Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok

    Mångkultur

    Det är märkligt att man skulle behöva argumentera för att inte vilja ha mångkultur, det ska man inte behöva göra, det vilar på en negation. De som vill ha det ska argumentera för det och de kan gärna finansiera mera ur egen ficka och bosätta sig i mångkulturella områden. 

    Kultur är tänkesätt, det är förhållningssätt och värderingar och språk. Allt detta avspeglar sig varje dag i gärningar och inställningar. Jag tror att de flesta känner sig tryggare bland andra de delar kultur med. Åtminstone skulle jag känna mig väldigt obekväm i sällskap med fem afghanska män, med fem finländska män hade jag inte gjort det. Det hade för egen del varit svårt att ta till sig somalisk kultur och leva på deras vis, så de kanske tycker att vår kultur är märklig och främmande.

    Med detta inte sagt att jag inte vill hjälpa andra, med detta inte sagt att jag är emot invandring som sådan eller invandrare. Det är bara att sätta sig in i motsvarande situation så skulle man vilja ha hjälp. Däremot är jag emot bortrelativisering av kultur, att ett land inte skulle ha någon kultur för att allt kommer utifrån och så vidare. Jag är också emot att majoritetsbefolkningen ska behöva anpassa sig till de andra. Vill de exempelvis ha separata badtider eller dylika påfund för de väl ordna det själva. Exempel finns.

    svenska.yle.fi/a/7-1026637

  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-18 08:46:00 följande:
    med en inte alltför lång extrapolering så ligger det i linje med ditt resonerande att det är den ukrainska kulturen som gör att ryssland invaderar, mördar, torterar och våldtar ukrainska män, kvinnor och barn...
    Det är riktigt lågt att försöka använda sig av Ukraina och kriget där för att försöka plocka billiga argumentatoriska eller retoriska poäng.
  • fultextad användarhandbok

    Mångkultur är till stor del en paradox. Den mångkultur som förespråkarna vill ha är filtrerade varianter, det är spännande mat och något att romantisera och idealisera. Man vill inte ha äkta mångkultur, vilket innebär pluralistiska rättssystem, legaliserade barnäktenskap, slopad jämställdhet med mera, jämsides med landets egen kultur.

    På vad vis skulle mångkultur leda till fred och gemenskap? Fred och gemenskap är något som uppstår ur likheter och förståelse på gruppnivå. Att enögt hälsa främlingar välkomna, romantisera och idealisera dem utan veta något om vilka de är, i tron att mångkultur representerar någon sorts godhet är inte jättelyckat.

    Förorterna är dåliga exempel på mångkultur, det är segregation. Ni som förespråkar påstådd mångkultur i större skala kan bosätta er i förorterna och införa landets majoritetskultur där. Alternativt kan ni börja hyr ut era egahemshus  eller kanske ett rum i lägenheten. Varför dra med alla andra i era ideal?

    Med detta inte sagt att jag tror på extrem monokultur och enbart likheter, speciellt inte i längden. Termodynamiken och komplexiteten ökar, vi behöver därför också ökad komplexitet med hjälp av olika intryck och olikheter. Fast det är ju skillnad på olikheter och varierande intryck och mångkultur.

  • fultextad användarhandbok
    KillBill skrev 2023-08-20 09:09:37 följande:

    Några nyhetsrubriker denna morgon.  Tack och lov finns det svensk kultur som vi kan lita på!


    Helt riktigt, då svenskar begår brott så kan man ursäkta att andra också begår brott. Fast tänker man efter lite så varför skulle man vilja ha in fler brott för att det finns etniska svenskar som också står för en del av dem? 
    Xenia skrev 2023-08-20 15:01:20 följande:
    Jag förstår inte hur vi ska kunna ha en "monokultur" när det finns så många olika i landet. Inte ens "gamla" svenskar har en och samma kultur.
    Det är inte så lyckat att försöka relativisera bort kulturella uttryck. Det är som att säga att svenskan var annorlunda på 1700-talet jämfört med nu, och alltså kan man inte säga att det finns någon enhetlig svenska. Det finns en kontinuitet i kulturer, vilket gör att man kan spåra flera fenomen till olika historiska händelser och utvecklingar. Dessutom beror kulturer mycket på de miljöer och klimat som står till buds.
    ClumsySmurf skrev 2023-08-20 16:27:45 följande:
    Det är väl normkritik som gäller i skolan nu så barnen ska väl opedagogiskt indroktrineras med rätt värdegrund (nyvänsterns religion).
    Om svensket är vithet och vithet är normen blir det svårt att intersektionellt normkritisera tvångsäktenskap inom icke vit minoritetskultur.
    Haha! Svenskt nyspråk deluxe.
  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-26 11:54:30 följande:
    Vad i kulturer menar du beror på miljöer och klimat?

