Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    KillBill skrev 2017-02-25 12:18:57 följande:

    Sverige ger bara uppehållstillstånd till människor som flytt från krig och förföljelse.
    Allvarligt talat så är detta nog ett av de sämre argument jag har läst i flyktingdebatten.


    Att vara fostrad av både familj och samhälle i en annan kultur, med andra värderingar, andra lagar, annan syn på rätt och fel samt annan syn på hur man löser konflikter eller lägen där någon utsatts för brott kan påverka hur vissa invandrare fungerar i det svenska samhället och då främst gentemot svensk lagstiftning och rättsapparat kan orsaka svårigheter och inte omöjligt kanske även ovilja i vissa fall
    Nej, Sverige har inte bara givit uppehållstillstånd till människor som flytt krig och förföljelse.
    Det jag skrev är inget argument, det är en möjlig teori.
    Många kriminella har beskrivit det som att äventyret med att begå brott är en del av drivkraften, utöver den ofta rent ekonomiska. Att flytta till ett annat land är också ett äventyr. Det är då inte helt omöjligt att detta ibland, hos vissa sammanträffar och att äventyrligt lagda personer har lättare att ge upp sina gamla hemtrakter och flytta långt bort för ett helt nytt liv, även om huvudskälet är detsamma för de flesta.
    KillBill skrev 2017-02-25 12:18:57 följande:

    De flyktingar som kommer till Sverige torde i allt väsentligt dela vår syn på rätt och fel (sett till svensk lagstiftning). Har du exempel på flyktingar som inte delar Sveriges syn på lag och ordning?


    Att vara fostrad av både familj och samhälle i en annan kultur, med andra värderingar, andra lagar, annan syn på rätt och fel samt annan syn på hur man löser konflikter eller lägen där någon utsatts för brott kan påverka hur vissa invandrare fungerar i det svenska samhället och då främst gentemot svensk lagstiftning och rättsapparat kan orsaka svårigheter och inte omöjligt kanske även ovilja i vissa falDe flyktingar som kommer till Sverige torde i allt väsentligt dela vår syn på rätt och fel (sett till svensk lagstiftning). Har du exempel på flyktingar som inte delar Sveriges syn på lag och ordning
    Varför skulle de det? Hur ser lagstiftning ut i det land de kommer ifrån? Hur hanteras konflikter mm?
    Det finns många och återkommande exempel på brott man kan anta ha med människors annorlunda rättssyn att göra, exempelvis förföljelse och trakasserier av sexuellt och religiöst avvikande, hur syn och hantering av flickors och kvinnors sexualitet är. Det är antagligen ingen slump att många sådana händelser rapporteras in från flyktingförläggningar.
    KillBill skrev 2017-02-25 12:18:57 följande:

    Socioekonomiska faktorer har antagligen en stor betydelse, men vad ligger bakom den socioekonomiska situationen hos invandrade? Här kan finnas en mängd olika bakgrundsorsaker som spelar in, exempelvis den grundläggande och rätt så naturliga delen av svårigheter med att komma till ett nytt land. Andra kan vara hur väl integrationsarbetet fungerar.

    En annan orsak kan vara utanförskap och att inte känna samhörighet och lojalitet med det svenska samhället. Detta har inte nödvändigtvis helt igenom förklaringar i hur det svenska samhället fungerar utan kan även ha en mängd andra förklaringar, som exempelvis en "gangsterkultur" som odlas i vissa kretsar, inte sällan bland unga invandrarkillar, vilket man kan se i många länder, inte minst USA.

    Det kan finnas flera av ovanstående som i en blandning ger den effekt vi ser vad det gäller invandring och kriminalitet, ett litet uns av sanning här och där...Förstår du verkligen inte vad som ligger bakom den socioekonomiska situationen hos invandrare? Är det inte ganska självklart att boende i socialt utsatta områden, större arbetslöshet (pga. svårigheter att komma in på arbetsmarknaden) osv. leder till utanförskap?
    Förstår du verkligen inte vad som ligger bakom den socioekonomiska situationen hos invandrare? Är det inte ganska självklart att boende i socialt utsatta områden, större arbetslöshet (pga. svårigheter att komma in på arbetsmarknaden) osv. leder till utanförskap?
    Jo, men bakom det så ligger ju andra orsaker, vilka man också måste analysera.
    Med tanke på hur stor del av alla invandrade som lever helt normala liv, arbetar, försörjer sig och familjen, där barnen har en normal skolgång mm så finns det knappast övertygande orsaker i möjligheten att leva normalt till att invandrare ska leva i misär, utanförskap och misslyckas i livet bara för att de är invandrade i Sverige, snarare talar statistiken för motsatsen.


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-02-25 21:57:07 följande:
    Kopplingen mellan brottlighet och socioekonomiska faktorer är klarlagd en flera olika studier både svenska och internationella. Vilka är de andra orsakerna som du menar måste analyseras?
    Jo, men bakom det så ligger ju andra orsaker, vilka man också måste analysera.
    Med tanke på hur stor del av alla invandrade som lever helt normala liv, arbetar, försörjer sig och familjen, där barnen har en normal skolgång mm så finns det knappast övertygande orsaker i möjligheten att leva normalt till att invandrare ska leva i misär, utanförskap och misslyckas i livet bara för att de är invandrade i Sverige, snarare talar statistiken för motsatsen.Kopplingen mellan brottlighet och socioekonomiska faktorer är klarlagd en flera olika studier både svenska och internationella. Vilka är de andra orsakerna som du menar måste analyseras?

    Det är som du säger så att de allra flesta invandrare aldrig begår brott men av dem som begår brott så hittar du en överrepresentation bland invandrare som bor i de mest utsatta områdena, bland invandrare med lägst utbildning och bland invandrare utan jobb och bland de invandrare som har de lägsta inkomsterna. Samma sak finner du för övrigt om du undersöker de svenskar som begår brott


    Ja, självklart är det då vad som ligger till grund för att att de bor i de mest utsatta områdena, varför är de områdena mest utsatta, varför de har lägre utbildning, varför de har låga inkomster o.s.v.

    Om även svenska kriminella har liknande status och levnadsförhållanden så måste ju förklaringen till att invandrade är överrepresenterade i vissa brott ändå finnas någon annanstans.
  • Tom Araya
    Mysigast skrev 2017-02-26 00:26:35 följande:
     Många glömmer dock att kostnader kommer först, vinsterna med välanpassad arbetskraft kommer först senare.
    Tyvärr tror jag vi får glömma några vinster av 2000-talets flyktingmottagning.
  • Tom Araya
    Mysigast skrev 2017-02-26 16:50:26 följande:
    Har du tänkt på att Sverige har en stor andel äldre som relativt snart kommer gå i pension? Det är mycket som tyder på att vi behöver den nya arbetsföra befolkningen och att den ursprungligt inhemska inte hade räckt för att finansiera riket.
    Förutsättningen är då att tillräckligt många arbetar, vilket inte är fallet.
  • Tom Araya
    Mysigast skrev 2017-02-26 18:22:19 följande:
    Vi får hoppas att de flesta kommer i arbete.
    Det sker inte för att vi hoppas, vi måste hitta lösningen för den invandring vi haft under 2000-talet. Den vi hade tidigare såg annorlunda ut och där är sysselsättningen högre.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-02-26 20:43:13 följande:
    Ungefär som inom SD:s riksdagsgrupp menar du.

    Nja, nu målar du väl ändå fan på väggen, så illa ska det väl inte behöva gå med integrationen.

    Min gamla faster som bor i Gamla Stan vågar numera inte gå förbi riksdagshuset sedan jag berättade för henne om den våldsamma kriminella överrepresentationen bland SD:s riksdagsledamöter.

