Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    KillBill skrev 2016-04-04 16:08:06 följande:
    Den främsta anledningen till att BNP ökade så kraftigt 2015 var att den Svenska exporten utvecklades så positivt.
    Och därefter hushållens privatkonsumtion om jag minns SCB:s redovisning korrekt.

    Mot bakgrund av att det går så bra för Sverige så kan man naturligtvis förvänta sig att såväl exportframgångarna som privatkonsumtionen bidrog till BNP-ökningen.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-04-04 16:30:37 följande:
    Kan du i så fall berätta varför bostad ska räknas som en realiserbar tillgång?
    Säg att jag och min familjs hus ökat 500 kkr i värde på två år, hur får jag loss de pengarna så att jag kan få startkapital till att starta ett företag?
    I staden vi bor i har vi inte råd att hyra en lägenhet som är tillräckligt stor utan köpa bostad är vår enda rimliga möjlighet.

    Att banken delar din uppfattning är föga förvånande då deras affärsidé som bekant bygger på att låna ut pengar, det förändrar dock inte det faktum att man inte kan sälja delar av sin bostad för att få loss pengar.
    Klart du kan få loss pengarna, men inte med mindre än att du gör något åt din boendesituation.

    Bor du i storstad och har hunnit en bra bit i din bostadskarriär så är det mycket stora värden du kan realisera. I värsta fall om du inte kan tänka dig att flytta ut på landet och köpa något billigare får du finna dig i att betala ett överpris för ett andrahandskontrakt. Men har du hunnit en bit i karriären så handlar det om mångmiljonbelopp du kan frigöra medan överhyran ligger på ett par tusenlappar i månaden.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-04-04 21:22:35 följande:
    Precis som jag skrev, det finns några undantag, de två viktigaste är att om du har en bostad som är alldeles för stor kan du byta till en mindre och därmed få loss en liten del av värdeökningen, dock inte allt eftersom den mindre bostaden också ökat i värde, eller så kan du flytta från en plats där många vill bo till en plats där få vill bo. 

    Men för de allra flesta, särskilt barnfamiljer som bor i hus, gäller inget av dessa undantag, och man kan således inte få loss kontanter annat än om man låter uppvärdera sin bostad för att öka på lånet, men det är fortfarande inte något vinstuttag det handlar om. 

    Det handlar i grund och botten om att vår civilisation blivit så dekadent  att vi numera tror att vi kan bortse från de grundläggande behoven för vår överlevnad: Värme, vatten, mat, skydd.
    En bostad tillhandahåller tre av dessa, och är alltså en grundläggande funktion för överlevnad som man inte kan välja bort med rimliga konsekvenser.

    Man är alltså inte förmögen för att man har tak över huvudet, lika lite som man är förmögen bara för att man har ett fast jobb med månadslön. 
    Man är helt enkelt beroende av en bostad för att överleva, och det spelar ingen roll vad man själv och alla andra låtsas att den är värd i kronor och ören. 
    Äger man däremot en fastighet som man inte bor i kan man se det som en realiserbar tillgång eftersom man inte är beroende av den för sin överlevnad.

    Men det hela har att göra med vanlig enkel psykologi, för det är självklart roligare att känna sig förmögen än att tvinga sig själv att se sanningen, dvs att man har mer skulder än tillgångar och egentligen är fattig som en kyrkråtta. 
    Vad gäller bostäder så finns det bara ett sätt att få ner priserna på bostadsrätter och därmed i förlängningen också på villor och det är att bygga billiga hyresrätter.

    Vi har rätt stora skulder på den bostad vi äger, men även med betydligt högre ränta och avskaffade ränteavdrag så skulle vi knappast hitta en motsvarande hyresrätt i samma område om det  ens fanns några. Borgerligt styrda kommuner fick ju privatiseringsfnatt under en period och slumpade bort stora delar av allmännyttan.

    Ja, systemet är orättvist. Vi har lägre månadskostnad än om vi hyrde lägenhet, dessutom kommer vi någon gång i framtiden att kunna sälja med ett antal miljoner i nettovinst.

    Det är ett system som gynnar de som har möjlighet att pytsa en tillräckligt mycket pengar för att kunna påbörja en bostadskarriär, men det är inget pyramidspel. I grunden beror utvecklingen av bostadspriserna på att folk måste bo och att det inte finns tillräckligt med alternativ till bostadsrätter eller villor.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-04-05 12:08:43 följande:
    Helt korrekt. Det finns dock inget som tyder på att det kommer att byggas billiga hyresrätter så länge man tjänar mer pengar på att bygga dyra bostadsrätter. 

    Det behöver i och för sig inte vara orättvist att man betalar mer om man hyr sin bostad i och med att då är det ju inte man själv som tar risken, vilket det är om man äger sin bostad. Dels risken för en värdeminskning, men även avsättningen av medel till skador och slitage ("reparationsfond") slipper man om ju om man hyr sin bostad. 

    Att man kommer att kunna sälja med vinst vet man ju aldrig säkert, utan däri ligger risken man tar med att äga sin bostad, till exempel om oförutsedda händelser  gör att man tvingas sälja i ett ofördelaktigt marknadsläge. 

