Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    FDFMGA skrev 2017-04-11 15:42:03 följande:
    Så förnuftigt av Magdalena Andersson!

    Vi skulle få en polsk riksdag om riksdagsledamöterna skulle sätta löner för alla olika yrkesgrupper.

    Fast jag antar att det mer handlar om vanlig hederlig populism att de borgerliga partierna vill ha centralstyrning av lönerna och mindre att de vill skjuta den svenska modellen i sank.

    Trots allt anses väl Saltsjöbadsandan vara en starkt bidragande del i framgångssagan Sverige även bland borgerliga partier.
    Blir det mer av polsk riksdag om man bestämmer om polislöner än om man bestämmer om lärarlöner?

    Här har vi förresten ytterligare ett undantag som nyligen klubbats på S-kongressen:

    arbetet.se/2017/04/11/klart-om-arbetsklader-arbetsgivaren-ska-betala/

    Så här skriver partistyrelsen: "Arbetsmiljöverket kommer föreskriva att arbetsgivare alltid ska tillhandahålla de arbetskläder som behövs för att förebygga olycksfall och smittspridning, både för män och för kvinnor."

    Samtidigt ströks formuleringen att "tillhandahållande av arbetskläder är ett område för parterna att hantera".
  • K Markatta
    Dorian Ertymexx skrev 2016-08-14 14:58:35 följande:
    Hörde på nyheterna att antalet faktiska bilbränder i Malmö halverats, men antalet anmälningar ökat.
    Nu i påskhelgen har det varit ett flitigt anmälande:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/flera-brander-i-malmo-i-natt

    15 april 2017 13.41

    En brand utbröt vid femtiden på lördagsmorgonen på Bennets väg i Rosengård. En bil blev helt utbränd och två bilar som stod parkerade intill fick brandskador.

    Tidigare på natten, strax efter klockan två, brann en bil på Limhamnsvägen i Malmö.

    På lördagsförmiddagen, strax efter klockan tio, brann tre bilar på en utomhusparkering på Västra Kattarpsvägen vid Jägerso i Malmö.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brand-i-underjordiskt-garage-i-rosengard

    15 april 2017 13.43

    En omfattande brand bröt under långfredagskvällen ut i ett garage, som ligger under jorden på Von Lingens väg i Rosengård i Malmö. Totalt blev 23 bilar helt eller delvis skadade i branden, enligt polisen.
  • K Markatta

    Det kanske blir mindre intäkter från turism framöver? Amerikanska UD har gått ut med en varning för resor till bl.a. Sverige:

    travel.state.gov/content/passports/en/alertswarnings/Europe.html

    The Department of State alerts U.S. citizens to the continued threat of terrorist attacks throughout Europe.

    Recent, widely-reported incidents in France, Russia, Sweden, and the United Kingdom demonstrate that the Islamic State of Iraq and ash-Sham (ISIS or Da’esh), al-Qa’ida, and their affiliates have the ability to plan and execute terrorist attacks in Europe.

    While local governments continue counterterrorism operations, the Department nevertheless remains concerned about the potential for future terrorist attacks.  U.S. citizens should always be alert to the possibility that terrorist sympathizers or self-radicalized extremists may conduct attacks with little or no warning

  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2017-05-17 21:42:29 följande:
    För övrigt gör två forskare vid KTH slarvsylta av undergångsprofeten Sanandajis altenativa fakta.

    www.svd.se/allvarliga-brister-i-sanandajis-bo...
    Dessa båda filurer har varit ute och cyklat när de diskuterat liknande frågor tidigare, vilket exempelvis Finanspolitiska Rådet påpekade i följande debattartikel förra året:

    www.dn.se/debatt/repliker/fel-om-strukturomvandling-av-arbetsmarknaden/

    Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda den här gången.
  • K Markatta
    John22 skrev 2017-05-21 11:23:02 följande:
    Och KTH-pajaserna blir själva avrättade och nedmalda till köttfärs (fan vad coola vi är som slänger oss med såna här uttryck) av en annan nationalekonom www.svd.se/nationalekonom-sanandajis-bok-ar-i...

    Och detta är bara en av många som sågar Lööf och Martinssons sågning. Nu är ju bara frågan vem som ska såga sågarna av sågarna.
    Och Tino själv pulvriserar i sin replik den osakliga kritiken som Lööf och Martinsson kommer med:

    www.svd.se/sanandaji-kreativa-grepp-nar-forskare-kritiserar-min-bok

    Det mest anmärkningsvärda i angreppet är påståendet att det är "besvärande att fyra av fem källhänvisningar i boken inte hämtas från vetenskapligt granskad litteratur".

    När jag frågar dem medger Lööf och Martinsson att de bara jämfört min referenslista med en databas, Scopus. Detta är dock långt ifrån en komplett lista på "vetenskapligt grans­kad litteratur", utan exkluderar forskningsböcker, en stor del av den forskning som publiceras på svenska, SCB:s statistik, offentliga utredningar och annat.

    Ännu värre är att Lööf och Martinsson exklu­derat vetenskapliga artiklar som inte ­råkar finnas med i just denna databas. Min bok citerar exempelvis Gary Beckers toppublicerade artikel från 1968, som bidrog till att ge honom ekonomipriset till Alfred ­Nobels minne. Detta definieras som inte vetenskapligt granskat av Lööf och Martinsson, som också räknar bort forskningsartiklar av sina kollegor på KTH om de inte finns i just denna databas.

    Professor Jan Ekbergs ESO-rapport om invandring stämplas som ovetenskaplig, liksom Robert Putnams "Bowling Alone", Eli Heckschers banbrytande verk om Sveriges ekonomiska historia, Broken Window-teorin och andra klassiska verk. Lööf och Martinsson anser att det ur vetenskaplig synvinkel är "besvärande" att min bok citerar dessa källor, som visserligen är bland historiens mest citerade men som inte ingår i databasen de tittat i.
  • K Markatta

    svd.se/lindbeck-ygeman-bor-lasa-massutmaning

    Hur ska man orientera sig i debatten om man inte är ekonom, eller inte är insatt i den forskning som citeras i boken?

    Jag ställde frågan till Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi, tidigare rådgivare till flera svenska regeringar och en av Sveriges mest inflytelserika nationalekonomer under det senaste halvseklet.

    - Jag tycker det är obegripligt att de här två KTH-ekonomerna har gått ut med en sådan attack om oetisk verksamhet, när Sanandaji har gjort stora försök att belysa ett viktigt samhällsproblem, säger Lindbeck på telefon.

    - Sanandajis bok är den mest fullständiga sammanställning som gjorts av information från många olika källor om migrationsproblem i Sverige. Den är späckad med fakta och data. Han har skrivit en seriös bok, medan Lööfs och Martinssons kritik är obalanserad.

    Du var under många år rådgivare åt bland andra Gunnar Sträng och Olof Palme. Inrikesminister Anders Ygeman delade på Twitter kritiken mot Sanandajis bok …

    - Herregud.

    Vad skulle du råda Ygeman?

    - Att han skaffar sig rådgivare som kan bedöma en sådan skrift. Han skulle behöva läsa boken. Och låta debatten löpa utan att sprida ogrundade påståenden.

Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna