• Pentra

    Matförgiftad av gammal bea?

    Anonym (industrihemlighet) skrev 2016-03-06 18:15:20 följande:
    Bäst-föredatum sätts med marginal. extremt bred marginal. Några exempel: Mjölk - håller minst en vecka efter bäst före-datum i en kyl med +6 grader oöppnad. Öppnad håller den mist 4 dagar. Smör - Håller minst en månad efter bäst före-datum i kylskåp. Ägg - Håller minst 3 veckor efter bästföredatum på diskbänken. I kylen snackar vi minst det dubbla. Andra mejeriprodukter som creme fraiche, smetana, gräddfil, yoghurt mm håller också och mognar ett par veckor innan de blir dåliga.  Ost kan man med fördel köpa en stor, billig mild ost och stoppa ett svalt rum i källaren och glömma bort ett par månader. Möglet på osten skär man sen bort och så får man en mindre, mellan- eller vällagrad ost. Färdiga såser (som i TS) - håller minst 2 veckor efter bäst föredatum i kylen om den är öppnad. Säkert minst en månad om den är oöppnad. Glaskonserver håller minst ett halvår efter bäst-före om de är oöppnade. Plåtkonserver håller i minst 5 ÅR! Står de i sval kan de hålla 25-30-50 år. Mjöl, gryn, socker och siraper lika som plåtkonserver. Det värsta som händer är att sirap sockrar sig. Och så kan det förstås börja gå or i mjölet, vilket inte är så trevligt. Så, TS. Du kan vara lugn.

    Precis så är det! Bra skrivet! Och jag har ätit öppnad kylskåpsförvarad bearnaisesås där bäst före-datumet gått över med månader och har inte blivit sjuk för det. Man skall använda sina sinnen; ser det bra ur, smakar bra och luktar gott så brukar det absolut inte vara någon fara. Jag har tom. i obetänkt hast tagit en och annan sked av någon mycket vääl utgången dressing, som verkligen inte varit duglig längre, och som både smakat plast och jäst, men aldrig blivit det minsta sjuk eller konstig i magen. ... Så, TS, inget att noja sig över. ... Med vänlig hälsning, Pentra
Svar på tråden Matförgiftad av gammal bea?