• Veroniqua83

    Tonårsbarnet går mig på nerverna!

    Är tillsammans med en kille som har 2 barn sen tidigare. En 7åring o en 13åring (killar). No biggie, tänkte jag i början. Men nu har vi varit tillsammans i över ett år och man blir ju mer o mer engagerad i barnen.

    Dom bor med oss varannan vecka.

    7åringen har extrem energi vissa dagar, andra dagar går allt bra.

    13åringen har under detta år gått från att va en slarvig unge, till en trotsig tonåring! Inget konstigt egentligen. Vi vet ju alla att den tiden kommer ;)

    Jag själv har inga barn sen tidigare, jag är inte speciellt van med barn då jag inte haft småsyskon eller nånting sånt. Men jag är sjukt princip-fast! Killen är lite slappare på det planet.

    Finns det fler här inne som sitter i samma våt som jag?

    Hur mycket får man liksom bestämma som plastmorsa?

    Jag har hamnat i flera gräl med 13åringen då han helt saknar respekt för vuxna, han är slarvig med pengar o värdesaker, o börjat bli riktigt dryg nu för han vet att vi båda blir besvikna på honom ofta för han inte sköter sig.

    Tips? Eller ska man bara låta han va o låta tiden göra sitt?

    Skriv gärna vad ni tycker. Jag vill gärna ha nån/några o bolla idéer med :)

  • Svar på tråden Tonårsbarnet går mig på nerverna!
  • Veroniqua83

    Jag o killen är överens om mycket. Dels har han sagt att det är helt ok för mig att säga ifrån om saker jag inte tycker är ok. Och om jag o den äldsta sonen grälar så låter han det va mellan oss och lägger sig inte i eller ställer sig bakom mig. Vi har i stort sätt samma synsätt på uppfostran, fast jag tycker inte att han fullföljer alla gånger.

    Du har säkert rätt i att det är hans sak att fostra, absolut. Det är svårt för en annan att anpassa sig bara :)

    O givetvis har jag o killen haft bråk som handlat om detta också. Men man får kanske lära sig o tagga ner lite.

  • Veroniqua83
    Birgitta02 skrev 2016-02-17 16:02:35 följande:

    Att sambon inte lägger sig i din uppfostran och att ni talat om det, är ju jättebra. Men vad tycker 13-åringen att du som "utomstående" (du är inte mamman) fostrar honom? Att ha två föräldrapar kan vara nog så traumatiskt. Har man dessutom FYRA vuxna (om nu mamman också har ny sambo) som skall uppfostra och lägga sig i måste ju vara skitjobbigt att anpassa sig till. Tänk dig själv.

    Vet inte hur man skall göra. Kanske ta ett snack med killen i lugn och ro. Inte när det är strider och konflikter utan när allt är lugnt? Han kommer fortsätta fippla ut. Men lugna härliga samtal sätter sina spår och ju mer tiden går så inser han att allt ni sagt stämmer ju. Och så plockar han in hjärnan där den skall vara (typ, när han fyller 18).

    Det är inte nån idé att förfasa sig. Ingen idé att gå i taket. Ingen ide att bråka och gräla. Om han skriker och smäller i dörrar, gör inte samma sak. Låt det hållas. Men när han lugnat sig - kanske dagen efter - så snacka med honom. Ju mer prat, desto mer fastnar. Så småningom. Men negligera inte. Då kan det tydas på ointresse för honom och hans göranden och låtanden. Att ni inte bryr er. Livsfarligt för en ung människa. Lägg er i. Visa intresse. Tjata lite om att han måste tala om var han är och vad han gör. Skitjobbigt för honom nu. Men han fattar sen att det är för att ni bryr er. Han kommer inte alltid vara så här. Men sänk er inte till hans barnsliga nivå. Var vuxna.


    Jag upplever det iaf som att tonåringen köper det. Vi "grälar" på ett helt annat sätt än va han o pappan gör. Vi kan även prata lugnt o sansat. Senast igår! Och efter det samtalet var allt frid o fröjd igen, alla blev på bättre humör.

    Han kan ibland komma till mig o berätta saker han gjort i skolan o.s.v både bra o dåliga. De dåliga sakerna skulle han aldrig berätta på det sättet till sin pappa t.ex.

    Pappan har inga direkt hårda regler för nån av barnen, så länge de sköter sig så får de hållas. Men t.ex när tonåringen börjar gå hem från skolan för att han säger sig ha ont i magen/huvvet varje vecka. Struntar i att äta skolmaten, slarvar bort mobil o pengar etc. Då blir man ju irriterad av att höra det. O vill att han ska skärpa sig. Men nu har det kommit till en gräns där han inte lyssnar på nån. Inte föräldrarna, inte mig, inte lärare. Han upplever säkert att alla bara klagar på honom. O han verkar inte förstå att det bara hänger på honom att det ska bli bättre. Frustrerande!
  • Veroniqua83
    FrökenKanSjälv skrev 2016-02-17 16:23:10 följande:

    Tonåringar!!! Det är som att det trevliga barnet man bodde med flyttat ut och in har istället ett hormonstint monster flyttat.

    Med det sagt så läser jag vissa saker i din trådstart som kan (men inte måste) bero på svårigheter. Tex att konstant tappa bort saker. Min yngsta kan verkligen inte hålla rätt på saker, vi köper ny mobilladdare flera gånger per år till henne. Hon försöker verkligen och stressar otroligt mycket över att få med sig rätt böcker till och från skolan. Det var faktiskt skönt för henne när hon fick sin ADD-diagnos, hon fick bekräftat att hon inte kan rå för att hon tappar bort saker.


    Haha ja! Jag har visserligen bara varit med i matchen strax över ett år men jag lyckades tydligen pricka in precis den tidsepoken där ungdomen gick över till tonåringsfasen :)

    Det ligger lite "överenergisk-het" i generna tror jag, samt att mamman har en del diagnoser. Så det är inte helt omöjligt att han har en släng av nåt som gör det svårt för honom att fokusera och komma ihåg. Även det lilla barnet går en utredning då han har svårt o sitta still o fokusera i skolan. Trots det så är det ju fortfarande irriterande tyvärr, även om man kanske får ha mer förståelse.
  • Veroniqua83
    FrökenKanSjälv skrev 2016-02-17 16:27:07 följande:

    Och, ja det är klart att han blir dryg när ni blir besvikna på honom. Det är hans sätt att orka med er besvikelse. Försök att se hans misstag som tillfällen för er att lära er tillsammans. Om ni vuxna står på hans sida och stöttar honom i hans lärande inför vuxenlivet så kommer han känna sig trygg och göra sin del av lärandet. Men om ni konstant blir besvikna så kommer han fortsätta att uppfylla era förväntningar (dvs fortsätta göra er besvikna).


    Det är nog mitt i prick på vad både jag och killen har svårt för. HUR ska man bemöta dessa saker om man inte visar sig besviken? Ok om det bara var EN grej. Det kan man ju ta. Men när det är så mycket som går snett så blir man ju rädd! Vi vill ju att han ska va schysst mot lärarna o göra som dom säger. Att han iaf kan försöka hålla reda på mobilen, inte handla upp veckopengen på en dag o sen ringa o tjata om mer. Han vet ju om allt detta men ändå så tycker han att det är värt o fortsätta.

    Har pratat mycket med mina föräldrar om hur man själv var som barn o tydligen hade dom inte dessa problem alls med mig o min bror :P Vi va lugna o beskedliga tydligen.
Svar på tråden Tonårsbarnet går mig på nerverna!