• MEE83

    Pratar du dialekt?

    Det är lustigt sådant där, för jag tänker ju inte på hur jag låter, så det är alltid en ögonöppnare när jag hör mig själv prata på video.
    Jag pratar göteborgska, fast inte av den absolut mest råbarkade sociolekten, men det finns ju inte en människa som inte kan placera mig pga hur jag pratar. I det område där jag växte upp(80-talist), var den klassiska, stereotypiska knegar göteborgskan inte så vanlig, och så är fallet även idag, vi som växte upp där, pratar för det mesta en mjukare typ av dialekt.
    Det finns ju olika lokaldialekter, oftast är detta sociolekter, för i tiden var det vad jag förstått ännu tydligare, då gick det att avgöra vilken stadsdel folk kom från med hjälp av dialekten, då skolornas upptagningsområde påverkade dialekterna. Det är ju viss skillnad på t ex PG Gyllenhammar och Glenn Hysén, eller Jan Eliasson och Glenn Strömberg, eller Håkan Hellström och Carl-Einar Häckner etc etc. Alla har tydliga intoneringar som är göteborgska, men de låter trots detta, väldigt olika. Sedan har ju diverse andra dialekter tillkommit, via t ex inflyttning. 
    Men ja, jag pratar uppenbarligen dialekt, och man vet väl att man pratar göteborgska när telesäljaren 2 sekunder in i samtalet slänger ur sig ett "Göööteborrrg" i någon slags kass imitation, 11-12 år i Stockholm har uppenbarligen inte förändrat ett skit. :)
    Nu för lite "skön" Göteborgska, Roffe Ruff, en av Sveriges bästa hiphop artister och producenter, en fantastisk lyricst och textförfattare, från mitt gamla hood, så här grov göteborgska, pratar jag alltså inte. hehe
    Svensk hiphop har haft ett antal år nu som varit fantastiska. Tyvärr är Roffe nu "pensionerad". 


Svar på tråden Pratar du dialekt?