Forum Barns utveckling - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • När brukar barn kunna färger? (Färgblindhet?)

  Fre 8 apr 2016 10:02 Läst 8695 gånger Totalt 24 svar
  Fre 8 apr 2016 10:02

  Hej!

  Jag och bonussonens mamma pratade idag vid "veckobytet" om pojken och hans svårigheter med färger. Vi har aldrig diskuterat det förr, vi kom in på ämnet när jag berättade att vi hade köpt en klistermärkespysselbok med "jag lär mig färger" till pojken, och då berättade hon att hon så sent som i förra veckan börjat googla lite på färgblindhet hos barn. Vi har alltså båda på varsitt håll reagerat över att han har svårt med färger.

  Vi ser ingen "röd tråd" i hur han uppfattar färger, utan det känns som att han alltid gissar och hoppas på det bästa. Han är strax över 3,5 år och ingen av oss har någon direkt uppfattning om när barn brukar kunna färger. Jag läste nåt om att det testas vid 4- eller 5-årskoll, stämmer det?

  Hur kan man veta om han faktiskt HAR problem med färgseendet eller om han bara inte lärt sig än?

 • Fre 8 apr 2016 10:12 #1

  En 3,5 åring kanske inte behöver kunna alla färger, men nån enstaka färg brukar de nog kunna vid den åldern. 

  Det finns färgtest på nätet med bilder istället för siffror som ni ju kan testa med.

 • Fre 8 apr 2016 10:18 #2

  Intressant. Vet inte hur vanligt det är med färgblindhet? I hela mitt liv har jag bara träffat en färgblind, min mans bäste vän, sonens gudfar är det

 • Fre 8 apr 2016 10:19 #3

  Vid 4-årskontrollen på BVC brukar man ju testa att barnen kan grundfärgerna som röd, gul, grön och blå. Om barnen inte kan dessa färger kan det ju dels bero på att man inte tränat, eller som i ert fall om det handlar om någon typ av färgblindhet. Vet ni om ni har något sådant i släkten? Det brukar vara ärftligt på mammans sida. Min äldsta son är färgblind framförallt gällande rött och grönt men även grått och rosa har han svårt att skilja på. Vi har informerat skolan bara att han har svårt med detta. Det finns ju vissa yrken också t.ex. pilot, soldat, lokförare som man inte får bli om man är färgblind.

 • Fre 8 apr 2016 10:29 #4

  Mina barn kunde nog dom flesta färgerna vid ett och ett halvt men är säker på att det är väldigt individuellt. Mina var extremt tidiga i talet över huvud taget men fruktansvärt sena vad de gäller det fysiska. Båda gick många månader efter ett. Minns att treåringen testades nu sist vad gäller färger. Kanske varierar mellan olika kommuner? Jag tror inte du ska oroa dig. Du kan ju börja träna lite på färger med honom? Då borde du ju märka om han har svårt att se skillnad lr inte..

 • Fre 8 apr 2016 10:33 #5

  Såvitt vi vet så är det ingen i släkten som är färgblind, varken på mammans eller pappans sida.

  I boken som han fick så ville tex Kalle Kanin ha en vit ballong, eller Berra Björn ha en brun ballong osv, sen fanns det ett ark i boken med klistermärken som skulle klistras hos rätt djur. Jag brukar försöka hjälpa honom genom att dra liknelser, tex gul som min bil eller blå som ballongen du fick på leklandet eller grön som gräset. Ofta väljer jag nåt som jag kan visa så han ska kunna jämföra men han får liksom inte till det, och blir förstås jättefrustrerad när det inte blir rätt.

  Vi ska självklart fortsätta träna, lite mer medveten träning också, samt prata med personalen på dagis och se om de reagerat på det. Men uppskattar tips, info eller erfarenheter från er här på fl med :)

 • Fre 8 apr 2016 10:42 #6

  Sluta googla. Alla barn är olika och lär sig saker olika fort.. Jag tycker att ni inte ska göra en sån stor grej av det.

 • Fre 8 apr 2016 10:43 #7

  Det kan sitta både i språket och i färgseendet. Kolla om barnet kan lägga lika på lika istället. Tex klossar eller legobitar som ska läggas på något i samma färg.

 • Fre 8 apr 2016 10:58 #8
  Harmagedon skrev 2016-04-08 10:43:37 följande:

  Det kan sitta både i språket och i färgseendet. Kolla om barnet kan lägga lika på lika istället. Tex klossar eller legobitar som ska läggas på något i samma färg.


  Precis, eller para ihop två klossar med samma färg.
 • Fre 8 apr 2016 11:10 #9
  Harmagedon skrev 2016-04-08 10:43:37 följande:

  Det kan sitta både i språket och i färgseendet. Kolla om barnet kan lägga lika på lika istället. Tex klossar eller legobitar som ska läggas på något i samma färg.


  Det var ju en bra idé!!
 • Fre 8 apr 2016 11:13 #10

  Jag tror att normalt kan barn färger ganska bra vid 4 år. Min 3,5-åring kan alla färger både på svenska och engelska och har nog kunnat de svenska färgerna minst ett år, kanske 1,5 år. Jag minns att vid 1,5 år så sa hon gärna gul åt allt men efter detta minns jag faktiskt inte riktigt när det landade. 

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll