Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Digestive skrev 2022-05-13 01:10:44 följande:
    Jag vet inga detaljer men SD har en mer återhållsam syn på könskorrigeringar än den svenska HBT-rörelsen och vill inte att bestämmelser om samkönade äktenskap förs på EU-nivå.

    Hur som haver så köper jag inga Det är fint nog här i sömmen! - klänningen ska aldrig få visas upp.-argument. För det är inga självklarheter med positiva engagemang överhuvudtaget gällande huvudämnet - HBTQ-personers rättigheter.

    Kampen för mänskliga rättigheter är inte en skyddad verkstad. Att slänga iväg virke för det inte är fint nog eller för att man råkar få sig en liten sticka i fingret slutar bara med 1) mindre att faktiskt jobba med och 2) en massa virke som man inte ens försökte göra finare.
    Okej, jag är inte så insatt och förstår inte allt här. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 06:44:54 följande:
    Inga andra medier har krav på sig att vara opartiska men det har Public Service.

    Att Aftonbladet är en vänstertidning är inte ett problem men när PS misslyckas med att vara opartiska (som vi ser i alla exempel i tråden) så är det är det en fara för demokratin. 

    Vi kan inte ha ett PS som sprider ut på främmande språk att en svensk partiledare vill att polisen ska döda muslimer och sedan, när de bli påkomna, "ber om ursäkt" inom citationstecken för att ironisera kring att de gjort "fel". Det är inte OK någonstans, på något sätt.

    -----

    Och för att bara svara på din fråga: förmodligen är ingen media 100% opartisk men den mest opartiska media jag känner till är nog lokaltidningens nyhetsrapportering. Frågorna där inbjuder helt enkelt (ofta) inte till att politisera och ämnesvalen blir vad de blir på grund av vad som händer i staden. Det är helt enkelt svårt att politisera en trafikolycka eller ett fynd av mögel på ett dagis.

    Men det gäller nyhetsrapporteringen - inte krönikor och ledarsidor, till exempel.
    Visserligen, men det är jättesvårt att vara helt neutral. Det finns nästan inte. I värsta fall kan det bli så krystat att det bara är jobbigt. Plus att det är risk att folk överkompenserar och så ser det ut som om de sympatiserar med andra sidan. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 08:54:53 följande:
    Som det är nu har Public Service tydliga vänstervinkel kallats "neutral" och alla försök att få Public Service att faktiskt vara mer neutrala och opartiska kallas "höger-drev".

    PS själva tycker att de är neutrala. Det behövs ingen utomstående granskning av deras rapportering på andra språk även om det kommit fram ett antal felaktigheter och dessa felaktigheter alltid är vinklade åt samma håll. Åt vänster.

    Det här är en kulturfråga.

    Vänsterfolk söker till journalistutbildningar. Högerfolk gör det inte. Väl inne på utbildningarna så bekräftar dessa vänster-folk varandras uppfattning om vad som är rätt, riktigt och, i förlängningen, "neutralt". Sedan, med alla journalister stöpta i samma form, så får vi den media vi får.

    Men PS ska vara opartiskt. Det är skillnaden mellan PS och annan media.
    Jo, det är klart att det är en kulturfråga. Jag kan ju tycka att indelningen i höger och vänster inte är så självklart längre. Det har blivit mer komplext. Och om du jämför svenska journalister med amerikanska så kommer de svenska alltid att se väldigt "vänster" ut. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 10:24:38 följande:
    "Vänster" är ett begrepp alla förstår. I sak kanske "GAL" är bättre men det är inte lika välbekant.