    Vad i kulturer beror på andra saker än miljöer och klimat enligt din mening?
    Kulturer formas av miljö och klimat. Levnadssätt och vad man uppfinner för att förenkla tillvaron och hur man förhåller sig till den. Hur ordspråk uppkommer och myter likaså. Samt vad man äter och hur man förhåller sig till värme, kyla, mörker och ljus. Spanjorernas siesta, vår midsommar. forna tiders midvinter och så vidare.

    Religion däremot verkar vara ganska lika oavsett miljö och klimat, däremot tar de sig olika kulturella praktiska uttryck.

    Ett litet tillägg som inte har med inlägget jag citerade att göra: Om alla kulturer är lika och lika bra så spelar heller seder och innehåll inte roll och då skulle förändring inte heller vara eftersträvansvärt.
  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-26 19:52:31 följande:
    Och du kopplar miljö, klimat till ett av dig ospecifikt 'levnadssätt'  med olika innovationer och förenklingar för att förhålla sig till tillvaron, ordspråk, myter, olika sätt att förhålla sig till klimat, siesta, midsommar, midvinter till det du i ditt förra inlägg kopplar till brott?
    fultextad användarhandbok skrev 2023-08-20 18:21:52 följande:
    Helt riktigt, då svenskar begår brott så kan man ursäkta att andra också begår brott. Fast tänker man efter lite så varför skulle man vilja ha in fler brott för att det finns etniska svenskar som också står för en del av dem? Det är inte så lyckat att försöka relativisera bort kulturella uttryck. Det är som att säga att svenskan var annorlunda på 1700-talet jämfört med nu, och alltså kan man inte säga att det finns någon enhetlig svenska. Det finns en kontinuitet i kulturer, vilket gör att man kan spåra flera fenomen till olika historiska händelser och utvecklingar. Dessutom beror kulturer mycket på de miljöer och klimat som står till buds.Haha! Svenskt nyspråk deluxe.

    Vilka specifika brott kopplar du till miljö och klimat då?
    Inte, jag skrev att dessutom beror kulturer mycket på de miljöer och klimat som står till buds. 
  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-26 21:27:39 följande:
    Menar du att kulturer är kopplade till specifika brott?
    Ja det menar jag däremot.

    Kidnappning av blivande brudar i Kirgizistan är ett stort problem, olagligt men lever kvar på grund av kultur och sedvänjor.

    Hederskultur som finns i flera muslimska länder, vilka har lett till flera mord.

    Kastkuturen som lever kvar i Sydasien på grund av gamla sedvänjor, kultur och föreställningar. Det har tragiska konsekvenser.

    Att inte tappa ansiktet i Japan är ett kulturellt inslag där plikt och heder spelar in, hur många som begått självmord på grund av det vet jag inte.

    Alkohol- och självmordskulturen på Grönland är också den tragisk.

