• Anonym (Fobi)

    Matförgiftad av gammal bea?

    Har kräkfobi och brukar ha störtkoll på bäst före datum på allt.

    Åt idag lomanders beasås. Tog kanske en tesked-en matsked innan jag upptäckte att den gick ut 2 mars! Den var oöppnad.

    Hur stor risk att bli sjuk är det?

  • Svar på tråden Matförgiftad av gammal bea?
  • Anonym (Lugn)

    Noll risk skulle jag anta. Bäst före betyder inte att den är dödlig dagen efter. Sista förbrukningsdag bör man dock följa.

  • IsDimma
    Anonym (Lugn) skrev 2016-03-05 18:16:05 följande:

    Noll risk skulle jag anta. Bäst före betyder inte att den är dödlig dagen efter. Sista förbrukningsdag bör man dock följa.


    Typ så
  • Mael08

    Har den stått i kylskåp? Och den var oöppnad? I sådana fall är risken noll.

  • Anonym (Fobi)

    Den stod i kylskåpet och var oöppnad.

    Usch. Varför kolla jag inte?

    Idiot!

    Ångest på hög nivå nu.

    Hoppas ni har rätt.

  • Anonym (Fia)

    Ungefär exakt lika stor eller liten risk som för ca en vecka sedan. Hållbarheten på de såserna är riktigt riktigt långa, så för att det skulle ske måste det ha blivit något fel i fabriken med just den burken och där kontaminerad, då hade de bakterierna redan haft gott om tid att växa till för redan en vecka sedan. Annars är nog värsta som kunde hända att fettet härsknat, men det blir du inte matförgiftad av även om det då skulle smaka och lukta riktigt illa. 

    Däremot är det ju en del som inte tänker på att de inte håller till bäst före datumet om de öppnats. Men som i det här fallet oöppnad så är det i princip lika med noll och som sagt om det var någon risk så hade den funnits där redan för en vecka sedan eller så. 

    Sluta noja, den där ångesten är helt omotiverad. Det är långt lång långt större risk du blir matförgiftad av t ex salladen än en oöppnad förpackning sås. 

  • Påven Johanna

    Emetofobiker spyr ju aldrig så även om såsen vore 727 år gammal och injicerad med något potent ännu inte upptäckt magsjukevirus eller någon bakterie så skulle du ju ändå hellre ligga och tvångssvälja än du skulle spy, så varför oroa sig för något som aldrig kommer hända.

  • Anonym (omg)

    Ursäkta men det låter helt hysteriskt! Med alla konserveringsmedel så håller säkert såsen ett par månader till. Kan man alls av att äta div. konserveringsmedel och annan skit så borde ett par dagar över tiden, utan att vara öppnat,inte vara ett problem.

  • MaskenMajken

    Den andra mars är ju bara häromdagen! Vi och våra barn äter mat som passerat bäst-före-datum ganska ofta (särskilt grädde, den hinner vi aldrig slurpa i oss i tid). Man får använda sunt förnuft, sina ögon, sin näsa och tunga och kolla om maten är ok.

    Jag bedömer det som försvinnande liten risk att din bea skulle varit dålig.

  • Lucius Vorenus

    För att sätta det hela i perspektiv så åt jag en sås igår som gick ut i början av november i fjol.

  • klyban
    Anonym (Fobi) skrev 2016-03-05 18:09:51 följande:
    Har kräkfobi och brukar ha störtkoll på bäst före datum på allt.

    Åt idag lomanders beasås. Tog kanske en tesked-en matsked innan jag upptäckte att den gick ut 2 mars! Den var oöppnad.

    Hur stor risk att bli sjuk är det?

    LoL, nä


    Den håller säkert minst 1 månad efter detta datum oöppnad.
    Öppnad så inte mycket kortare.

    Vad folk inte förstår med detta datum som står på förpackningen.
    Är att detta är bara ett uppskattat datum, där man garanterar varans kvalitet.
    Den faktiska hållbarheten är ofta dubbelt så lång som perioden är på varan.
    Finns undantag givetvis, men lukta och smaka.
    Så kommer man sällan få dåliga saker i sig, det är bara skaldjur och lite andra saker som inte luktar innan de är dåliga.

  • Anonym (industrihemlighet)

    Bäst-föredatum sätts med marginal. extremt bred marginal. Några exempel:

    Mjölk - håller minst en vecka efter bäst före-datum i en kyl med +6 grader oöppnad. Öppnad håller den mist 4 dagar.

    Smör - Håller minst en månad efter bäst före-datum i kylskåp.

    Ägg - Håller minst 3 veckor efter bästföredatum på diskbänken. I kylen snackar vi minst det dubbla.

    Andra mejeriprodukter som creme fraiche, smetana, gräddfil, yoghurt mm håller också och mognar ett par veckor innan de blir dåliga. 

    Ost kan man med fördel köpa en stor, billig mild ost och stoppa ett svalt rum i källaren och glömma bort ett par månader. Möglet på osten skär man sen bort och så får man en mindre, mellan- eller vällagrad ost.

    Färdiga såser (som i TS) - håller minst 2 veckor efter bäst föredatum i kylen om den är öppnad. Säkert minst en månad om den är oöppnad.

    Glaskonserver håller minst ett halvår efter bäst-före om de är oöppnade.

    Plåtkonserver håller i minst 5 ÅR! Står de i sval kan de hålla 25-30-50 år.

    Mjöl, gryn, socker och siraper lika som plåtkonserver. Det värsta som händer är att sirap sockrar sig. Och så kan det förstås börja gå or i mjölet, vilket inte är så trevligt.

    Så, TS. Du kan vara lugn.

  • Pentra
    Anonym (industrihemlighet) skrev 2016-03-06 18:15:20 följande:
    Bäst-föredatum sätts med marginal. extremt bred marginal. Några exempel: Mjölk - håller minst en vecka efter bäst före-datum i en kyl med +6 grader oöppnad. Öppnad håller den mist 4 dagar. Smör - Håller minst en månad efter bäst före-datum i kylskåp. Ägg - Håller minst 3 veckor efter bästföredatum på diskbänken. I kylen snackar vi minst det dubbla. Andra mejeriprodukter som creme fraiche, smetana, gräddfil, yoghurt mm håller också och mognar ett par veckor innan de blir dåliga.  Ost kan man med fördel köpa en stor, billig mild ost och stoppa ett svalt rum i källaren och glömma bort ett par månader. Möglet på osten skär man sen bort och så får man en mindre, mellan- eller vällagrad ost. Färdiga såser (som i TS) - håller minst 2 veckor efter bäst föredatum i kylen om den är öppnad. Säkert minst en månad om den är oöppnad. Glaskonserver håller minst ett halvår efter bäst-före om de är oöppnade. Plåtkonserver håller i minst 5 ÅR! Står de i sval kan de hålla 25-30-50 år. Mjöl, gryn, socker och siraper lika som plåtkonserver. Det värsta som händer är att sirap sockrar sig. Och så kan det förstås börja gå or i mjölet, vilket inte är så trevligt. Så, TS. Du kan vara lugn.

    Precis så är det! Bra skrivet! Och jag har ätit öppnad kylskåpsförvarad bearnaisesås där bäst före-datumet gått över med månader och har inte blivit sjuk för det. Man skall använda sina sinnen; ser det bra ur, smakar bra och luktar gott så brukar det absolut inte vara någon fara. Jag har tom. i obetänkt hast tagit en och annan sked av någon mycket vääl utgången dressing, som verkligen inte varit duglig längre, och som både smakat plast och jäst, men aldrig blivit det minsta sjuk eller konstig i magen. ... Så, TS, inget att noja sig över. ... Med vänlig hälsning, Pentra
  • Anonym (Fobi)

    Är löjlig och äter inget som passerat bäst före datumet, och litar inte på mig själv vad gäller lukt och smak

  • klyban
    Anonym (industrihemlighet) skrev 2016-03-06 18:15:20 följande:
    Bäst-föredatum sätts med marginal. extremt bred marginal. Några exempel:

    Mjölk - håller minst en vecka efter bäst före-datum i en kyl med +6 grader oöppnad. Öppnad håller den mist 4 dagar.

    Smör - Håller minst en månad efter bäst före-datum i kylskåp.

    Ägg - Håller minst 3 veckor efter bästföredatum på diskbänken. I kylen snackar vi minst det dubbla.

    Andra mejeriprodukter som creme fraiche, smetana, gräddfil, yoghurt mm håller också och mognar ett par veckor innan de blir dåliga. 

    Ost kan man med fördel köpa en stor, billig mild ost och stoppa ett svalt rum i källaren och glömma bort ett par månader. Möglet på osten skär man sen bort och så får man en mindre, mellan- eller vällagrad ost.

    Färdiga såser (som i TS) - håller minst 2 veckor efter bäst föredatum i kylen om den är öppnad. Säkert minst en månad om den är oöppnad.

    Glaskonserver håller minst ett halvår efter bäst-före om de är oöppnade.

    Plåtkonserver håller i minst 5 ÅR! Står de i sval kan de hålla 25-30-50 år.

    Mjöl, gryn, socker och siraper lika som plåtkonserver. Det värsta som händer är att sirap sockrar sig. Och så kan det förstås börja gå or i mjölet, vilket inte är så trevligt.

    Så, TS. Du kan vara lugn.

    Mjölk, ägg och smör, är extremt tacksamma råvaror.
    Luktar de gott och smakar gott, så är det bara att äta.
    Det bästa är att de luktar riktigt illa när de är dåliga, så omöjligt att missta sig.

    Creme fraiche håller lätt ½år efter bäst-före-datum oöppnad(utom Willy´s garant av någon konstig anledning).
    Det värsta med fraichen är att den bara blir godare och godare desto längre man sparar den.


    Oöppnad ost i kyla i en bra förpackning(ej gasförpackade ostar), håller i åratal, och samtliga utvecklar sig till att bara bli godare och godare.
    Vet en del som alltid har 3st hushållsostar de tar till jul, där de tar en varje jul som då är 3år.
    Och smakar helt jävla fantastiskt, sen köper de en ny varje år.

  • klyban
    Anonym (Fobi) skrev 2016-03-06 20:20:14 följande:
    Är löjlig och äter inget som passerat bäst före datumet, och litar inte på mig själv vad gäller lukt och smak smile4.gif

    Jo, måste hålla med dig om detta, du är mycket löjlig.
    Bäst-före-datum är inte till för att berätta om maten är dålig.
    Har funnit att det enda bäst-före-datumet som brukar signalera att det är dax att slänga eller inspektera nog.
    Är vakuumpackat fläskkött, som har en jävla förmåga att börja lukta illa nära inpå detta datum .

    Detta bäst-före-datum, är den största scammen som någonsin hittats på.
    Då det lurar folk att slänga 100% ätbar mat, men smak i behåll.

  • Anonym (Fia)

    När det gäller mjölk tycker jag faktiskt den ofta brukar smaka lite unket redan innan bäst före om den är öppnad - men då har jag väldigt känsligt smaksinne för smakförändringar. Men otjänlig som att man skulle kunna bli dålig är den ju knappast inte. 

    Vissa saker ska man dock akta sig lite på, framförallt charkuterier och skaldjur - där kan det lätt bli dåligt även innan bäst före. Oöppnad chark som är dålig innan är dock oftast bara lite sur och osmaklig, och inte nödvändigtvis något man blir dålig av.

    Generellt är bäst före en ganska dålig guide, den ska vara med rejäl marginal, men ibland är den faktiskt för långt tilltagen - så man måste hålla lite koll själv *också*. Det missas ofta när folk vill tala om hur långt vissa saker håller efter datumet, en del varor stämmer det inte alls för. Saker kan också vara smittade och därmed dåliga tidigare också. De mest välkända exemplen bland frusna bär, ruccola och köttfärs som det är larm regelbundet om. 
    Så att koppla en fobi till detta datum blir väldigt irrationellt, bästa sättet är att se till att lära sig mer, vad som är tecken på att en vara inte är riktigt tjänlig då det skiljer från vara till vara samt vilka varor som kan vara dåliga utan att man märker något alls. 

    Apropå cremé fraiche så kan jag inte hålla med om något halvår - haft flera som möglat tidigare än så oöppnade och handlar inte på willys, men det är en typisk vara där man med syn, lukt och smak lätt kan avgöra om den är ok. 
    Det gäller i princip alla mejerivaror, dock kan man behöva var uppmärksam på att "lång hållbarhets grädde" (där bäst före verkligen bara gäller oöppnad förpackning, öppnad håller den inte längre än vanlig, samma gällande mjölk av den sorten) där den generellt inte surnar som förväntat utan ruttnar, så smak och luktförändringen är inte den förväntade - de bakterier som normalt gör att grädde surnar (sur grädde är utmärkt att laga mat med och är ursprunget till smetana och creme fraiche och liknande - ruttnande grädde ska slängas) är oftast avdödade i processen som ger den långa hållbarheten. 

    Men har något en bäst före på flera månader eller ännu mer så kommer det aldrig spela någon roll med några dagar hit eller dit, är den dålig några dagar efter bäst före var den det en vecka innan också. Men man ska tänka på att det alltid gäller oöppnad förpackning och obruten kylkedja. 

    Charkuterier, köttfärs och skaldjur ska man ta det säkra före det osäkra och använda med marginal åt det kortare hållet. Mejerier och ägg märker man tydligt om de är otjänliga (om man inte är halvblind i kombination med helt oförmögen att känna smak och lukt av mögel - känner en sådan som kan äta mögligt bröd utan att märka)

  • Påven Johanna
    Anonym (Fobi) skrev 2016-03-06 20:20:14 följande:

    Är löjlig och äter inget som passerat bäst före datumet, och litar inte på mig själv vad gäller lukt och smak


    Men då blir det ju svårt att äta något över huvud taget, för lika väl som mat förstås håller sig långt efter bäst före datumet kan annan mat vara dålig innan det datumet. 
  • klyban
    Anonym (Fia) skrev 2016-03-09 04:20:04 följande:
    När det gäller mjölk tycker jag faktiskt den ofta brukar smaka lite unket redan innan bäst före om den är öppnad - men då har jag väldigt känsligt smaksinne för smakförändringar. Men otjänlig som att man skulle kunna bli dålig är den ju knappast inte. 

    Vissa saker ska man dock akta sig lite på, framförallt charkuterier och skaldjur - där kan det lätt bli dåligt även innan bäst före. Oöppnad chark som är dålig innan är dock oftast bara lite sur och osmaklig, och inte nödvändigtvis något man blir dålig av.

    Generellt är bäst före en ganska dålig guide, den ska vara med rejäl marginal, men ibland är den faktiskt för långt tilltagen - så man måste hålla lite koll själv *också*. Det missas ofta när folk vill tala om hur långt vissa saker håller efter datumet, en del varor stämmer det inte alls för. Saker kan också vara smittade och därmed dåliga tidigare också. De mest välkända exemplen bland frusna bär, ruccola och köttfärs som det är larm regelbundet om. 
    Så att koppla en fobi till detta datum blir väldigt irrationellt, bästa sättet är att se till att lära sig mer, vad som är tecken på att en vara inte är riktigt tjänlig då det skiljer från vara till vara samt vilka varor som kan vara dåliga utan att man märker något alls. 

    Apropå cremé fraiche så kan jag inte hålla med om något halvår - haft flera som möglat tidigare än så oöppnade och handlar inte på willys, men det är en typisk vara där man med syn, lukt och smak lätt kan avgöra om den är ok. 
    Det gäller i princip alla mejerivaror, dock kan man behöva var uppmärksam på att "lång hållbarhets grädde" (där bäst före verkligen bara gäller oöppnad förpackning, öppnad håller den inte längre än vanlig, samma gällande mjölk av den sorten) där den generellt inte surnar som förväntat utan ruttnar, så smak och luktförändringen är inte den förväntade - de bakterier som normalt gör att grädde surnar (sur grädde är utmärkt att laga mat med och är ursprunget till smetana och creme fraiche och liknande - ruttnande grädde ska slängas) är oftast avdödade i processen som ger den långa hållbarheten. 

    Men har något en bäst före på flera månader eller ännu mer så kommer det aldrig spela någon roll med några dagar hit eller dit, är den dålig några dagar efter bäst före var den det en vecka innan också. Men man ska tänka på att det alltid gäller oöppnad förpackning och obruten kylkedja. 

    Charkuterier, köttfärs och skaldjur ska man ta det säkra före det osäkra och använda med marginal åt det kortare hållet. Mejerier och ägg märker man tydligt om de är otjänliga (om man inte är halvblind i kombination med helt oförmögen att känna smak och lukt av mögel - känner en sådan som kan äta mögligt bröd utan att märka)

    Har lagrat många creme fraiche, och det är bara garant som inte klarat lagringen.
    Vi pratar om oöppnade burkar, väl öppnade så är det på sin höjd någon vecka innan de är hel mögliga.
    Kanske du har haft otur, men jag har då aldrig fått någon som har möglat.


     


    Köpte en gång 20st 0,5l burkar, när datumet var väldigt kort och ett pris som var oslagbart(2:- burken).
    Tog mig 7 månader att använda, och alla smakade gudomligt mot slutet.
    Perfekt till desserter, med lite lite socker i.

Svar på tråden Matförgiftad av gammal bea?