    I vilket fall är grundproblemet att dagens position till vänster om mitten kallas "neutral" och "opartisk". 
    Det handlar inte om att förstå, eller snarare, det har förändrats mycket. Din generation tycker på ett sätt, andra, t.ex. en äldre generation tänker annorlunda. Jag tycker t.ex. att skillnaderna har blivit mycket mindre. Jag menar, numera är de flesta partierna inte rent vänster eller höger utan de har lite av varje ändå. Av praktiska skäl, sunt förnuft. En del ideologiska delar har man inte hållit fast vid, eftersom de har visat sig vara ... inte så användbara.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 10:24:38 följande:
    I vilket fall är grundproblemet att dagens position till vänster om mitten kallas "neutral" och "opartisk". 
    Om du jämför med USA, ja. Om du utgår ifrån Sverige, nej. Då är det som kallas för neutral kanske just "mitten", genomsnittet.
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 11:09:53 följande:
    AndreaBD skrev 2022-05-17 10:43:19 följande:
    Om du jämför med USA, ja. Om du utgår ifrån Sverige, nej. Då är det som kallas för neutral kanske just "mitten", genomsnittet.
    Du behöver inte blanda in andra länder och kulturer. Vi har höger och vänster i Sverige också och PS ligger till vänster om mitten och detta kallas "neutralt".

    Eller: PS är GAL och detta anses neutralt.
    Nej, men egentligen är det inte jag som blandar in det, utan det verkar att folk som du gör det. Jag menar att Sverige är Sverige och här är det genomsnittliga mera "vänster" än vad det är i vissa andra länder. Jag menar att det ÄR åtminstone lite relativt.

    Dessutom - i Sverige finns det ju även frågor som andra länder skulle anse som verkligen vänster som i Sverige ALLA skulle hålla med om, även de partierna mest till höger.  Eller ser du något parti som vill ta bort skolmat eller inskränka barnomsorg, eller förbjuda abort eller ta bort hemtjänst? Mycket är så pass etablerat just för Sverige att det kan vara hur vänster som helst - även folk som är mest höger är så vana vid det att de inte kan tänka sig röra det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 11:55:25 följande:
    Det finns fortfarande ett höger och vänster i Sverige - oavsett hur den skalan förhåller sig till höger och vänster i andra länder.

    Höger och vänster är i huvudsak ekonomiska begrepp. GAL/TAN är egentligen bättre för att beskriva situationen.

    PS i Sverige ligger på GAL-sidan (vänstersidan) av den svenska mitten. Detta kallar de och deras supporters för "neutralt". 
    Men det är det jag säger.... kanske var jag otydlig. Okej, du kan säga att det ligger inte precis i mitten. Men om de allra flesta svenskar ligger på GAL-sidan och om motsatsen skulle innebära något som är rentav främmande för Sverige, varför skulle då PS med flit sätta på sig en mer konservativ stil, bara för att ligga i mitten av en allmän skala? 

    Folk skulle rentav missförstå. Då pratar man inte folket och samhällets språk. Det är som om du skulle ignorera religionen i ett muslimskt land. 
  • AndreaBD
    LaviniaLetitia skrev 2022-05-17 12:48:27 följande:
    Men även minoritetsuppfattningen måste ju få komma till tals! D.v.s. om det ens ÄR minoritetsuppfattningen. När det gäller massinvandringen t.ex., så är jag nämligen helt övertygad om att majoriteten under mycket lång tid har varit emot den. 

    När det gäller aborter har vi ett stort abortmotstånd i Sverige, även sådana som har den extrema åsikten att livet är heligt ända ifrån befruktningen. De får i princip aldrig yttra sig i SVT.
    Självklart. Och minoriteten hindras ju aldrig från att komma till tals. Men man måste ju inte inkludera det varenda gång. Poängen är att att du får yttra dig, även om du har en minoritetsuppfattning. Och om du t.ex. skriver insändare, så bestämmer ju tidningen själv vad de vill ta med. Och i regel vill de ta med sånt som många tycker, men även sånt som provocerar, som inte många tycker. Men du kan inte kräva att de MÅSTE ta med något.

    När det gäller abort så tvingar ingen DIG att göra det. Jag minns när Irland i början av 90-talet skulle införa skilsmässa. De som var emot tyckte att det skulle förstöra den traditionella familjen. Alla skulle skilja sig och vara otrogna..... Men poängen är: Om enskilda människor hamnar där, så måste samhället ge dem en chans att kunna ta sig ur den situationen. Bara för att andra är lyckligt gifta, så ska man inte tvinga de som inte är det att vara kvar i den situationen. Och om någon inte kan tänka sig få ett barn, men råkar bli gravida, så borde det också finnas en möjlighet. Så att de slipper gå till nån okvalificerad person som erbjuder det och riskera sitt liv. 
  • AndreaBD
    LaviniaLetitia skrev 2022-05-17 12:42:45 följande:
    Ta bara den här aktuella abortfrågan i USA. SVT levererar dag efter dag budskapet, att det är ett DÅLIGT förslag att förbjuda aborträtten. Folk som tycker tvärtom får aldrig komma till tals. Man får bara se dem på avstånd, och de beskrivs antingen som fanatiska högerkristna eller som en grupp äldre män som vill hålla kvar kvinnan vid spisen.

    Det är hela TONEN i det. De besöker någon abortklinik och intervjuar en kvinna som är på väg att göra abort, eller precis har gjort det. De säger saker som "hon får fortfarande göra abort, men HU så hemskt - om några veckor kanske hon inte skulle ha fått göra det längre!" De ifrågasätter inte hur kvinnan kunde hamna i den här situationen från början, vad hon kunde ha gjort i stället (använt preventivmedel, steriliserat sig, inte hoppat i säng med första bästa...), och vad hon skulle kunna göra nu i stället (ta hand om barnet med hjälp av stöd från den-eller-den hjälporganisationen - om hon ALLS behöver särskilt stöd, låta sin mamma ta hand om det tills hon känner sig redo, adoptera bort det till ett barnlängtande par...)
    Ähhh..... på det som du beskriver här - har du sett ett sånt inslag t.ex. på TV? - går det säkert 10 inslag på motsatsen. Jag menar såna där man ser hur amerikanska demonstranter skäller och förolämpar och ibland attackerar både kvinnor som vill göra abort och läkare och annan personal. Så jag tycker det är snarare snett åt andra hållet. Visserligen är inslagen inte gjorda i syftet att folk ska hålla med dessa, men det är det som visas mycket. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-17 12:48:55 följande:
    Hur många svenskar som identifierar sig som GAL eller TAN en mätning kan vi låta vara osagt men det har ingen betydelse för PS som ska vara opartiska. De ska ligga i mitten. Inte till vänster, inte på GAL-sidan.

    PS ska inte sätta fingret i luften och anpassa sig till om det blåser höger- eller vänstervindar. De ska vara neutrala och opartiska. Mellan höger/vänster. Mellan GAL/TAN.

    Jag menar att det inte är görbart med dagens journalister och den kultur de är utbildade och verkar inom.
    Varför skulle det funka i Sverige när det är helt onaturligt och inte funkar i något annat land heller? Man MÅSTE anpassa lite till vad mitten ÄR just här. Och det kan hända att det ligger lite mera till vänster. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 09:11:49 följande:
    Man måste anpassa sig för man säger själva att man ska vara opartiska. Enklast är att säga att "Nä, vi på PS behöver inte vara opartiska". Då rä allting löst. Men det är inte det man gör utan man låtsas om något annat.

    Mitten beror inte på hur många människor som står på endera sidan om den.

    Du väljer att räkna mitten utifrån där folket befinner sig just för stunden. Flyttar hela befolkningen åt vänster, då är "opartiskt" och "neutralt" längre till vänster. Flyttar befolkningen istället åt höger så kommer "opartiskt" och "neutralt" att vara till höger.

    Jag menar att opartiskt och neutralt mellan höger och vänster, mellan GAL och TAN, är en fix punkt oavsett var befolkningen står för tillfället.

    Och i vilket fall: när fyra av tio svenskar anser att PS är vänstervridet - då står inte PS i mitten av vare sig ditt eller mitt sätt att definiera mitten.

