Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Padirac skrev 2023-04-25 20:04:05 följande:
    Det du redogör för är att det finns en politiserad syn på PS, det du redogör för är inte om PS är vänstervinklat eller inte.

    Du måste skilja på dessa två frågor - annars är du igen där jag med ditt argument kan visa att du inte ser opartiskt frågan om PS är vänstervinklat eller inte.

    det här har vi varit igenom och du vägrade då att redogöra för vad som är vänstervinklat annat än det var helheten eller någonting annat ospecifierat.  Det är inget annat än din politiserade syn på vad som är vänstervinklat.

    Ännu har ingen i tråden kunnat redogörta för hur de olika inslagen i PS ska vara formade för att inte vara vänstervinklade, hur de ska vara för att vara högevinklade, och på vilka kristerar det ena eller andra kan klasificeeras och kännas igen . Istället pratade du om att du inte hade nämnt olika temadagar....
    Jag vet inte om jag skall vara imponerad eller orolig över att du tydligen har koll på vad jag kan ha skrivit för kanske åratals sedan, jag har ingen aning om vad du syftar på med att "vi har varit igenom det här".

    Oavsett vilket så uppstår ju knappast en politiserad syn på PS ur intet, eller hur? Folk har haft en grund för att uppfatta PS som opartiskt om man står till vänster och partiskt om man står till höger. Jag tycker att detta är ett problem. Det finns definitivt åtminstone en stark korrelation mellan synen på PS opartiskhet och huruvida de verkligen är det även om det inte är identiska storheter.

    Om det nu är så att du menar att jag inte ser opartiskt på frågan om huruvida PS är vänstervinklade eller inte så måste du ju inse att exakt samma argument kan tillämpas på din egen syn på detsamma.
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-04-25 23:41:32 följande:
    Du behöver varken vara imponerad eller orolig för att jag kommer ihåg stora delar av vad du och jag diskuterat tidigare - jag anser att det är ett respektera såväl diskussionen som deltagarna i diskussionen.

    Om tillräckling många anser att månen är en ost eller jorden är platt eller att Atlantis huvudstad ligger någon halvmil norr om fyris ängar vid det som kom att kallas Östra Aros så betyder det inte på något sätt att det finns någon som helst relevans för hur det förhåller sig till sakerna i sig...  det är inte svårt att begripa.

    Korrelationen kan beskriva ett faktisk sakförhållande eller en politiserad syn på sakförhållandena.   Vilka belägg finns för det ena eller för det andra?

    Hittills har du inte visat några som helst belägg för det förra men använder dig av argument som bygger  på det senare, det är det som gör att din argumentation kan användas på din argumentation, men inte  på min argumentation.

    Jag har efter frågat belägg och argument som inte byggger åsikter - utan på faktiska förhållanden, faktiska undersökningar - såna finns det gott om och de visar om och om att det inte finns någon systematisk vänstervinkling i det PS producerar.  Däremot har PS att förhålla sig till demokratiparagrafen. Det uppfattas av alternativhöger och SD + deras fotfolk och vurmare som att PS är det de kallar vänsterliberalt kulturmarxistiskt. 

    Frånvaron av rasism, främlingsfientlighet, radikalkonservativa och etnonationalistska värdeomdömmen på händelser och skeenden gör inte PS vänstervridet. 

    Ännu har ingen i tråden kunnat redogöra för hur de olika inslagen i PS ska vara formade för att inte vara vänstervinklade, hur de ska vara för att vara högervinklade, och på vilka kriterier det ena eller andra kan klassificeeras och kännas igen

    Vad skapar den politiserade synen - den som inte kommer ur intet... så här säger Lars Anders Johansson, kulturskribent och tidigare chefredaktör på tankesmedjan Timbros tidning Smedjan ...

    www.reportrarutangranser.se/hoten-mot-public-service/  

    "Kritiken mot public service har flera spår. Ett av dem handlar enligt Lars Anders Johansson, kulturskribent och tidigare chefredaktör på tankesmedjan Timbros tidning Smedjan, om snedvridning av mediemarknaden.
     
