Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Enligt Europeiska kommissionens månatliga mätning är svenska folket nu mest benägna i Europa att spara. En övervikt på 60 procent av de svenska hushållen uppger att de troligen kommer att spara något under det kommande året.


    ? Det avspeglar att den svenska ekonomin befinner sig på ett helt annat plan än den i många andra europeiska länder. Den svenska ekonomin är stark och att hushållen har bra inkomster, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

    Källa: SvD

    www.svd.se/svenskar-bast-pa-att-spara-i-hela-europa/om/naringsliv


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    themia skrev 2015-12-06 10:00:04 följande:
    Från dagens ledare i DN

    www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-va.../

    Citat:
    "Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit med hela 52 procent mellan 1993 och 2014, rensat för inflation. Under samma period ökade befolkningen med 1 miljon, från 8,7 till 9,7 miljoner."

    "Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv."

    Ni som tjatar om att invandringen får Sverige att gå under, läs och begrunda
    Tror inte att den viljan finns, snarare vill de att det ska gå riktigt illa för Sverige, så det faktum att Sveriges ekonomi tuffar på riktigt, riktigt bra ses nog antagligen som en lögn som bäst bemöts med sagostunder av alla de slag.

    Det är knappast en tillfällighet att tråden inte håller sig till ämnet för din ts Solig
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Gung Ho skrev 2016-04-03 17:49:22 följande:
    Fast BNP i sig är ingen inkomstkälla, det är bara med jämn fördelning som den är en bra måttstock. Det är ungefär som att mäta hur ett företag går genom att titta på omsättning.
    Nej, självklart inte. 

    Men om de anställda i det stora företaget i högre grad än andra anställda på andra företag anser sig ha möjlighet att avsätta en del av lönen till sparande så har man kommit ytterligare än bit på väg. Om det dessutom är så att experter inom branschen anser att företaget har goda framtidsutsikter så fortsätter man vidare. Om dessutom företagets tillgångar osv...
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Gung Ho skrev 2016-04-03 21:39:17 följande:
    Fast oberoende hur mkt anställda kan sätta till sparande, så måste företaget gå med vinst annars är alla snart arbetslösa. Då tar de sparade pengarna snabbt slut.. Det är liksom grunden, och om experterna stirrar sig blinda på omsättningen så är omdömena inte mkt värda
    Javisst.

    Nu är jag inte ekonom och kanske inte du heller. Men om vi fortsätter med analogin AB Sverige med alla dess anställda, menar du då att vi inte gör ett vinstresultat? Det vill säga att Sveriges och svenskarnas tillgångar inte ökar mer i värde än vad våra sammanlagda skulder stiger.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Gung Ho skrev 2016-04-03 22:47:23 följande:
    Det är precis det jag menar, med kortare undantag. Det jag mest är emot är att saluföra politiskt motiverad och tolkad propaganda som neutral fakta. Tex som både TS och den artikel som citeras.
    Ok. Du menar att summan av Sveriges/svenskarnas tillgångar om man tar hänsyn till skulderna minskar, om jag förstår dig rätt.

    Jag har inte tillräckliga kunskaper för att avgöra om du i så fall har fel eller rätt. Jag vet att privatpersonernas nettotillgångar ökar, jag gissar att detsamma gäller företagens, kommunernas, landstingens, organisationernas, stiftelsernas och vad mer man nu ska räkna med. Att statens skulder växer innebär heller inte nödvändigtvis att tillgångarnas värde ökar mer.

    Hursomhelst, en intressant frågeställning: Blir AB Sverige med allt vad där ingår fattigare eller rikare?
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Gung Ho skrev 2016-04-03 23:29:35 följande:
    Vi lånar allt mer, där har du ökningen.. Stor del av kortsiktig BNP-ökning är offentliga utgifter, dvs inget som kan anses vara grund för att 'Sverige går som tåget' Jag menar inte att Sverige blir katastroffattigt, men det är inte det solskensläge som politiskt motiverade gärna rapporterar..
    Ja, jag vet att Sveriges statsskuld ökar.

    Men frågan är om Sveriges samlade tillgångar ökar eller minskar i värde.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2016-04-04 01:12:44 följande:
    I år räknar inte Riksgälden med att Sverige kommet öka stadsskulden. I fjol ökade statsskulden mindre än året innan.
    Ok.

    Hursomhelst. Ser man till AB Sveriges samlade förmögenhet så ökade hushållens med över 400 miljarder sista kvartalet förra året och uppgår nu till över 13 biljoner. Låt mig se det är alltså 13 tusen miljarder.

    Då kan man ju bara baxna inför tanken på övriga tillgångar Sverige har, företagens, kommunernas, statens med mera, med mera.

    Det går nästan oförskämt bra för Sverige :)
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-04-04 09:21:37 följande:
     
    Ett par fel man ofta gör i sådana här sammanställningar:

    Man räknar in bostaden beräknade värde i förmögenhet. Detta är direkt missvisande eftersom en bostad inte är likvida medel utan en funktion som man betalar för, nämligen skydd för elementen, värme, sovplats mm. Om man till exempel skulle bli arbetslös kan man inte sälja ett av sina badrum och klara sig med ett för att få loss pengar. Alltså kan en bostad inte räknas som förmögenhet oavsett dess fiktiva värde, eftersom det inte handlar om en tillgång som kan realiseras. Ju högre bostadspriser desto mer missvisande blir det, och de ligger ju som bekant väldigt högt just nu. Därför handlar mycket om ökningen helt enkelt om en rent fiktiv ökning av värdet på bostaden men som saknar koppling till verkligheten eftersom man till skillnad från exempelvis aktier inte kan ta ut vinsten och fortfarande ha någonstans att bo, undantaget väldigt specifika fall som att man flyttar från någonstans där många vill bo till en plats där väldigt få vill bo, men det säger ju sig självt att detta tillhör undantagen.  

    Man räknar med sammanlagda tillgångar trots att det är en liten del som äger majoriteten av förmögenheten. De allra flesta svenskar har betydligt större skulder än tillgångar, främst i form av bostadslån. 
    Ett märkligt resonemang, tycker jag.

    Ser jag till vår ekonomi utifrån ditt synsätt så är vi långt fattigare än kyrkråttor. Men om vi i stället hyr ut våra fastigheter och bosätter oss i en lägenhet så kan vi om jag tolkar dig rätt räkna in fastigheternas värde i våra tillgångar, alternativt att vi säljer dem.

    Jag anser nog att bankernas sätt att beräkna förmögenheter är mer relevant, särskilt som de ju också anger skuldkvoten - som för övrigt minskar.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-04-04 11:48:19 följande:
    Gå inte på den lätta.
    Vi lever inte i en socialistisk stat, så att prata om det som att alla svenskar blir rikare är helt fel. Det handlar istället om en liten andel svenskar som äger den allra största andelen av aktier och tillgångar. Att prata om att "svenskarna" är rekordrika är därför bedrägligt.
    Däremot så äger de flesta en bostad, så den uppgången är mer jämnt fördelad men helt meningslös i detta hänseende som jag skrev ovan.
    Mig veterligt har det aldrig funnits några socialistiska stater där rikedomen eller fattigdomen varit jämnt fördelad.

    Dessutom - hur de svenska hushållens förmögenhet på 13000000000000 kronor är fördelad kan man ju ha synpunkter på men det hindrar inte att hushållens sammanlagda förmögeenhet uppgåt till över 13 biljoner kronor.

    Jag håller inte med dig om att bostäder inte ska räknas som realiserbara tillgångar. Inte heller att man kan likna den privata och den kommersiella fastighetsmarknaden vid ett pyramidspel.

    Och uppenbarligen delar banker som SEB min uppfattning.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna