Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    BBC lägger ned sin version av SVT:s "Barnkanalen" och flyttar istället materialet till nätet. Kort och gott: inga ungar tittar på linjär TV längre.

    inews.co.uk/opinion/the-sad-truth-is-that-only-nostalgic-adults-will-mourn-cbbc-children-dont-watch-terrestrial-tv-1655571

    Även andra BBC-kanaler flyttas ut på nätet med stora besparingar som följd.
    .

    Något för svenska public service att inspireras av.

    Nio miljarder om rået kan till en början bli kanske en fem-sex miljarder. Max.


    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-05-28 13:35:45 följande:
    Undrar vad en tv-kanal, en radiokanal och en webbsida skulle kosta ?
    Precis. EN linjär TV-kanal. EN radiokanal. EN webportal.

    Max.

    Plocka bort allt krimskrams och utländska gemensamma satsningar så kan du driva en sådan PS på någon enstaka miljard och du uppfyller ändå sändningsvillkoren för PS

    Men då blir det ingen Mello och inget "Sveriges fetaste hundar" och "Gift vid första ögonkastet".

    .
    Det är 2500 anställda på bara SVT. Tillkommer alla frilansare. Jag hittar ingen gemensam siffra för hela PS men säg kanske 5000 anställda totalt på alla tre bolagen: SVT, SR och UR.

    Det finns dö-kött att skära i.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-05-28 15:41:43 följande:
    I dessa så hade UR fått.plats , tillsammans med nyheter. Mer än så behövs inte.
    Det är 48 timmars linjära sändningar per dygn och obegränsat på nätet.

    Det räcker gott och väl till att uppfylla andan i PS uppdrag som det är definierat idag(*).

    "SVT [även SR, min anm] ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som omfattar allt från det breda anslaget till mer särpräglade programtyper. I detta ligger att tillhandahålla ett varierat utbud på det svenska språket."

    .
    Tillstånden för de tre PS-bolagen

    www.regeringen.se/4abd2c/contentassets/8c24422cf3ce41848af8d36a8983638a/tillstand-for-sveriges-television-ab-att-sanda-tv-och-sokbar-text-tv.pdf
    www.regeringen.se/4abd34/contentassets/8c24422cf3ce41848af8d36a8983638a/tillstand-for-sveriges-radio-ab-att-sanda-ljudradio.pdf
    www.regeringen.se/4abd4b/contentassets/8c24422cf3ce41848af8d36a8983638a/tillstand-for-sveriges-utbildningsradio-ab-att-sanda-ljudradio-tv-och-sokbar-text-tv.pdf

    .

    * = Sedan är det i tillståndet definierat hur många kanaler radio och TV som skall sända, men det är bara en siffra som kan ändras. Likaså finns det för vissa delar ett visst antal minimitimmar men även det är ju bara en godtyckligt satt siffra. Andan är att ha ett mångsidigt utbud men "mångsidigt" definieras aldrig.
    .
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Kort: PS ser bara ut som det gör idag för att det har organiskt utvecklats till detta och "man" är bara van med det.

    PS skulle kunna vara kraftigt bantat och ändå uppfylla tanken med PS  men då krävs det nog att man helt ödelägger dagens PS för att sedan börja om och då bara plocka in det som man anser nödvändigt.

    Nej, inget "Doobidoo" till att börja med. Bara om det finns pengar och sändningstid över.

    .
    Bara en sådan sak som att idag sitter SR och SVT i olika lokaler på samma ort och de delar inte ens på vare sig tekniker eller reportrar.


    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Rataxes skrev 2022-05-28 21:43:05 följande:
    För klybanisterna på forumet verkar det viktigaste vara att regimmedia gör av med så mycket pengar som möjligt. 
    Ja och det blir ju en självförstärkande utveckling. Man lastar bara på mer och mer och plötsligt anses detta "mer" vara helt oumbärligt för demokratin och samhället.

    Nuvarande tillstånd går ut den 31/12-2025.

    Avtalet skall omförhandlas under näste regering. Låt oss hoppas att det blir en blå-gul sådan. Kanske vågar de putta på villkoren och förutsättningarna en aning i alla fall.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Sten Berg skrev 2022-05-29 10:43:57 följande:

    Känns som om du inte riktigt har tänkt till här. Hur ska de då lösa om det är två idrottsevenemang samtidigt att direktsända? Låt säga att det går skidskyttetävling samtidigt som en tävling i alpint och de kan bara sända i en kanal?


    Eller att det går en tävling i VM-rally samtidigt som det är friidrotts-VM?


    Hur skulle de lösa det? Public Service är framförallt idrott. Den som påstår något annat har noll koll och saknar helt verklighetsförankring.  


    Streamat på nätet. Finns redan idag och kallas SVT Play.

    Finns här:
    www.svtplay.se/kategori/sport

    I precis detta nu kan du titta på världscupen i orientering live om du vill.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    Sten Berg skrev 2022-05-29 10:53:44 följande:

    Haha. Där visar det vilken dålig koll du har. Varför skriver du ens här när du bara gör bort dig själv genom att blotta din enorma okunskap?


    Alla sporter som SVT visar sänds inte på de sportkanaler du refererar till och jag som skattebetalare ska självklart kunna se de största idrottsevenemangen. Det är ett självklart krav för mig som skattebetalare.


    Public Service har inte råd, och ska inte lägga pengarna på, att köpa in rättigheterna för "de största idrottsevenemangen".

    Det är skattepengar det handlar om. De ska hanteras varsamt.

    Den position PS har nu där man snarare visar billigare och mindre kommersiella idrotter stämmer bättre med deras uppdrag än att lägga hundratals miljoner på att köpa in rättigheter för sådant som fotboll, hockey, formel 1, friidrott och OS.
    Blå och gul
  • Flash Gordon
    nattuw skrev 2022-06-11 00:17:35 följande:
    Alternativt att man lär skolbarnen läsa så att de kan ta till sig information genom det skrivna ordet. Men det kanske ses som en kränkning i den moderna skolan.
    Public service utbud har väldigt liten betydelse för skolarbetet idag. Tveksamt om ungarna en enda gång använder PS organiserat på skolan. Det mesta är, ännu, skriven text. Sedan är det nog Youtube.
     och speciella hemsidor.
    nattuw skrev 2022-06-11 00:24:36 följande:
    Jag betalar skatt och finansierar Public Service och JAG anser att det är självklart att mina skattepengar inte skall gå till att göda korrupta organisationer som FIFA och IOK.
    Sporträttigheter av den typen är sedan länge utom räckhåll för PS. Bättre då att PS fungerar som komplement och sänder sådant som volleyball och orientering som annars inte får plats i det kommersiella sport-utbudet. Där gör PS nytta.
    Blå och gul
  • Flash Gordon

    Ja jisses! Det har visst forskats också ...

    Vad SVT påstår

    "Public Service är varken höger eller vänster"



    .

    Vad rapporten säger:

    - Håkanssons analyser visar dels att vänsterpositioner var vanligast i alla undersökta medier [avser Rapports nyhetssändningar, min anm] under såväl 2010 som 2018, dels att TAN-positioner var vanligare 2018 jämfört med 2010.


    .

    Ett kapitel av sex behandlar PS opartiskhet, eller inte, och i det kapitlet står det ordagrant att "vänsterpositioner" (GAL) är mer vanliga än "höger" (TAN).

    Det står också att undersökningen enbart handlar om nyhetsprogram och specifikt under valrörelser samt att all annan verksamhet på PS inte är studerad.

    .
    Men SVT ger sig hela PS grönt ljus. Varken höger eller vänster.

    Någon har inte läst rapporten innan de rapporterar om den

    .
    www.nordicom.gu.se/sv/publications/public-service-en-svensk-kunskapsoversikt
    Blå och gul
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?