• flygrl

    Lära sig äta fisk

    Fisk ska lagas till varsamt för undvika den blir torr & tråkig. Jag tycker den e perfekt när den e liksom "skivig" och på gränsen till rå kärna.

    Nu vet jag inte med alla eko krav mm. men en bit laxfile (finns ju färdig styck förpackad) varsamt stekt i pannan e ju hur gott som helst serverad med några kokta potatisar och tex. gröna ärter.

    Vill man inte fixa en enkel ört creme fraiche till funkar det minst lika bra med bara lite brynt smör direkt ur stekpannan över fisken. För min del får laxen gärna va lite rå i mitten ;)
    En god & nyttig måltid.

  • flygrl
    Anonym (Ts) skrev 2016-04-23 12:41:05 följande:

    Har provat lax nu och gillar det! Första gången smakade jag en pyttepyttebit vid en buffé. Den smakade typ inget så jag blev modigare. Köpte laxfilé och första gången skar jag den i lite mindre bitar, la på creme fraishe blandat med örter och smulad fetaost och tomatklyftor, och körde 15 minuter i ugnen. Famlade lite i mörkret, var första gången jag lagade fisk. Men det blev helt ok. Nästa gång stekte jag en filé typ 3 min på varje sida, åt med potatis och ärtsås. Blev en riktig hit, jättegott blev det.

    Så nu tänkte jag prova vidare med fler fiskar. Kanske torsk? Hur lagar man lättast det och vad serverar man till? Äggsås är ju klassiskt men jag är allergisk mot ägg så det går inte. Andra förslag?


    Roligt höra du gillade lax.
    Torsk e en riktig delikatess och också lätt laga till. MEN man måste va lite försiktig i tillagningen då den inte e lika fet som lax & därför lätt kan bli torr och tråkig.

    Smörstek torskfilé som du stekte laxen MEN med örnkoll så den inte blir överstekt (mindre fet som sagt). Ärter och potatis blir gott till även här och brynt smör till direkt ur pannan en perfekt "sås". Vill man ha en mer avancerad sås e ju en klassisk sk beurre blanc till sjukt gott.

    Nåt som e kanongott e knaperstekt bacon till. Helst tärnat bacon eller i små bitar. Ger en fin rökt smakbrytning till den milda torsken.

    Finns många andra sätt laga torsk förstås men det här va lite enkla men goda basic varianter.
  • flygrl

    Håller helt med modsey om att ångkokt eller kokt skrei ( = riktigt fin torsk) e "otroligt gott". Ångkokning e en bra metod då den e skonsam för som sagt man måste va jävligt noga med inte överlaga den. Varsam tillagning is da shit.
    Och det rökta baconet e fina grejer här med ja.

Svar på tråden Lära sig äta fisk