    Finns ju många fler exempel, men det var ett axplock.
  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Menar du att detta beror på miljö och klimat?
    Det har jag redan svarat på.
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Vad menar du med miljö?
    Detta menar jag med miljö: sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6_(omgivning)
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Vad menar du med klimat?
    Detta menar jag med klimat: sv.wikipedia.org/wiki/Klimat
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Känner du till att hederskultur inte är kopplat till en specifik religion? Hederskultur finns eller har funnits till exempel inom svenska frireligiösa rörelser eller inom main stream kultur för 100 år sedan då kvinnor som blev gravida utanför äktenskap försköts eller skickades bort och en del tog sina liv.   Det är inte att jämföra med mord. 
    Det känner jag till. Däremot leder hederskultur alltför ofta till mord. Enligt FN begås ungefär 5000 hedersmord varje år och förekommer främst i Mellanöstern och Nordafrika, Central- och Sydasien.
    sv.wikipedia.org/wiki/Hederskultur
    www.unizonjourer.se/eksjotjejjour/global-violence-against-woman/hedersmord/
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Det är väl känt att i samhällen med svaga institutioner och samhällsfunktioner är klan- och hederskultur vanligt förekommande. Det har inte med miljö och/eller klimat att göra. 
    Det har jag aldrig påstått heller. 
    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Självmord, är det brott?
    Självmorden är inte sällan en konsekvens av brottsutövande. 


    Padirac skrev 2023-08-26 22:35:03 följande:
    Grönlands problem med alkoholism och droger är delad med de problem som andra ursprungsbefolkningen får i mötet med kolonisatörer, det är lika för Australiens aboriginer, USAs native befolkning.   Det har knappast med deras kultur att göra, det är andra problem. Det har inte heller med den miljö och det klimat de lever i, det är mer än uppenbart.
    Det har att göra med kulturkrockar, hur två eller fler kulturer kan integrera med varandra. Det handlar om val på gruppnivå.

    Alltså grönlänningarna började anlända till Grönland på 1200-talet. Redan 984 anlände skandinaviska vikingar till Grönland, sedan var de där igen på 1400-talet och 1700-talet. Det blir si så där 1000 år av kolonisation och jag tvivlar på att alkoholism och självmord har varit framträdande under ett helt sekel.
  • fultextad användarhandbok

    Delvis kommentar om de delar av videoklippet i ovanstående inlägg, delvis allmänna reflektioner.

    Kultur är koncept, precis som språk, de två går ofta hand i hand. Vi filtrerar och skapar vår verklighet genom dessa två verktyg. Att någonting, som exempelvis svenskhet, inte går att definiera exakt på grund av att det är flytande, är lika giltigt som att hävd att himlen inte går att definiera för att den går samman med horisonten. Det här med att dela upp människor i grupper är något vi gör hela tiden. På geografisk tillhörighet, språkgrupper, etnisk tillhörighet, släkter och så vidare. Jag är själv uppvuxen på en ö, där delade vi ofta upp människor i åretruntboende, turister och fastlandsboende. Jag ser inget fel i det, vi och de är lika självklart som jag och du. Individer definieras av gruppen eller sin omgivning, gruppen och omgivningen definieras av individen.

    Vidare verkar det som att de som förespråkar mångkultur i större skala vill ha en villkorad mångkultur som ryms inom landets befintliga ramar. I Pakistan är hädelse förbjudet, man kan dömas till döden för det. 2013 stenades en tonåring till döds i Somalia för att han var homosexuell. Det är hemskt, och det är mångkultur. Landets lagar och seder är en del av dess kultur. Vilka som förespråkar mångkultur vill ha sådant till exempelvis Sverige? Jag vill inte ha det till mitt land. 

    Som finländare med svenska som modersmål har jag inte jättekoll på Sverige, men jag sökte lite och fick fram och den tidigare miljöpartisten Yasri Khan, vägrade att skaka hand med en kvinnlig reporter. Detta på grund av att han var uppväxt med det, alltså kulturella skäl. Det blev lite kritik om det, hade det blivit det om mångkultur hade förespråkats? Nej så klart inte. Många mångkulturförespråkare vill ha villkorad kultur, de vill inte ha dödsstraff för hädelse, de vill inte stena homosexuella till döds och de vill skaka hand. Det vill man i och för sig inte alls på grund av smittorisk och så, men ni förstår min poäng. Det här står i motsatsförhållande till varandra. Varför det har blivit så och varför mångkultur har blivit en ideologi lämnar jag därhän just nu åtminstone. 

    Pakistan: www.amnestypress.se/artiklar/reportage/25720/i-pakistan-kan-hadelse-ge-dodsstraff/

    Somalia: www.qx.se/samhalle/23262/tonaring-stenades-till-dods-i-somalia-for-att-han-var-gay/

    Yasri Khan: www.aftonbladet.se/nyheter/a/EombQP/yasri-khan-mp-vagrar-ta-kvinnlig-reporter-i-hand

  • fultextad användarhandbok
    Xenia skrev 2023-11-05 01:43:00 följande:

    Mångkultur innebär inte att vi ska ändra lagar så att det blir dödsstraff för hädelse, otrohet och homosexualitet. Det är något som det svenska samhället med kraft måste motarbeta.


    Det är en del av mångkulturen. Motarbetar vi det vill vi ha villkorad mångkultur som ryms inom landets ramar.


    Xenia skrev 2023-11-05 01:43:00 följande:

    Att ta varann i hand däremot är en sed, inte något som påbjuds av lagen. Det handlar inte om att män ser kvinnor som sämre (inte i detta fall), även kvinnor vägrar att ta män i hand. Det ses helt enkelt som för intimt. Precis som vi svenskar (iaf jag) kan tycka att det känns alldeles för intimt att kyssa folk när man träffas.


    Helt riktigt, inte ska man behöva göra det. Jag ville bara påvisa att problem av vitt skild karaktär kan uppstå då kulturer möts och krockar och hur man förhåller sig till saker.

    Xenia skrev 2023-11-05 01:43:00 följande:

    Där får man förklara att om man vägrar ta motsatta könet i hand så blir det många yrken som stängs. Sedan är det också något som kan förändras med den generation som vuxit upp i Sverige. Inte för att jag skulle ha något emot om svenska samhället förändrades så man slapp ta varann i hand. Vilka bakterier och virus sprids?


    Främst hade jag nog i åtanke influensavirus, förkylningsvirus och så givet covid.
    Xenia skrev 2023-11-05 01:43:00 följande:

    Alltså, det handlar inte om att vi aktivt vill ha mångkultur, det kommer automatiskt med en stor invandring från länder långt ifrån.

    Vi ska inte ha det som i Frankrike där flickor inte ens får ha långa kjolar/klänningar i statliga skolor. De får inte ha någonting på sig som kan avslöja att de är muslimer. Nästa steg blir väl att de inte får ha långärmat på sommaren heller.


    Jo, det är ju i högsta grad ett aktivt val. Frankrike har ju en ganska lång historia av förbud mot religiösa symboler i statliga skolor, så det gäller ju inte enbart muslimer. Däremot kan man ifrågasätta lagen och hur bra den är.

    För övrigt finns det flera andra exempel på mångkultur som delvis har tagit sig uttryck som etnisk riktad brottslighet. Massövergreppen i Köln 2015 finns redan som begrepp, det heter taharrush.


    sv.wikipedia.org/wiki/Mass%C3%B6vergreppen_i_K%C3%B6ln_ny%C3%A5rsafton_2015
    Påskupploppen i Sverige 2022: sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skupploppen_i_Sverige_2022

    www.dn.se/om/upploppen-pasken-2022/
    Har förekommit barnäktenskap i Finland: svenska.yle.fi/a/7-1255551
  • fultextad användarhandbok
    Xenia skrev 2023-11-05 17:51:00 följande:

    Vad menar ni med "mångkultur"? Jag menar då inte att det som är olagligt ska bli lagligt bara med hänvsning till mångkultur. Jag menar attt mångkultur är att man har olika seder och bruk och även tänker olika. Men inget frikort att begå brott.

    Det är självklart att om man bosätter sig i ett land så är man skyldig att följa landets lagar. Vem har sagt något annat?

    Sedan kan man alltid propagera för ändring av lagar. T ex att återinföra lag mot hädelse. Vilket jag hoppas man inte gör.


    Seder och bruk är koncept vars konsekvenser tar sig uttryck på både olaglig och lagliga sätt. Jag har nog försökt följa definitionen av det som står i kedjestarten, som ju är beskrivit ganska utförligt. De som säger något annat är de som har begått sådana här brott, de har även visat på annat.
Svar på tråden Mångkultur