    Digitaliseringen har lett till minskade reklamintäkter för privata medier. Därför borde public service inte med statliga medel konkurrera med nyheter på nätet eller med breda underhållningsprogram, enligt det marknadsliberala argumentet.
     
    Ett annat kritikspår är det om en upplevd åsiktslikriktning i public service. 
     
    ? Vi har sett en slags motreaktion från konservativa, marknadsliberaler, populister och nationalister, som reagerar på vad man uppfattar som en progressiv dominans, säger Lars Anders Johansson.
     
    Eller annorlunda uttryckt: Att public service är vänstervridet."

    "Det har länge funnits stort riksdagsstöd bakom idén om att public service ska ha ett brett programutbud. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har i dag bytt fot och förespråkar att uppdraget ska bantas. Skattemedel ska inte bekosta sport och underhållning, utan fokus bör ligga på den dyra, samhällsviktiga information som privat media inte vill eller kan erbjuda, menar de.
     
    På Moderaternas partistämma i fjol motionerade Stockholmsmoderaterna för att helt avskaffa public service, men fick inte med sig resten av partiet. I stället tillsattes en arbetsgrupp som ska mejsla fram partiets nya mediepolitik till år 2021.
     
    Det bör anslås ?avsevärt mindre? skattemedel till public service och kraven på opartiskhet och saklighet ska öka, med tuffare sanktioner vid överträdelser, lyder uppdraget. 
     
    Också Kristdemokraternas partistyrelse beslutade under hösten 2019 att ta fram förslag på hur public service framöver ska smalnas av. ?Public service är viktigt, och dess trovärdighet är inte betjänt av att sända krimskrams?, svarade KD:s kulturpolitiska talesperson Roland Utbult på en enkätfråga från SR:s Kulturnyheterna."
    OK, det var tydligen svårt att se bjälken i det egna ögat. Visst kan man hänvisa till en demokratiparagraf men ett opartiskt PS borde ju i så fall tillämpa den lika mycket på (v) som på (sd), vilket definitivt inte sker. Jag vidhåller mitt resonemang om logik i inlägg #6647.

    Uppenbarligen kommer vi inte längre, så vi drar väl ett streck här då.
  • Mentat
    KillBill skrev 2023-09-10 17:19:00 följande:

    Svenska Dagbladet (moderat) väljer att bekriva händelsen vid Karlstad universitet på samma sätt som SR och SVT...

    www.svd.se/a/15bJMM/hogerextrem-infiltrerar-kurs-pa-karlstads-universitet-inte-en-slump

    Kopplingen mellan det som har hänt i Karlstad och nazism är väldigt tydlig i SVDs artikel. 

    Citat:


    "Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet säger att det inte är nytt att högerextrema intresserar sig för utbildningsväsendet. I grunden finns en konspirationsteori som handlar om att kulturmarxism styr hela västvärlden, och då inte minst samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning, tillägger han.


    - Och så finns den mytiska föreställningen om Frankfurtskolan som grundades på 1930-talet, där flera av de ledande intellektuella var judar som tvingades fly Nazityskland på 1930-talet.


    Frankfurtskolans tänkande, den så kallade kritiska teorin, utgick framför allt från Marx. Inom ytterhögern pekas Frankfurtskolan ofta ut som ansvarig för kulturmarxismens påstådda dominans.


    - I deras föreställningsvärld dominerar kulturmarxisterna inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Och så vill man gärna leta bevis för att det är så, säger Christer Mattsson som inte ser det som en slump att en 7,5-poängskurs vid Karlstads universitet blir föremål för högerextremas intresse.


    - Tobias Hübinette är ju en väldigt känd forskare, och han forskar om det som kallas raskritiska studier, och det är ett ämne som de går igång på"


    Svd:s kultursidor är knappast moderatsympatiserande bara för att tidningens ledarsida är det. Borgerliga kulturjournalister är sällsynta.
  • Mentat
    KillBill skrev 2023-09-10 19:38:09 följande:
    Även om SVDs kultursida inte harb en moder prägel bör vi kunna vara övens om att SVDs kultursida inte är vänster..
    Absolut inte. Jag läser regelbundet deras kultursidor och det är ont om borgerliga synpunkter där men gott om vänsterinriktade!
  • Mentat
    Digestive skrev 2023-10-15 19:47:08 följande:

    Inte för att det är helt i linje med trådämnet men vill ändå ge en ros bland allt ris.

    Letade med ljus och lyckta efter en valvaka över valet i Polen på ett språk som jag förstår men hittade inte mycket att hänga i grannen (att bara följa med i text vore för tråkigt för min del).

    SVTPlay har dock fixat biffen redan i förtid och tänker sända en valvakan live 21:30 idag.

    Om någon mer vill se på valvakan så är länken här: https://www.svtplay.se/video/jqPpqpR/nyheter-direkt/valet-i-polen

    Mer av sådan här faktisk samhällsservice hade varit great!


    Också tämligen off topic i så fall men för att spinna vidare på din vinkling tycker jag att det är utmärkt att de sänder från riksdagen ibland, helt vanlig riksdagsdebatt utan att partiledarna behöver vara inblandade. Det är inte ofta jag tittar men jag tycker att det är en form av samhällsservice det med.
  • Mentat
    Anton Chigurh skrev 2023-12-30 04:13:01 följande:
    Kan bara hålla med här. Jag har helt slutat läsa  vederbörandes inlägg. 
    Det är ju litet trist bara att papegojan dödar alla försök till en seriös diskussion. Det finns iofs fler av den kategorin...
  • Mentat
    klyban skrev 2024-02-22 20:47:34 följande:

    Det mest intressanta, ja, det är att SVT/SR förblir opatriotiskt och sakligt.


    Freud ler i mjugg... Glad
  • Mentat

    Man kan ju göra ett alexanderhugg i den här evighetstråden av hårklyverier och förnekanden genom att studera vilka som driver tesen om public service' opartiskhet:

    De som med näbbar och klor försvarar denna tes är vänsterdebattörer.
    De som ifrågasätter den är borgerligt sinnade debattörer (finns ingen anledning att blanda in (sd) i frågan)

    Sedan kan var och en fundera över hur detta kommer sig och möjligen dra några slutsatser av det.

  • Mentat
    nattuw skrev 2024-04-11 19:30:16 följande:
    Vänstern är bara intresserad av döda barn när de döda barnen går använda för att kritisera Israel.
    Det var väl inte riktigt sant? Om döda barn kan användas för att kritisera USA så är vänstern också intresserad! Annars inte, givetvis.
  • Mentat
    klyban skrev 2024-04-17 17:02:41 följande:

    Vi hade en som berättade problemen med kärnkraft för Sverige, och där fick vi aldrig reda på vad som var för fel sakligt med analysen.


    Så de valde en ad hominem som att han hade fått pris för vara anti kärnkraft, men inte försökte dom sakligt beskriva vad som var för fel i det han sade.


    Och nu pratar vi inte ens om en enda bokstav.
    Jag gjorde slutsatsen där att de var medvetna varje ord stämde i analysen.


    Och om bias är att lyfta problem, så vad är det inte bias.


    Men vad ville du ha sagt med länken?


    Mentat skrev 2024-04-17 15:58:54 följande:
    Det var väl inte riktigt sant? Om döda barn kan användas för att kritisera USA så är vänstern också intresserad! Annars inte, givetvis.

    När mycket barn dör, så tas detta alltid upp som dåligt, men jag misstänker om inte alla döda barn tas upp och speciellt när det deras "fienders" fel, så är det enda hemska.


    Första delen är obegriplig och det är inte pga att jag skulle ha svårt att förstå svenska språket.
    Vi har inte sett några massiva demonstrationer mot varken det etiopiska inbördeskriget 2020-22 eller mot det i Sudan. Däremot demonstreras det ständigt på både gator, torg och internetforum mot Israel. Q.e.d.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?