    Att nästan hälften av svenskarna anser att PS inte är neutralt, det är en ren katastrof, givet att PS säger sig vara opartiska och neutrala.
    Skillnaden är att du anser att det går att vara opartisk. Jag tror inte att det går. 
    Allt förändras hela tiden, även definitionerna av höger, vänster och säkert också av GAL och TAN. Eller så blir det nya definitioner. Visst förstår jag att du gärna vill ha något neutralt och pålitligt (som inte förändras så snabbt), och kanske överdriver jag med att tro att det ändras så mycket. Att det ändras står utom tvivel. Frågan är om det är en avgörande, kännbar förändring som går så pass fort att vi blir inblandade där. 
  • AndreaBD
    LaviniaLetitia skrev 2022-05-18 12:01:23 följande:
    Fast det tror jag inte att det gör. Det verkar så, just för att de vänsterliberala får mer utrymme i media. Men pratar man med folk ute i stugorna - särskilt efter att de fått ett par glas som lossar tungans band - så är det många som vill slänga ut invandrarna, göra det svårare att leva på bidrag, göra det svårare att skilja sig, sänka abortgränsen, införa hårdare straff (ibland t.o.m. dödsstraff), förbjuda homoäktenskap o.s.v.. D.v.s. klassiska högervärderingar. (OBS. att jag inte nödvändigtvis håller med om allt jag räknade upp, det handlar inte om vad jag personligen tycker.)
    Där håller jag inte med. Det verkar vara ett specifikt urval. Folk som jag umgås med tycker inte så. Och inte bara de som jag umgås med förstås, utan jag tycker man hör såna saker just av folk som är lågutbildade. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 11:59:30 följande:
    Jag har alltså varit övertydlig med att jag inte tror att det går att vara opartisk som det ser ut idag. Med nuvarande journalistkår och dess kultur och utbildning.

    Citat: "Jag menar att det inte är görbart med dagens journalister och den kultur de är utbildade och verkar inom."

    Men PS menar att de visst är det och att de ska vara det. Då är det upp till dem att vara det då också. Då kan man inte bedriva en journalistik som gör att fyra av tio kallar PS för vänstervridet.

    .
    Nä allt förändras inte hela tiden och inte så fort som du vill ge sken av. Vad som är vänster och vad som är höger är tämligen statiskt sedan 100+ år tillbaka. Värderingar, som i GAL/TAN förändras över tid, men långsamt.

    Det som däremot borde förändras, och det snabbt, är PS. Med 40 procent av folket som anser att de är vänstervridna ger de varje dag nya anledningar till deras snara reformering eller nedläggelse
    100 år tillbaka? Just vänster har förändrats väldigt mycket, tycker jag. Kommunism har man i princip slopat, socialism med. Det som då var den stora vänsterrörelsen är nu - på sin höjd - lilla vänsterpartiet. Eller bara en del av den. Den stora "vänstervridna" massan har väl inte så mycket likhet längre med Marx och Lenin och Rosa Luxemburg?

    Förresten så diskuterade en bra tysk journalist, Sebastian Haffner, i en bok att han tycker Hitler var mer vänster än höger. Just pga allt detta folkgemenskaps-tänk. Man märkte ju också att Östtyskland och dess organisationer var väldigt lik nazisternas. Okej, det kan man förstås undviker om man pratar om GAL/TAN. 

    Kanske menar PS då att de är så opartiska som möjligt? 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 14:53:04 följande:
    Att delar av den organiserade vänstern inte längre öppet kallar sig kommunister betyder inte att vänstern bytta samhällsanalys och samhällssyn.

    Den stora skillnaden på vänstern idag och vänstern för 100 år sedan är att vänstern idag lagt till identitetspolitiken men den vill fortfarande förstatliga produktionsmedlen och ha gemensamt ägande av desamma.
    .

    Var nationalsocialismen hör hemma i det politiska landskapet tar vi inte här. Det finns andra trådar. 
    Vi kan ju faktiskt få tycka olika där. :) 

    Men en sak .... vänsterpartiet är ju bara en liten clique. Och den ska man inte jämställa med alla som "bara" är socialdemokrater och liknande. De är nämligen INTE såna som ska förstatliga produktionsmedlen, utan bara lilla vänsterpartiet. Och jag tror inte att det ens är alla av dem. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 15:39:46 följande:
    "Socialdemokratin vill att varje människa som medborgare, löntagare och konsument ska ha rätt och möjlighet att påverka produktionens inriktning och fördelning, arbetslivets organisation och arbetslivets villkor."

    www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-partiet/ideologi

    Man använder bara finare, mer anpassade, ord för samma sak.

    "Den demokratiska socialismen"
    Men det är ju så flummigt. Det kan ju tolkas som att man ska ha fackförening, konsumentverk och skyddsombud. Och det har vi. Och det har väl ingen något emot, eller? 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 15:50:29 följande:

    "kooperativt ägande"

    "sociala företag"

    www.socialdemokraterna.se/download/18.12ce554f16be946d0461d18b/1568881590555/folkrorelsepolitiskt-program.pdf

    Nä, sossarna är inte lika tydliga utåt med det men grundideologin är densamma. Det gemensamma ägandet av produktionsmedlen.

    Och då pratar du bara om parti-vänstern. Vänstern som rörelse finns förstås till stor del utanför partierna också.

    ,
    Så nä, "vänster" har bitne förändrats särskilt mycket. Inte "höger" heller


    Så länge som sossarna har varit vid makten - om de hade tänkt genomföra något större, då hade de ju GJORT det. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-18 19:19:48 följande:
    Varje människa ska ha rätt att påverka produktionens inriktning, står det. Varje människa ska ha något att säga till om vad gäller företagens produktion. 

    Ja, det är "flummigt, om man vill kalla det för det, men andemeningen är ju kollektivt styre av företagen.

    Vi vet var vänstern kommer ifrån. Vänstern har bara bytt ord på saken men den har inte förändrats.
    AndreaBD skrev 2022-05-18 17:36:05 följande:
    Så länge som sossarna har varit vid makten - om de hade tänkt genomföra något större, då hade de ju GJORT det. 
    För de över 50% så ...

    .
    Så vänster och höger förblir vänster och höger. PS måste vara neutrala mellan dem. För att hålla oss till topic.
    Jag tolkar det inte riktigt så extremt. 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-19 06:30:08 följande:
    Nä, det beror ju på hur man tänker sig att "varje människa ska kunna påverka produktionens inriktning" rent praktiskt.

    Men i vilket fall är det samma grundideologi idag som för 100 år sedan.
    ATP? Fylla i en enkät? Alla är väl delaktiga på något sätt på sina jobb? 
  • AndreaBD
    Flash Gordon skrev 2022-05-19 11:58:30 följande:
    Produktionens INRIKTNING ... inte arbetsmiljö och likande.

    Men detta är ett sidospår. Vänsterns grundidéer är fortfarande desamma som för 100 år sedan. Arbetarens kontroll av produktionsmedlen. Detta ändras inte. 

    Alltså finns det ingen anledning för PS (som är trådens ämne) att anpassa sig efter var "mitten" av befolkningen befinner sig på höger-vänster-skalan just nu.

    Och även om det fanns orsak för PS att flytta "neutralt" och "mitten" beroende på var samhället står just nu så säger alltså fyra av tio att PS är vänstervridet - dvs står för långt till vänster om "mitten" - oavsett hur du definierar "mitten".

    Om inte PS kan ge sina nyheter från exakt "mitten" så borde de åtminstone för varje nyhet och vinklig från "vänster" ha en nyhet från "höger". 

    Nyhetsvinkeln på bristande resurser till dagis i kommunen kanske inte är att det behövs en skattehöjning. Vinkeln skulle kunna vara att kommunen borde omfördela pengarna från diverse bidrag till vuxnas aktiviteter till dagis istället.

    Som ett enkelt exempel.
    Det beror mycket på vad man jobbar med. Hos oss ingår det. Jobbar man med människor så tycker man till om inriktning, jo. 

    Som sagt, OM sossorna menade det så som du tolkar det - varför har de inte gjort det på alla dessa år?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?