Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    Ruist säger i princip samma sak som han sagt tidigare. Kostnaden för invandringen är 1% av BNP - borträknat är dynamiska effekter och barn till flyktingar.

    joakimruist.blogspot.com/

    "Uppdatering 180602: Nu när jag inte skrev en bloggsammanfattning själv, desto bättre att Robert Östling skrev en på Ekonomistas. Den är väldigt lik hur jag själv hade skrivit den, om jag hade gjort det. Tack Robert!"

    ekonomistas.se/2018/06/01/fullmatad-rapport-om-flyktingars-integration/

    "Kostnaderna för det flyktingmottagande Sverige haft hittillls är alltså ingenting som äventyrar Sveriges offentliga finanser, men siffrorna visar också att kostnaderna inte är försumbara."

    "Långsiktiga prognoser av det här slaget är naturligtvis behäftade med stor osäkerhet, och borde väl  egentligen även inkludera barn till flyktingar. Ruist påpekar också att hans offentligfinansiella prognos bortser från dynamiska effekter. Beroende på vilka antaganden man gör om dessa kan man vända kalkylen från minus till plus, eller till ett större minus. Olika sidor i den migrationspolitiska debatten kommer med stor säkerhet betona olika dynamiska effekter. "

  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-02 18:07:08 följande:
    "Kostnaderna för det flyktingmottagande Sverige haft hittillls är alltså ingenting som äventyrar Sveriges offentliga finanser, ....
    SD har intecknat invandringskostnader till alla andra utgifter de vill höja.  Hur många gånger kan man spara samma pengar och köpa något annat för dem enligt SD? 
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-02 20:10:13 följande:
    Det där är rent strunt. Det har hävdats så många gånger att SD har räknat fel att det nästan upphöjts till någon form av allmängiltig "sanning" hos somliga, men ingen har i detalj kunna presentera på vilket sätt SD har räknat fel. Det är bara fel sägs det. Sanningen är ju den att SD låtit riksdagens utredningstjänst räkna på det. Ändå är det bara delsummor vi pratar om. I verkligheten är det sannolikt ännu värre.

    Vi vet ju i vart fall vad bara Migrationsverket kostar. I deras budgetförslag äskar de mellan 60-70 miljarder/ år under perioden 2018-2020. Det kan vi ju för enkelhetens skull avrunda till 200 miljarder kronor. Häri ingår inte full kostnadstäckning för kommunerna. Häri ingår inte ökade kostnader för vården. Häri ingår inte ökade kostnader för polismyndigheten, rättsväsende m.m.

    www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc1...

    (Se sidan 44)
    Nej, det är SDs budget som är rent strunt 

    Har något verkligen förändrats sedan 2010 - nä, det är samma gamla skiva som snurrar på Åkessönernas vevgrammofoner

    www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/sds-budget-en-ansvarslos-kalkyl_555306.html

    "Sverigedemokraternas budget har kritiserats från många håll. Både Gunnar Wetterberg från SACO och finansminister Anders Borg har konstaterat att Sverigedemokraterna dubbel- och trippelräknar sina besparingar på invandringen. Det innebär att de kraftigt överdriver kostnaderna för invandringen i budgeten.

    Att Sverigedemokraterna räknar fel på invandringens kostnader innebär att budgeten är kraftigt underfinansierad. Den digra listan över vallöften kommer inte kunna genomföras eftersom besparingarna är orealistiska."

    Hur är det ute i kommunerna då - kan SD bidra med några budgerförslag

    www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sd-saknar-kompetens-for-budget

    "Sverigedemokraterna, som är fullmäktiges tredje största parti i Södertälje och som har nio mandat, har ännu ett år inte lyckats presentera en egen komplett budget.


    – Det är respektlöst mot skattebetalarna, sa Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, enligt LTs ledarskribent, Tomas Karlsson.


    ”Saknar kunskap”

    Även kommunalrådet Elof Hansjons var kritisk, han twittrade:


    ”SD är det tredje största partiet i S-tälje och har tredje mest resurser, men klarar ytterligare ett år inte att lägga fram en riktig budget.”