    Läser ofta Cervenkas kolumn i SvD, och han har flera gånger påpekat att det i första hand inte är tillgången på bostäder som styr priserna, utan tillgången på billiga krediter, dvs låg ränta och lätt att få lån. Detta har blåst upp priserna till vad som bäst beskrivs som en bubbla. 
    Här finns lite grafer över hur bostadspriser och lån ökat mycket mer än reallönerna: 
    flutetankar.blogspot.se/2016/04/bostadsrattsp...

    Och därmed får jag tacka för mig i den har förvissa mycket intressanta diskussionen. 
    Jag är inte säker på att jag håller med, den här sortens jämförelser tar sikte på en inflationsekonomi där räntorna ligger på en helt annan nivå men utan att ta hänsyn till att i den ekonomin har man löneökningar som är anpassade till inflationen, inga 2,2 procent som industriavtalet.

    Jag tror att bostadsmarknaden fungerar som andra marknader, det vill säga den styrs av tillgång och efterfrågan och i och med att tillgången på bostäder är skral blir priserna höga.

    Vill man få ner priserna måste man börja bygge i en helt annan omfattning och då som du skrev i ett tidigare inlägg bygga billiga hyresrätter och gärna en och annan billig bostadsrätt också.

    Jag tror inte på skuldkvoter eller minskade ränteavdrag, de kan möjligen dämpa symptomen men framförallt kommer de att göra att folk i ännu större omfattning blir mindre benägna att byta bostad.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2016-04-06 14:09:08 följande:
    Det ljusnar rejält för finansminister Magdalena Andersson och statsfinsanserna. ESV:s nya prognos pekar mot en 44 miljarder kronor starkare budget i år, jämfört med bedömningen från i december. www.di.se/artiklar/2016/4/6/vilket-lyft-ander...
    Roligt!

    Det finns ett gammalt talesätt - att med en S-regering går börsen ner en dag och upp resten av perioden.

    Det stämmer väl inte riktigt, men det går bra, riktigt bra för Sverige, till glädje för oss sverigevänner.

    Solig
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-06 14:42:22 följande:
    Har du blivit rasist??? FörvånadGråterFlört
    Aha, du menar den sortens sverigevän som kan jämföras med en hundvän som skriker och skäller på sin hund vid de tillfällen han inte sparkar efter den.

    Nej, för fan - jag gillar det Sverige jag som finns här och nu Solig
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-07 15:12:15 följande:
    Jahaaa, du menar så! Du är alltså en sådan som SD skulle kalla "landsförrädare" alltså! smile5.gif
    Yep.

    Det är ju lite si och så med språkhanteringen på den fronten. jag tror att de egentligen menar att jag är en landsföreträdare - och det är jag ju iom att jag gillar SverigeSolig

    Jag kan ju inte gärna vara en förrädare av något jag aldrig varit en del av. Det Sverige SDarna är vänner till är lika verkligt och trovärdigt som en uselt berättad saga.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-07 19:12:37 följande:
    Ja? Och? Det är ju som med JV, de menar ju att vi alla är guds fiender eftersom vi följer djävulen. Att många av oss inte ens tror på dessa entiteter är liksom helt irrelevant för dem. De har sin verklighet och de ser allt utifrån dessa färgade glasögon. Samma med SD. De har sin egen lilla verklighet, efter vilket de bedömmer allt och alla.
    Ja, det är ju det som gör detta ständiga landsförrädarrapande så absurt och illaluktande.

    Man kan inte förråda något man aldrig varit en del av.

    Jag tror vare sig på JV:s eller SD:s varianter av Rikets sal.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Dorian Ertymexx skrev 2016-04-08 20:24:16 följande:
    Ändock skall de båda dömma dig!! :-P
    Hm, jag var faktiskt kompis med ett Jehovas vittne i högstadiet. Det var faktiskt nära att vi lyckades frälsa honom från ondo, det vill säga JV.

    Han brottades med svåra samvetskval och slets mellan vår rätt liberala syn på det mesta och JV:s stränga krav.

    Tyvärr lyckades vi inte fullt ut. Han och vi var för unga. Och vi fattade väl aldrig vilken utmaning det kan vara för den som får allt han tror på ifrågasatt av andras sätt att vara.

    Hoppas att han lyckades ta sig loss senare, det var en bra och nyfiken kille.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Gung Ho skrev 2016-04-10 16:55:36 följande:
    Ngn påpekade en gång följande i en artikel ang det 'lönsamma' med att ta emot flyktingar. "Om nu så är fallet, att flyktingar är en stor framtida vinst, varför står då inte alla länder i kö och slåss om att få så många flyktingar som möjligt?" Vi skall självklart hjälpa människor i nöd, tillfälligt eller permanent beroende på situation. Men att enögt försöka förvränga verkligheten är ytterst ohederligt. Det gäller både SD och diverse andra på motsatta kanten..
    Men förekommer det ens att någon påstår att vi tar emot flyktingar för att det är lönsamt, jag kan inte minnas att jag sett det annat än i form av den där gnälliga satiren SD-krigarna använder när de försöker imitera det de uppfattar som pk-tonen.

    Däremot är det vanligt att det påpekas att flyktinginvandringen inte tycks ha de katastrofala ekonomiska effekter som vissa påstår. 
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna