Inlägg från: Anonym (Ts) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ts)

    Lära sig äta fisk

    Hatade fisk (all fisk) som barn. Minns inte hur det smakade eller vad det var som var så äckligt, men jag vägrade äta det. Har inte smakat en fiskbit på många många år och har aldrig köpt eller tillagat fisk själv.

    Nu funderar jag på om jag borde lära mig att äta fisk men jag vet inte hur man börjar. Vad ska jag ta för fisk och hur ska jag tillaga den?

    Mina kriterier är att det ska vara miljövänligt och ekologiskt hållbart (dvs ingen fisk som är hotad, eller där fisket förstör miljön på olika sätt) nyttigt (dvs Inga egenfiskade insjöfiskar) och jag vill inte behöva pilla med några ben. Existerar sådan fisk?

  • Svar på tråden Lära sig äta fisk
  • Anonym (Ts)

    Bra idé men jag vill prova hemma först. Har ingen aning om hur jag kommer reagera, kanske avskyr jag det än och blir illamående eller något.

  • Anonym (Ts)

    Vad är det som brukar gå fel vid tillagning av fisk? För mycket stekt, för lite stekt, eller vad län det vara? Jag är ganska bra på att laga mat i övrigt och brukar lyckas bra med det mesta.

    Tror att jag som första försök vill hålla fisken ganska separat från annat. Typ ta en fiskbit till något, inte blanda in den i en sås eller något. Är det lax som gäller då eller? Hur är lax ur miljösynpunkt?

  • Anonym (Ts)

    Är det stor skillnad i smak på olika märken av laxfile? Kollade runt lite i min lokala lilla konsum och där fanns endast coop laxfileer, både frysta och vakuumpackade. Coop är ju inte känt för hög kvalitet direkt, så jag kanske borde kolla en annan affär?

    Finns någon risk att man blir dålig i magen av felaktigt lagad fisk, som med kyckling, eller är det safe?

  • Anonym (Ts)

    Har provat lax nu och gillar det! Första gången smakade jag en pyttepyttebit vid en buffé. Den smakade typ inget så jag blev modigare. Köpte laxfilé och första gången skar jag den i lite mindre bitar, la på creme fraishe blandat med örter och smulad fetaost och tomatklyftor, och körde 15 minuter i ugnen. Famlade lite i mörkret, var första gången jag lagade fisk. Men det blev helt ok. Nästa gång stekte jag en filé typ 3 min på varje sida, åt med potatis och ärtsås. Blev en riktig hit, jättegott blev det.

    Så nu tänkte jag prova vidare med fler fiskar. Kanske torsk? Hur lagar man lättast det och vad serverar man till? Äggsås är ju klassiskt men jag är allergisk mot ägg så det går inte. Andra förslag?

  • Anonym (Ts)

    Vad många bra svar jag får, tack!

    Nu kommer nästa fråga: funkar det att ha fiskrätter i matlåda? Kan man frysa in och micra? Jag gillar storkok nämligen

Svar på tråden Lära sig äta fisk