    SDs gruppledare Beata Kuniewicz beklagade och konstaterade att de saknar kunskap för att kunna göra en budget, enligt Tomas Karlsson."

    www.dt.se/artikel/opinion/ledare/tusentals-sd-valjare-har-inte-fatt-nagon-politik-vi-har-siffrorna-for-din-kommun

    "


    7,6 miljoner kr i partistöd i Dalarna

    Hittills har SD:s initiativ kostat skattebetalarna 147 000 kronor styck. Därtill uppbär flera SD-politiker arvoden för att arbeta med politik. Pengarna har uppenbarligen gått till annat än att bedriva politik i Dalarna.


    Gabriel Ehrling, ledarskribent DT

    "


     

  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-02 21:38:59 följande:
    Att SD:s politiska motståndare avfärdar deras budget är ingen nyhet och knappast något du behöver vare sig länka eller citera. Berätta gärna på vilket sätt den är felaktig istället och nämn en enligt dig korrekt summa med plus och minus. Annars blir ju debatten fullständigt meningslös.


    joakimruist.blogspot.com/2014/08/hur-manga-miljarder-kan.html

    "Sverigedemokraterna presenterade sin valplattform igår och hävdar att Sverige kan spara sammanlagt cirka 150 miljarder kommande fyra år på kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring "

    "Av Sverigedemokraternas 150 miljarder utgörs cirka 50 miljarder av kostnader som uppkommer under asylhandläggningen, oavsett om de sökande i slutändan beviljas asyl eller ej. Här ingår bland annat kostnader för Migrationsverkets handläggning, rättshjälp och de sökandes uppehälle. På kort sikt måste Sverige alltså ta dessa kostnader även om man bestämmer sig för att nästan helt sluta bevilja asyl. Sverigedemokraternas antagande är att slutar man bevilja asyl så minskar också antalet sökande. Det stämmer säkert – om än det är oklart i vilken utsträckning och hur snabbt (Sverigedemokraterna antar att det sker omedelbart). Flyktingar från Syrien, Eritrea och Irak dras till Sverige inte bara av att vi beviljar fler ansökningar än andra utan också av att de har landsmän här. Man kan också tillägga att det skulle gå minst lika fort att minska den här kostnaden genom att börja bevilja fler asylansökningar som genom att börja bevilja färre. Om alla som sökte asyl fick det skulle vi inte behöva ha ett migrationsverk som kostar många miljarder varje år."

    "Cirka 20 miljarder av Sverigedemokraternas besparing utgörs av kostnader för kommunernas flyktingmottagande (boende, språkundervisning, med mera). Dessa kostnader upphör förstås om flyktingmottagandet upphör.
    Resterande cirka 80 miljarder i Sverigedemokraternas kalkyl utgörs av en nettokostnad för välfärdssektorn. Det vill säga offentliga utgifter (bidrag, skola, etc) minus offentliga intäkter (skatter). Det är den delen av beräkningarna som flera kommentatorer varit skeptiska till och här presenterar jag kort resultatet av en alternativ beräkning. Beräkningen baseras på siffror från 2007. "

    "Den svenska välfärdens nettokostnad för den här nyanlända gruppen år 2007 var enligt kalkylen ganska exakt 100,000 kronor per individ. Sverigedemokraterna vill minska flykting- och anhöriginvandringen med cirka 40,000 individer per år. Multiplicerar vi dessa tal innebär de grovt räknat en besparing på cirka 4 miljarder första året, 8 miljarder andra året, 12 miljarder tredje året och 16 miljarder fjärde året. Summan av detta blir en total nettobesparing på 40 miljarder över fyra år. Den siffran är alltså ganska precis hälften av Sverigedemokraternas.
    Det här sättet att räkna är rimligtvis acceptabelt på så kort sikt som fyra år. Man kan dock inte fortsätta att addera på samma sätt så många år till (då hade vi efter tillräckligt många år kunnat finansiera hela den offentliga sektorn på att inte ta emot flyktingar)."

