågor. En del gör det naturligtvis, och etniskt svenska ungdomar tycker självklart inte lika, men det finns stora generella skillnader. Det verkar spela större roll varifrån ungdomarnas föräldrar kommer och hur religiösa de är, än om de har växt upp i Sverige eller inte. Däremot inte vilken religion de tillhör (ortodoxa kristna står ofta lika långt värdeingsmässigt från sekulariserade västerlänningar, som muslimer gör.)

    Sjävklart måste inte alla tycka lika, men det måste finnas en gemensam värdegrund. Det finns inte idag.

  • fornminne

    Yrken behöver inte stängas för att man inte skakar hand, så länge man behandlar alla lika i formella sammanhang. Man kan inte ta det ena könet i hand men inte det andra. Och gäller det smittorisk bör man ju varken kindpussas eller ta i hand. 

    Om handskakning som norm försvinner, bör det vara av praktiska och hygieniska skäl, inte för att blidka andra kulturer. 

    Men ett mångkulturellt samhälle har vi ju vare sig vi vill det eller inte. Det går inte att vrida klockan tillbaka.

Svar på tråden Mångkultur