• PGA

    Alternativ till läsk för barn

    Försöker att hålla mina barn ifrån osunda vanor. Jag har dock problem att hitta på bra festliga alternativ till läsk.

    Jag har testat på saft, vatten och mjölk. Allt känns ok då jag inte vill att barnen ska få positiva känslomässiga kopplingar till läsk. Fast dessa alternativ känns tråkiga och saftvär ju dessutom onyttigt.

    Har ni tips på festliga alternativ för läsk?

  • Svar på tråden Alternativ till läsk för barn
  • PGA
    zemer skrev 2016-03-28 08:54:29 följande:

    Smaksatt bubbelvatten med fruktbitar i.


    Smart!

    Tack!
  • PGA
    zemer skrev 2016-03-28 08:54:29 följande:

    Smaksatt bubbelvatten med fruktbitar i.


    Någon speciell smak och märke som du testat och funkar bra?
  • PGA
    Iarwain skrev 2016-03-28 14:12:33 följande:

    Att vid festligare tillfällen dricka läsk, juice eller saft kommer inte göra barnen sjuka. Det är att regelbundet konsumera dessa, ganska onödiga, produkterna.

    Mitt förslag är det fest ha det festligt och tänk inte för mycket på konsekvenserna, det förtar stämningen.


    Nja, barn ärver ju matvanor. Varför ska man ha dessa onödiga produkter till fest när det inte behövs. Om de äter det till fest blir steget mindre att de lägger in det i kosten till vardags i framtiden.

    Jag har tagit bort många onödiga produkter helt i kosten för mina barn då de inte fyller någon funktion såsom exempelvis processade frukostflingor, korv, läsk mm mm. Kunskapsläget är ett helt annat än när vi växte upp. Så gott som samtliga västerlänningar överäter socker samt animaliska fetter från charkprodukter. Vi måste anpassa våra barn efte dagens kunskapsläge och det är ju bra om vi dessutom själva följer med på resan.
  • PGA
    Annelie 76 skrev 2016-03-28 17:50:16 följande:

    Kemi, någon?! Socker är socker oavsett färg eller förpackning. Frukt innehåller fruktos, glukos och sackaros som är fruktos och glukos. Vitt socker är sackaros dvs glukos och fruktos. Brunt socker är sackaros och lite färg som tas bort för att göra vitt socker. Det är ingen kemisk skillnad på sockret i en apelsin, i en colaburk och i strösockerpåsen. Den enda skillnaden är mängden. Strösockerpåsen är 100%, colaburken 12% och apelsinen 8,9%.


    Nu innehåller ju en apelsin mer än socker. Vissa är för fokuserade på att räkna kalorier.
  • PGA
    Furienna skrev 2016-03-28 23:20:12 följande:

    Men herregud, vad man får vara dryg! Låt för helsicke dina barn få äta frukostflingor och korv, och till och med dricka en läsk ibland! De dör inte av det, om du tror det!


    Vad skulle för mening med det?

    Man dör av dåliga matvanor och den typen av produkter du talar om är inkörsporten.
  • PGA
    Furienna skrev 2016-03-28 23:39:48 följande:

    Och menar du verkligen att dina barn aldrig får korv till lunch i skolan? Eller att de aldrig får dricka en läsk ens på ett kalas? Blir de inte heller bjudna på "förbjuden mat" hemma hos en kompis? 


    Vad de äter hos andra eller i skolan kan jag inte lägga mig i.
  • PGA
    Iarwain skrev 2016-03-29 19:43:16 följande:

    Som jag skrivit ovan; "Gateway"-teorin har inget vidare stöd.


    Droger har inget med denna tråd att göra.
  • PGA
    Rocket Mania skrev 2016-03-30 08:32:20 följande:

    Fast varför ska det alltid vara socker och onyttigt när det ska vara "festligt"? Kan det inte vara fest utan socker? Är det som sedan när man är vuxen så måste man dricka vin eller champagne eller öl för annars är det inte "festligt"?

    Och nej, jag är verkligen inte hysterisk gällande socker. 


    Det är det du nämner som är poängen. Att skapa sunda vanor och dessa är ständigt under förändring.

    Många går i den klassiska fällan och säger "jag tog inte någon skada av vår festmat" utan att se det i ett större perspektiv.

    Det är inte längesedan du betraktades som nojig om du inte ville att folk skulle röka inomhus. Numera är det en självklarhet bland de flesta att t.o.m. inte röka över huvud taget då vanorna har utvecklats i takt med ökad kunskap.

    Det har vanorno faktiskt gjort beträffande socker faktiskt. När du besökte mormor var det i princip bara kakor och bullar som gällde. Redan idag har fikavanorna ändrats till ur dagens kunskapsläge mer hälsosamma alternativ. Det finns ingen anledning att stoppa denna utveckling.
  • PGA
    Passionsfrukt skrev 2016-03-30 08:20:10 följande:

    Som barn var jag mer exalterad över att få dricka ur fina, speciella glas, typ föräldrarnas vinglas, med roliga sugrör, isbitar (åååh, så spännande det var med isbitar i glaset när man var liten!) och eventuellt någon dekoration på kanten, än jag var över att få dricka läsk (även om jag tyckte om läsk också). Är du rädd om dina vinglas kan man ju köpa billiga på Ikea eller var som helst. Rentav engångsglas i plast kan ju funka.

    Gör en "bål" av vatten med bär/fruktbitar och is, lägg någon citronskiva på kanten av glasen och det kommer att vara en succé. Barn bryr sig mer om att det känns och ser festligt ut, att det är annorlunda, än vad det faktiskt finns i glasen. Finns fina isbitsformar med olika figurer som gör det hela ännu mer spännande.

    Se till att du har mycket isbitar; när jag var liten sprang vi hela tiden och skulle ha påfyllning av isen.

    Och gör det inte till nån grej att ni inte serverar läsk, ifall någon frågar. Det är onödigt att börja predika om socker och nyttighet i en sån situation.


    Bra tanke att ha festliga glas. Det ska jag definitivt ha.
  • PGA
    Furienna skrev 2016-03-30 13:00:55 följande:

    Men de flesta barn vill nog i alla fall ha godis ibland, åtminstone om det är kalas. Och om de bara får godis på t ex lördagar, så vad gör det? Så ja, jag tycker nog att vissa i den tråden har blivit hysteriska när det gäller sockerfobin. Och till och med sötningsmedel var visst dåligt enligt någon. Hjälp... 


    Socker är bättre än sötningsmedel imo.

    Och godis är bättre än både läsk och processade frukostflingor då godis är en sällanätsvara i vår kultur och även för magen medan du utan problem kan trycka i dig stora mängder läsk och flingor och äbdå skenbart må bra. De flesta får ont i magen av godis relativt fort.
  • PGA
    Furienna skrev 2016-03-30 13:19:49 följande:

    Varför då? 


    Beror iofs hur du använder det. Sötningsmedlen (liksom socker) ökar sötsuget men det är lättare bortse från intaget av sötningsmedlet då det inte är några kalorier.

    Vänjer du dig att dricka lightläsk blir inte vatten gott.
Svar på tråden Alternativ till läsk för barn