Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Ascendere skrev 2016-08-03 15:02:26 följande:
    Känns som det gått långt när inställda operationer för livshotande tillstånd bara avfärdas som "ensidig politisk propaganda".

    Fakta är att minst en planerad operation för ett livshotande tillstånd ställts in pga resursbrist vid Norrlands universitetssjukhus. Det i sig är anmärkningsvärt nog för att sätta igång en rejäl översyn över sjukvårdens behov kontra resurser.
    Där bör man också se hur man kan påverka behovet. Minskar behovet vid en minskad invandring? Ökar resurserna vid en ökad invandring? Osv osv
    Vad gäller den senare delen av ditt inlägg så kan man dels ställa frågan har de två länder i Europa, Sverige och Tyskland, som haft högst invandring en sämre utveckling än andra länder i Europa.

    Om de inte är så kan man fortsätta med att ställa frågan - har de en sämre sjukvård än andra länder i Europa.

    Min personliga åsikt är att det finns alltför stora skillnader regionalt i fråga om sjukvårdens kvalitet och dessvärre också socialt. När jag fick en smärre krämpa för någon månad sedan så använde jag mig av den sjukvårdsförsäkring min arbetsgivare betalar och fick tid hos specialist omedelbart.

    Ojämlikheten inom sjukvårdssystemen beror enligt mig inte på invandring utan på ett systemskifte där vi övergett socialdemokraternas gamla syn på att alla ska ha rätt till samma goda sjukvård.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2016-08-03 20:53:35 följande:
    Nu kan man läsa i tidningen om att sjukhuset har backat och att Solbritt får sin operation. www.aftonbladet.se/nyheter/artic le23274474.ab

    Lite kuriosa. För ca 30 år sedan blev jag vid två tillfällen efter varandra nekad operation på det sjukhus som nämns i artikeln. Vid bägge tillfällen fick jag beskedet inne på operationsavdelningen (några minuter innan operationsläkaren skulle ge mig bedövning).
    Skönt för henne!

    Och missnöjda  parkettgolvsgänget kan väl trösta sig med denna.



    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2016-08-04 08:32:21 följande:
    Detta helt utan hjälp från de som höhö:ar bort verkligheten med prat om stigande BNP, stillastående rödvinspriser och o-brända julgranar.

    I ett Sverige som har större intäkter än någonsin skickas folk hem för att dö trots att det medicinskt finns räddning för dem. 

    Det är hög tid att även höhö-gänget börjar ta problemen på allvar.


    Men inte är det några som höhö.ar bort verkligheten. Det är väl snarare så att det finns några som vänligt men bestämt försöker få dig att lyfta blicken från dina inte sällan helt missförstådda enskilda exempel.

    Som till exempel när KillBill hjälpte dig att förstå ett pressmeddelande från S i Stockholms Läns Landsting där du fått för dig att S ska satsa på parkettgolv på förlossningsavdelningarna. Han förklarade dels att pressmeddelandet var åtskilliga år gammalt och dels att du helt missförstått vad satsningen avsågSkrattande

    Så nog finns det folk som tar dina problem att greppa verkligheten på allvar.

    Inställda operationer är ingen ny företeelse - särskilt inte i semestertid - och heller inte unikt för Sverige. Det är heller inget unikt att personer försöker göra politisk propaganda av dessa och förmodligen inte heller unikt att man som jag tycker att detta är avskyvärt.

    Hursomhelst, så här säger man på sjukhuset:

    Kan medieintresset kring händelsen ha påverkat tidsprocessen positivt?


    – Vi kommer att erbjuda alla som blivit strukna den här veckan en snar operations tid. Oavsett om man medverkat i media eller inte.


     
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Anton Chigurh skrev 2016-08-04 23:14:17 följande:
    KillBill har väl för helvete inget bihang i skrevet !!!
    Horribelt.

    Svensk sjukvård när den är som bäst !!!

    Och Svea Rike påstås ligga i topp när det gäller sjukvård. Men men, det gäller kanske bara skadeskjutna högdjur.
    Men Arnold.

    Det här är inte tråden om tafsande - så nog tycker jag att du borde kunna låta bli KillBills skrev och i stället hålla dig till bihang i din närhet.

    ---------

    Vad gäller operationen så är det så att man i Sverige bedömer att det inte finns något hopp för den som har metastaserad bokspottcancer.  Det gäller oss alla, alltså det har inget att göra med vilken position i samhället man har.

    Det finns dessvärre cancerformer som ännu inte låter sig behandlas.

    Så här skriver Cancerfonden:

    En förutsättning för operation är att cancern inte har spridit sig utanför bukspottkörteln, exempelvis in i de större blodkärl som finns alldeles utanför bukspottkörteln eller gett upphov till metastaser, dottertumörer, i andra organ. 

    För min egen del blir jag lätt illamående över hur stor okunskapen är bland populistgänget när de försöker göra politisk propaganda av enskllda människors lidande.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Anton Chigurh skrev 2016-08-05 07:48:28 följande:
    Vad angav sjukhuset/läkaren/sjuksköterskan för anledning till att skjuta på din planerade op ??? 
    Det är inte alls särskilt ovanligt med inställda eller uppskjutna operationer, Arnold.

    Min mamma låg på operationsbordet för några år sen, iordninggjord med kateter och allt när de avblåste hela operationen. I detta fall när kirurgen tog beslutet att operationen var för riskabel mot bakgrund av den nytta den i bästa fall skulle göra.

    Hon blev lite besviken men inte gnällde hon om att det är invandrarnas fel eller något annat populistiskt utan hon beklagade bara att de inte kunde ha gett beskedet tidigare.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2016-08-06 02:20:27 följande:
    Nog för att Sverige egentligen kanske inte legat i topp vad gäller sjukvården någonsin men det börjar bli rätt uppenbart att förfallet accelererat rätt ordentligt bara det sista året.

    Nu handlar det inte om en uppskjuten höftoperation som man kan ta senare eller om sängar i korridoren utan nu handlar det om direkt tidskritiska och livsnödvändiga ingrepp som antingen skjuts på framtiden eller inte ges alls.

    Och detta i ett Sverige år 2016 där vi har större gemensamma intäkter än någonsin.

    Det här är bara prioriteringar.
    Nej. Bukspottscancer som spritt sig går inte att operera med lyckat resultat. Därför avstår man i Sverige från att operera utan behandlar den metastaserade cancern med livsförlängande läkemedel.

    Det är en ynkedom att skrikhögern gör politisk propaganda av detta med utgångspunkt från ett enskilt fall.

    Så här skriver Vårdguiden om cancer i pancreas med metastaser:

    Behandling


    Det kan gå att operera bort bukspottkörtelcancer om den inte hunnit sprida sig, men det är en stor operation och man behöver vara tillräckligt stark.


    Om cancern är spridd kan man inte bli av med sjukdomen, utan behandlingen går ut på att bromsa sjukdomen så gott det går. Man kan ibland få cytostatikabehandling, som även kallas cellgiftsbehandling, för att få lindring och må bättre.

    www.1177.se/Stockholm/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Bukspottkortelcancer/


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-08-15 13:39:31 följande:
    Det där är för övrigt ett begrepp inom statistik, eller rättare sagt den underavdelning av statistik som sysslar med manipulation därav, det kallas "cherry picking", dvs selektera ditt data eller din dataserie på ett sätt så att det stödjer din tes, i det här fallet "Antalet bilbränder är konstant eller minskar över tid".

    Den här metoden är bra att känna till eftersom den används flitigt i medierna (och även här på FL som synes) nuförtiden när man vill vissa att våldet i samhället minskar, att sexualbrott är konstant, asylinvandringen minskar osv osv.

    Ser man istället från till exempel 1985 och framåt ser det helt annorlunda ut. 

    Så tesen får därmed anses falsifierad och istället kan vi konstatera att antalet bilbränder visar en kraftigt ökande trend de senaste 30 åren, dock med vissa  variationer enstaka år som man i stort sett alltid ser i den här typen av mätningar. 
    Och den här tråden handlar om att det går bra för Sverige på en övergripande nivå.

    Bilbränder i Malmö är mot den bakgrunden ett utmärkt exempel på körsbärsplockning.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-08-16 14:30:23 följande:
    Det slår mig här att det vi kanske egentligen diskuterar är vad det innebär att det går bra för Sverige. 
    Att BNP-siffrorna på papperet ser bra ut anser i alla fall inte jag räcker som kriterium på att det går bra för Sverige som helhet, det finns en hel massa problem som växer hela tiden och med tiden kan komma att bli mycket allvarliga.
    Bilbränder är ett exempel. 
    Ja, förmodligen är det detta vi egentligen diskuterar, vår känsla av att utvecklingen går åt rätt eller fel håll och vad det i så fall beror på.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2016-08-17 10:24:05 följande:
    Jag kommer inte ihåg detaljerna. Det kan ha varit i en kommentar i en facebook-diskussion.

    Men i grunden handlar det ju om detta resonemang:
    cornucopia.cornubot.se/2012/12/konjunkturinst...

    .
    Eller såhär kan det ha varit, ungefär ...

    När glasmästaren lägger resurser på att byta en ruta så ökar BNP med X.

    Om han istället hade lagt tiden på att sätta in en ny ruta i ett nytt hus så hade BNP ökat med mer än X, säg 1,8 X.

    Att laga en trasig ruta ger därmed en de facto-förlust för BNP.
    Härligt resonemang som bygger på föreställningen att arbete och arbetsinsatser är ett statiskt fenomen, det vill säga att det nybyggda huset inte får någon ruta.

    En mer flexibel person skulle påstå att marknaden för byggtjänster är anpassningsbar och att både den trasiga rutan kommer att bli bytt och den nya kommer att komma på plats.

    Möjligen till priset av övertid, vilket i så fall ger BNP ytterligare en puff uppåt.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Ascendere skrev 2016-08-17 14:57:46 följande:
    Det verkar som att om man skrapar på ytan, finnas två frågor dolda i detta:

    1. Frågan om huruvida BNP är ett bra mått trots att krossade rutor eller brända bilar leder till högre BNP (alltså det finns andra värden som inte syns i BNP som går förlorade) 

    2. Frågan om huruvida krossade rutor faktiskt leder till högre BNP 

    Som jag tolkar det hävdar du att svaret på fråga 2 är ja, och möjligen även på fråga 1? 
    Finns det ens någon som anser att BNP är ett bra mått på ett lands välstånd eller utveckling.

    Jag är inte ekonom men sunda förnuftet säger att BNP skulle öka om några fick för sig att krossa ett enormt antal fönsterrutor. Ett skäl till att BNP inte säger så mycket om välfärd eller välstånd.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna