• ErikaST80

    Lämna tvillingar 10 minuter?

    Ett praktiskt problem: Hur har ni löst detta?

    Jag behöver slänga sopor, gå till tvättstugan i samma hus och snabbt ladda eller tömma en maskin eller hänga tvätt i torkskåp. Hämta deras barnvagn i barnvagnsrummet, eftersom den varken kan stå inne i lägenheten eller i trapphuset. Även ett jättesnabbt ärende till en jourbutik kan bli aktuellt, t ex för att köpa mjölk. Detta kan ta ca 10 minuter.

    Om tvillingarna sitter i ett barnsäkrat rum, t ex vardagsrummet, där vi säkrat alla dörröppningar med barngrindar, har säkerhetslås på alla skåp och fönster och tagit bort alla uppenbart farliga föremål som t ex krukväxter och prydnadsföremål - är det då ok att de är ensamma i lägenheten när jag går ifrån och gör ett ärende på max 10 minuter?

    Samma sak när de sover i barnsäkrat rum med stängd dörr eller säkerhetsgrind: Tycker ni att det är ok att gå ifrån i 10 minuter?

    Liknande frågor har kommit upp i andra trådar på FL, men där handlar det om enlingar som kan tas med i vagn eller bärsele, eller följa med till fots själva.

    Ni vet själva vilken stor "apparat" det är att klä och ta med tvillingar. För ett ärende på 10 minuter...

    Dessutom blir ärendet så mycket längre om barnen ska med  - och i vissa fall inte ens möjligt. Tvillingvagnen går inte in i tvättstugan utan en massa bök som i sig utgör en risk för barnen. Därinne måste man ständigt hålla ögonen på dem båda  - för tvättstugan är inte barnsäkrad. Att hämta en barnvagn med två lösspringande småbarn i ett flerfamiljshus är inte heller lätt och säkert  - är det inte bättre att själv hämta vagnen medan barnen sitter säkert i ett avgränsat rum?

    Om jag skulle ha tagit en dusch (med öppen dörr) eller gjort hushållsarbete i ett angränsande rum i 10 minuter - då skulle jag ju inte heller haft fullständig koll på dem. 

    Jag har funderat på detta sedan barnen var spädbarn och nu är de två år. Det har hänt att jag lämnar lägenheten kortare stunder för de situationer jag beskrivit. Vid dessa tillfällen har jag alltid med mig mobiltelefon och ser till att någon i närheten som har nyckel till lägenheten finns tillgänglig per telefon.

    Är detta ok tycker ni, eller hur har ni löst situationer som dessa?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-02-29 02:26
    Inlägget gäller enbart tvillingar!

  • Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?
  • Minza83

    Nä jag skulle Aldrig lämna barnen ensamma för att gå och köpa mjölk. Skulle aldrig våga!
    Vågar inte heller duscha när jag är ensam hemma med barnen då min 3åring gääärna hittar på allehanda dumheter ;) och min yngsta bara är 6mån gammal.
    Äldsta är snart 7&6år gamla.

  • ErikaST80
    Jemp skrev 2016-02-29 01:32:43 följande:

    Sjal/sele?


    Jag har aldrig provat tvillingsjal, men däremot enlingbärsele för ett av barnen. Men det löser inte problemet hur jag ska ta med det jämngamla syskonet.

    Tvillingsjal/tvillingbärsele var aldrig aktuellt eftersom jag knappt kunde lära mig lyfta i och ur ett barn i sele.
  • ErikaST80
    Minza83 skrev 2016-02-29 01:32:59 följande:

    Nä jag skulle Aldrig lämna barnen ensamma för att gå och köpa mjölk. Skulle aldrig våga!
    Vågar inte heller duscha när jag är ensam hemma med barnen då min 3åring gääärna hittar på allehanda dumheter ;) och min yngsta bara är 6mån gammal.
    Äldsta är snart 7&6år gamla.


    Jo, jag förstår Minza83! Så gamla barn skulle jag inte heller lämna ensamma hemma.

    Jag känner att jag behöver förtydliga min fråga: Min fråga gäller enbart tvillingar (eller trillingar, fyrlingar för den delen...) under tre år, och inte deras äldre eller yngre syskon, för det förstår jag att man måste hantera på ett annat sätt.

    Jag menade två jämngamla barn på högst tre år som inte klarar av att gå bredvid mamman - med eller utan sele. Tvillingar som är under tre år och "inte har något förstånd" drar oftast åt olika håll i sina selar och därför klarar jag inte att "valla" dem ner i tvättstugan etc på ett säkert sätt. Det är ju inte bara barnen jag ska hålla i utan även en kasse med sopor, tvätt t ex. Att ta med sig två tvååringar ner till barnvagnsrummet är riskabelt och känns inte bra, men jag gör det allra oftast ändå nu när de blivit så stora trots fallrisk för barnen i trapphus och klämrisk i hiss och dörrar. Det är ju två små individer som rör sig och ska bevakas av mig!

    Att "lämna dem ensamma" handlar om att ha små jämngamla barn under tre år i ett stort men barnsäkrat område i hemmet. Treårsgränsen är inte definitiv, utan måste bedömas efter barnens "skicklighet".

    Äldre barn kan lätt öppna säkerhetsgrindar och ta sig in i köket t ex, så därför är det inte aktuellt. Äldre barn kan man ju å andra sidan ta med sig till soprum, tvättstuga och affär på ett enklare sätt, så då är det ju inget problem.
  • Lemt77

    Nej jag lämnade aldrig mina tvillingar själv. Inte ens för att köpa mjölk på macken som ligger ett litet stenkast från mitt hus.

  • Lemt77
    Lemt77 skrev 2016-02-29 05:21:09 följande:

    Nej jag lämnade aldrig mina tvillingar själv. Inte ens för att köpa mjölk på macken som ligger ett litet stenkast från mitt hus.


    Fortsätter lite.. Jag är en sån som tänker ut alla faror,, tänk om nåt händer dig när du springer iväg, nåt som hindrar dig att komma tillbaka fort. Och även hemma hos de små, mkt kan hända på 10 minuter.
  • Anonym (Dubbelmamma)

    Slänga sopor gör jag, men längre än så brukar jag inte gå ifrån mina treåringar. En gång låg de och sov när jag var tvungen att gå ner till porten och släppa in ett bud längst ner i trapphuset - det gjorde jag med ångest! (Helt onödigt, de sov såklart lika gott när jag kom tillbaka).

    En idé kanske kan vara att du använder babymonitor? De flesta riktiga har inte så lång räckvidd, men du kan slå på skype på en dator i rummet med barnen och sen ringa till skype på din mobil.

  • Gizmo

    Har inte tvillingar, men jag skulle aldrig lämna de ensamma i 10 minuter!
    Det tar alltid längre tid än man tror att göra många saker under kort tid. 

  • modsey

    Nej aldrig.

    Till postlådan eller slänga sopor max. Men aldrig att jag lämnade mina tvillingar själva längre stund än så .

    Sorry men mitt råd är helt enkelt att planera dagarna bättre ....

  • Anonym (Nja)

    Helt ärligt så hade jag inte lämnat dem sådär.

    Är du ensamstående?

    Annars hade jag sett till att boka tvättid när mannen är hemma. Soporna kan tömmas efter mannen kommit hem. Han kan handla mjölk på vägen hem. Osv. Alternativt gör du alltihop tillsammans med barnen som del av att gå ut och leka en stund.

    Dessutom brukar de dör 10 min lött bli mycket mer...

Svar på tråden Lämna tvillingar 10 minuter?