    "
    Sammantaget ger den här genomgången att av Sverigedemokraternas 150 miljoner håller jag med om cirka 60 (20+40), förnekar 40 (resterande välfärdsnetto), och konstaterar att cirka 50 (processkostnader) i den mån de går att spara likaväl kunde sparas på att kategoriskt bevilja asylansökningar som på att kategoriskt avslå dem.
    Se också förrförra blogginlägget om att EUs överlägset högsta asylinvandring inte hindrat Sverige från att ha EUs bästa ekonomiska utveckling de senaste tio åren."
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-02 23:25:41 följande:

    Du sitter och citerar någon bloggare som hämtar siffror direkt ur luften. Inger inte precis någon större trovärdighet. Jag har viss insyn och vet att 100 tkr/år och individ och år inte räcker långt alls. Bara köpta platser för nyanlända kostar för många kommuner 1500-2000 kr/dygn. 100 tkr räcker således till cirka 2 månader, inte 12 månader. Förra året uppgick asyl- och anhöriginvandring till cirka 80 tusen individer, inte 40 tusen enligt SCB. Etableringstiderna till arbetsmarknaden är långa. I snitt dröjer det 7-8 år innan vi når upp till 50% sysselsättningsgrad bland arbetsföra flyktingar. Det är långt ifrån den sysselsättningsgrad på över 80% som råder hos infödda svenskar. Hur man än räknar är invandringen en stor förlust för det svenska samhället.


    Bloggaren är forskaren Joakim Ruist som du säkert känner igen från tidigare inlägg.

    Hans trovärdighet är högre än din trovärdighet om du inte kan producera en lämplig utbildning o bakgrund.

    I en annan tråd avvisar du alla källor och kontrar med vad du tror som mer trovärdigt. Så är det naturligtvis inte trovärdigt.
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-03 01:05:11 följande:

    Jag presenterar statistik från SCB. Du hänvisar till en person som hävdar att invandringen är hälften så hög som officiella källor anger. Samma person hävdar att kostnaden bara är en bråkdel mot den faktiska kostnaden. Du får ursäkta, men då skiter jag faktiskt i vad han har för ev akademiska meriter. Han har redan förlorat allt vad trovärdighet heter.


    Jag presenterar hur SD räknade i för förra valet. De har knappast ändrat sig på den punkten inför detta val. Det är räknesättet som är intressant.
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-03 10:19:36 följande:

    ....och där är denna Joakim helt uppenbart ute och cyklar.


    Han presenterar bara hur SDs matematik fungerar. Åkessönerna cyklar alltså runt i cirklar menar du?
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-03 14:10:08 följande:
    Nej, jag hävdar att denna Joakim helt uppenbart är ute och cyklar eftersom hans siffror är totalt fel. Är ju bara att stämma av mot SCB:s officiella siffror.
    Du räknar nog äpplen och päron - från olika skördar dessutom. Fram med siffrorna  - som du brukar säga
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-03 15:20:15 följande:
    Har ju länkats otaliga gånger i tråden.

    www.scb.se


    Fram med siffrorna istället för en generell länk - beräkningen jag redovisar att Ruist gör är från förra valet. Kostnaden för invandringen är ca 1% av BNP då som nu enligt hans forkning. Dynamiska effekter ej medräknade.

    Du kan naturligtvis avvisa beräkningarna gjorda av en forskare som ägnar sin forskning åt vad invandringen kostar och kasta fram en generell länk till SCB - men det stärker inte din trovärdighet på något sätt efter om du 1. inte länkar till uppgifterna du hävdar finns 2. nyss sagt att dina åsikter väger mer än alla länkade referenser.
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-06-03 15:54:50 följande:
    www.scb.se/globalassets/sverige-i-siffror/niv...

    77515 stycken från de vanligaste länderna enligt SCB, vilket i praktiken innebär att det är ännu fler. Sedan kan man förstås diskutera om de 14.000 personerna som är svenska medborgare som återvandrat ska ingå eller inte, men det spelar egentligen inte så stor roll. Antalet är betydligt högre än vad Ruist anger i det material som länkats till tidigare. Därmed faller ju hans trovärdighet som ett korthus. Jag har heller inte sett hans påståenden länkas till någon/några källor. Det höjer inte heller trovärdigheten att bara kasta ur sig siffror.
    Februari 2018 - klart de siffrorna i sig inte gäller för ett matematiskt resonemang baserat på siffror från 2014. Hur kunde du missat att jag pratade om hur man räknar och inte vilka siffror man räknade med från vilket år.

    Trams 
Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?