    Jag borde inte ha berättat för henne. Äldre människor blir lätt skrämda i övermått och det finns ju ändå vakter vid riksdagshuset om någon mot förmodan skulle försöka något mot henne.
    Det är säkert bara socioekonomiska faktorer, så det löses nog bäst genom att höja deras löner och sociala status... ;)
  • Tom Araya
    Mysigast skrev 2017-02-27 08:07:01 följande:
    Jag har skrivit massor om vad jag anser lösningarna ligger i. Anledningen till att jag till slut skrev så är att det kändes som vi kommit så nära ett samförstånd det går.
    Har du skrivit det i den här tråden?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2017-02-27 14:49:54 följande:

    Visst är det glädjande att se sån´t här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-starkaste-arbetsmarknaden-i-hela-eu


    Andelen av befolkningen som har en sysselsättning i Sverige ligger nu klart över alla andra EU-länder. Med 82,1 procent toppar Sverige listan före Tyskland, Danmark och Storbritannien.
    Vad är då förklaringen till Sveriges topposition?


    ? Det beror bland annat på att kvinnor och äldre är med i arbetskraften. Vi har också många utrikesfödda som har kommit i en arbetsför ålder till Sverige som vill och kan arbeta, säger Åsa Olli Segendorf.


    ...eller att konjunkturen ger stor efterfrågan på arbetskraft...
  • Tom Araya

    Snart 10 år gammal debattartikel, men mer aktuell nu under de senaste åren än den var då 2008.


    DN Debatt
    ?Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna?

    Krav på genomlysning av svensk invandringspolitik: Den politiska korrektheten ligger som giftgas över debattklimatet i asyl- och flyktingfrågor. Drygt en miljon utländska medborgare har under ett kvarts sekel beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Av dessa är hela nio av tio varken klassade som flyktingar eller som skyddsbehövande. Det är alltså en lögn att Sveriges mottagande av utlänningar främst värnar om de mest utsatta flyktingarna. Men detta förtigs av såväl politiker som massmedier. Inte minst journalisterna har svikit sitt ansvar. I stället har vi fått en nationell mörkläggning av ideologiska skäl i allt som rör invandrar-, asyl- och flyktingfrågor. Nu borde regeringen genast utreda hur mycket de människor som kommit hit kostar i offentliga utgifter och tillför i skatteintäkter. Att ett samhälle faller sönder på grund av en alltför stor invandring gagnar ingen. Det skriver Gunnar Sandelin, journalist, socionom och tidigare pressombudsman på Bris.

    www.dn.se/debatt/journalisterna-morklagger-sanningen-om-invandrarna/


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-02-28 14:31:16 följande:
    Vilka parmetrar jag har använt framgår av mitt inlägg

    "I Sverige har andelen med utländsk bakgrund (födda utomlands eller född av föräldrar som är födda utomlands) ökat från 14,5% år 2000 till 22,2% år 2015 (en ökning med 53%). Under samma period har det totala antalet antal brott i Sverige /100 000 innevånare bara ökat med 12% kopplingen mellan invandring och ökad brottslighet verkar m.a.o. vara ganska svag" Uppgifterna kommer från SCB respektive BRÅ.

    Eftersom sexualbrottslagen gjordes om 2005 så är det inte relevant att jämföra antal sexualbrott år 2000 med år 2015 men vi kan titta på perioden 2010-2015.  Under denna period ökade andelen med utländsk bakgrund i Sverige från 19,1% till 22,2% dvs en ökning med 16%. Under samma period så ökade det totala antalet sexualbrott från 188 till 194 anmälningar per 100 000 innevånare dvs en ökning med 3%.
    Räkna om parametrarna till hur stor ökning människor med utländsk bakgrund utgör av hela befolkningen så kommer du antagligen att se kopplingen till den ökade brottsligheten.

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?